Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Agent CIA Cross, který už opustil aktivní službu, je v podezření, že prodal Rusům některá z důležitých tajemství. K této domněnce vedou šéfy CIA vztahy stárnoucího muže k ruskému agentovi Žarkovovi. Proto je rozhodnuto, že jako možná hrozba pro zájmy americké bezpečnosti musí být odstraněn. Muž, kterému je tento úkol přidělen, je Crossův bývalý žák a chráněnec Jean Laurier, jehož kódové jméno je Štír. Ani dlouholeté přátelství, které oba muže spojuje, nezabrání chladnokrevnému Laurierovi ve splnění úkolu, což se ovšem ukáže být mnohem obtížnější než zabít vlastní dívku, která se ukázala být nepřátelským agentem. Cross totiž naučil Jeana řemeslu, ale za ty roky ve službě má v rukávu dost triků, aby si dokázal chránit kůži a bez váhání je používá. Žarkov se Crosse pokouší přesvědčit, aby emigroval, ale ten odmítá. Chce zůstat ve své zemi a nelítostně vyrovnat některé staré dluhy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

movie 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zahraný a udělaný, byť i velmi průměrný špiónský thriller, který zaujme skvělým hereckým ansáblem, jednou hodně dobrou vídeňskou honičkou, skvělou hudbou (Fielding) a velmi nehollywoodským koncem. Nedělní žánrový večer na ČT2. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čím víc ti někdo řekne, tím seš pro něj nebezpečnější." Špionské hry mě vždycky bavily a taky mě poučily o tom, že každý se v určité chvíli může stát postradatelným. Proto jsem nikdy nevstoupil do CIA, přestože mě lanařili už od školky, kdy jsem při vycházce dokázal prchnout soudružce učitelce. Nepodepsal jsem to ani konkurenci a proto ještě stále žiju. Těžko říct, komu všemu to podškrábl agent Cross, ale já jsem mu stejně fandil, protože prchnout z hlídaného letiště v přestrojení za černošského kněze byl skvělý kousek. Bohužel to dopadlo tak nepřikrášleně, jak to jen v sedmdesátých letech dopadnout mohlo a to mě, společně s uši trhající muzikou, tentokrát donutilo zaokrouhlit své hodnocení dolů. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak od špionážního thrilleru, ve kterym hraje Alain Delon, jsem čekal, že to bude nějaká bomba, ale jsem z toho akorát zklamanej. Rozjíždělo se to docela nadějně, ale postupně se to všechno začne zamotávat, začnou přibejvat různý postavy, který zase najednou někam začnou mizet, a v tom se nějak plácá Alain Delon a Burt Lancaster, aby se doplácali k tak trochu překvapivýmu konci. Ale já jsem tim filmem byl už tak znuděnej, že mi to bylo nakonec stejně jedno, jak to všechno dopadne. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Starosvětsky vyhlížející film, kde špiona identifikujete v davu ve zlomku sekundy podle pichlavých očí, upřeného zachmuřeného pohledu a zlověstného tónu, který zazní v momentě, kdy na něm spočine pohled kamery. Sledovačka je nenápadná jako ruční granát na talíři ve školní jídelně, tajní agenti nemají pomalu nic jiného na práci než po sobě střílet a 60letý Burt Lancaster s vážným zraněním bez problémů svižně překonává po žebříku několik pater a poté vyřídí výrazně mladšího protivníka. Takovou fyzičku bych mu záviděl i ve třiceti. Štír je naivně zakonspirovaný kousek, který sází na hvězdné obsazení a k vrcholům žánru vzhlíží z úctyhodné vzdálenosti. Na druhou stranu ale neuráží zjevnou tupostí a fanoušek žánru by s ním neměl mít zásadní problém. Celkový dojem: 60 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Král průměrnosti Winner a jeho spy film? Diváku, spi.. Stokrát viděné hrátky tajných služeb, jejichž středobodem jsou tentokrát dva muži. Postarší harcovník, který je vždy tah napřed před svými soupeři, ale zároveň tuší, že hra na jedné šachovnici proti černým i bílým těžko skončí jeho vítězstvím a proti němu CIA placená Nemesis, která má ráda kočky i kočičky a občas utrousí nějakou trefnou hlášku ohledně predikce dalšího vývoje (třeba o rezervaci místa na hřbitově). Je pravda, že od honičky na staveništi to trochu vystoupí ze zóny lhostejnosti, ale na Lina Venturu v podobných pozicích se to nechytá. Jediná zajímavá věc je, že se režisér a jeho dvě ústřední hvězdy narodily ve znamení Štíra. Vyjádřeno poměrem pravděpodobnosti je to 1 ku 1728, což je zhruba stejně velká šance jako to, že ve filmu podobného ražení nebude na konci Delonova postava kartáčovat šaty do truhly.