Reklama

Reklama

Zapomenutý deník

(TV film)
Česko, 1998, 58 min

Režie:

Jiří Svoboda

Obsahy(1)

V listopadu 1918 skončila I. světová válka. Jedním z účastníků byl i Josef Prokeš, díky jehož zápiskům se dozvíme o této době víc, než z učebnich dějepisu.

Téma 1. světové války bylo již zpracováno mnohokrát. Zdálo by se, že nelze přijít s novým pohledem. Autoři dokumentu L. Slámová, T. Vondrovic a režisér J. Svoboda využili dochovaných autentických záznamů českého vojáka, který jako příslušník rakouské armády prošel jižními bojišti. S Josefem Prokešem (tak se jmenoval onen zpola neznámý voják, který sice má jméno, ale jehož podoba se nezachovala) se vydáme po kasárnách, cvičištích, a posléze i bojištích c. a k. armády v Čechách, Maďarsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Rakousku a v Itálii. Jeho prostřednictvím budeme sledovat cestu příslušníků 28. pěšího pluku Pražských dětí, vnímat jejich pocity, myšlenky a strádání, až po masakry na frontě.
Příběh Josefa Prokeše autoři zasadili do rámce událostí 1. světové války, na jejímž konci se změnila mapa Evropy a vzniklo svobodné Československo. Pořad, natočený na místech, o nichž se v deníku píše, byl doplněn záběry z dobových dokumentů z našich archivů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niekedy v dokumente stačí len pár dobových obrázkov a čítanie z denníka, aby si človek uvedomil tú hrôzu, ktorú muselo podstúpiť milióny ľudí. Až si začne svoj slobodný život nadmieru vážiť. Naozaj pôsobivý dokument. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi detailní vyprávění. To je neuvěřitelné to tehdejší stádní proválečné myšlení. Autor měl naštěstí k Rakousko-Uherské monarchii rezervovaný vztah. ()

Reklama

Hrdia 

všechny recenze uživatele

Velice působivá zpověď českého vojáka za první světové války o její nesmyslnosti a každodenním čekáním na smrt. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama