Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohnuté osudy ruského agenta s krycím jménem Apoštol v době 2. světové války sleduje moderně natočený dvanáctidílný seriál. Jmenuje se Pavel Koval a jeho život provázejí samé dramatické peripetie. Jeho otec pracuje v zahraničí proti bolševikům, matku umučili komunisté, bratr Petr byl coby kriminálník popraven. A "Apoštol Pavel" se se změněnou identitou rozhodne proniknout do německého týlu, kde čelí každodennímu stresu z vyzrazení. Podaří se "Apoštolovi" naplnit svůj osud, anebo jeho život skončí stejně tragicky jako životy jeho blízkých? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Rusové našli ve své fantazii ne úplně tradičního agenta. Do tajné služby ho nepřivedla láska k vlasti, ani touha po dobrodružství, ani tam není tak nějak bez vysvětlení, jako Bond. Apoštol slouží Sovětskému svazu proto, že jinak nemá naději se znovu setkat se svou rodinou. Přivedli ho do služby za flígr. Jeho snahou není dobře a oddaně sloužit, ale sleduje svoje vlastní zájmy a je krajně nedůvěřivý k cizím i svým. +++++ Stalinský režim je tu líčen jako tajně policejní stát par excellence. Lidé ve státním zájmu putují do lágrů a zase z lágrů, aniž by se jim někdo pokoušel vysvětlit proč a nač. Navrátilci děsí staré známé - neobrátí se teď role? Jednotlivé složky konstruují své lži, které jim jiné občas zkazí, ale nevadí, najdou se nové lži. Všechno je možné a nic není možné. Včera jste seděli, dneska dostanete vyznamenání a zítra vás popraví. Včera jste se jmenoval Istomin, dneska jste Solovjov. Včera jste byla knihovnice, dnes jste duševně chorá, ačkoliv posíláte příbuzným pohlednice z procházky po Kujbyševě. +++++ Tyto momenty si nezadají s mírně odlišným, ale taktéž dost nelidským režimem v nacisty okupované části Ruska. Hlavní hrdina se tak snaží prokličkovat mezi Stkyllou a Hiarbdou, zachránit své blízké a přitom si zachovat morální integritu - to se mu ovšem v řadě případů nepodaří. Škoda, že seriál od těchto momentů raději rychle dává pozornost pryč - příiš mu jde o to, aby byl jeho hrdina divákem oblíben. To se daří, ale za cenu umrtvení soucitu s Apoštolem a anonymními mrtvými. +++++ Škoda jen, že v závěru scénárista až příliš pociťoval potřebu přijít s šokujícím odhalením. To intimní propojení všech zúčastněných působí přeci jen poněkud krkolomně a nedovysvětleně. Geldrich, apoštolův cíl, až příliš může zpočátku a v kontrastu s tím až příliš málo na úplném konci. Nadto by si seriál zasloužil bohatší, expresivnější či naopak intimnější filmařinu - něco mimo sice solidní, ale přeci jen televizní standard. Silné ***. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě vcelku zaujal. I když v prvních dílech měl pomalejší rozjezd, tak postupně jsem se na další pokračování těšil čím dál tím víc. Není zde sice žádná velká akce, ale zaujala mě taková syrovost celého příběhu. Není zde zřejmé, kdo je tu vlastně hodný a kdo zlý, rusové i němci se chovají prakticky stejně a například mučení ruského komisaře jeho kolegou je dost zajímavé. Hodnocení z mé strany je možná přehnaně kladné, ale jedná se o seriál, který je prostě jiný než ostatní a mně se líbil. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Tak strasne divne, az me to zacalo bavit. Cz dabing je ovsem v tomto pripade neskutecne bizarni, bavilo me to diky nemu snad jeste o neco vic. Mit to o neco lepsi vypravu/kameru/vizual atd., bylo by to o level vyse. Ten tv kukuc tomu dost skodi. Nicmene hlavni hrdina je opravdu skvele zahran, tech postav je tam vice, jinak jsou kvality teto serie trochu diskutabilni... ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn serial od Rusakov:) Uvodne titulky su fakt excelentne urobene. Zvukovy doporovod nema chybu a dobre uvadza tento serial na pozeranie. Serial sa skor niesol v takom spionaznom duchu, takze neocakavajte nejake bitky medzi Rusmi a Nemcami. Spion Apostol bol dobre uleteny a aj pekny drsnak a nerobilo mu ziaden problem bit sa s obrovskym chlapom v jedalni:) ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Realistická reflexe historie, ovšem bez nechutných scén a vyžívání se v krvavinách, diky bohu. Ukazuje děsivou bezmoc občana v době stalinismu za druhé svétové, občana, který neví, co má či nemá dělat či říkat, kdy nebo komu, a nelze ani odhadnout, jak by se chovat měl, aby si zachoval vůbec život a svobodu. Příběh má ovšem značné slabiny, ke konci je špionážní propletenec tak komplikovaný, až se stává značně špatně pochopitelným. Takže mi není jasné: 1. role Geldricha - působil spíše jako totální nezúčastněný, osoba mýtická 2. konec vůbec - to byla rodina už po smrti? A zjevuje se mu jako duchové? Nebo je Koval-Istomin sám na cestě do záhrobí? Bohužel - na tohle bych potřebovala vysvětlivky. ()

Jean_Calid 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl 8 dílů a vlastně ani nevím, proč to dále sleduji. I když je to možná proto, že čekám, že se ten seriál přece jen nakonec neukáže jako vcelku plytká ruská báchorka. Hlavní hrdina se opravdu snaží a ta nepřesvědčivá a nezajímavá omáčka kolem mě opravdu nebaví. ()

sashazv 

všechny recenze uživatele

Seriál ma aj napriek zdĺhavejšiemu začiatku zaujal a nepustil až do posledného dielu. Jevgenij Mironov opäť potvrdil svoje herecké kvality, pretože hlavnú postavu zahral vynikajúco. Jeho výkon prebil aj horšiu kvalitu filmu. Odporúčam pozerať v ruštine, pretože CZ dabing je naozaj hrozný. ()

Ed. 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál, plno nápadů a zvratů. Děj je sice obsáhlý ale docela to nepostrádá lidský obsah, je tam plno osudů, takže se to kompenzuje. ()

Reklama

Reklama