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Průměrný špionážní film, který ničím neohromí ale docela zaujmou Burt Lancaster s Alainem Delonem. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další luxusní špionážní nářez který si vystačí z promakaným příběhem skvělou atmosférou a hudbou a pochopitelně ho podporuje i výkon obou hlavních představitelů plus znamenitá finální pointa. Tak já nevím vždy když utíkám od současných sraček, tak si pustím nějakou starou pecku a vždy se bavím. Čím to bude? asi je cosi shnilého v současné kinematografii... No co už klasiky nezklamou. Konec keců.90% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Bravurní duel dvou euroatlantických hvězd, jejich honičky a přestřelky dělají z tohoto špionážního thrilleru více než rutinu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasický špionážny thriller, ťažiaci najmä z castingu. Poteší solídna výprava, dokonca až tak, že sa človek začne viac sústrediť na to, čo je v okolí postáv ako na to, o čom sa rozprávajú. Asi preto, že to počul už stokrát niekde inde. Film má jeden akčný vrchol, čo je inak štandartná naháňačka a explózia, aby potom ešte nabalil na seba jednu podzápletku a trochu umelo pokračoval ďalšiu polhodinu. Výsledkom je mierna rozťahanosť deja a dlhší subjektívny čas, ako ten reálny. Poteší zmienka o invázii do Československa z Lancasterových úst. 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Opäť som sa dal zlákať menami dvoch významných hercov. A opäť som sa sklamal. Nepovažujem Škorpióna za vyložene zlý alebo nepodarený film. Len bol nezaujímavý, takmer nudný. Nepodarilo sa mi v ňom nájsť nič, čo by ma prekvapilo, čo by mi sťažilo zabudnúť naň v priebehu krátkeho času. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mi vadilo, jak tam byl Alain naprosto nezúčastněně. Lancaster se pohybuje po Vídni a prim hrají jeho kamarádíčkové. Otřesný dabing MGM. Právě že přestřelky a honičky stály dost za starou belu. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Štír je krycí jméno pro agenta Jeana Lauriera (Alain Delon), nasazeného na svého přítele a bývalého učitele Crosse (Burt Lancaster), kterého CIA podezřívá z prodeje tajných informací ruskému agentovi Žarkovovi. Laurier je odhodlán zadaný úkol splnit a nebere ohled na nic kolem. Velmi netypický snímek se špionážní zápletkou, příjemnou změnou oproti různým francouzským kriminálkám je výběr tématu a také spolupráce Delona a Lancastera. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Za zmínku stojí především výborné akční sekvence, mám na mysli zejména útěky agenta Crosse (Burt Lancaster), které mají díky znamenitému střihu a hudbě tu správnou dynamičnost a gradaci. A pointa? Brilantní. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Burt Lancaster s Alainem Delonem to rozehráli slušně, tu špionskou hru na kočku a myš, jen jsem se v tom trochu ztrácela, kdo je s kým a proti komu.. V závěru mě tvůrci doběhli, takový zvrat jsem nečekala, k tomu tedy Delonův ledový výraz zamrazil v zádech, pak kotě a prásk.. S ohledem na studenou válku hodnotím shovívavě, tenkrát to muselo zapůsobit úplně jinak než dnes.. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

shlédnuto po 3tí, 1973 v té době nikdo z nás nevěděl jaká bude skutečnost 2015. Perfektní a s odstupem času skvělý film. Každý film sledujte alespoň 3x a pak teprve pište ty své bláboly (komentáře) televizní maniaci fuj deda :-) PS Lancaster a Delon jsou moje jedničky kdykoli a kdekoli :-) ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Takový jeden celkem průměrný, lehce nadprůměrný snad, špionážní film. Nemůžu si pomoct, ale Delon to celé jel tak na půl plynu. Přesvědčivý jako agent Laurier milující kočky (výmluvné!), přičemž člověka odpráskne bez mrknutí oka, to rozhodně byl, jednoznačně uvěřitelný, jen to byla zkrátka jedna z řady jeho rutinních rolí, které hraje levou zadní a která nevyžaduje "větší ponor". Nevadí, protože to stačí, ale přece jen... Z hudby jsem se sice nepřepetala blahem, ale líbila se mi. Lancaster vynikající. "A ještě jedno poučení," Cross ke Štírovi. "Čím víc ti o sobě někdo řekne, tím jsi pro něj nebezpečnější. A čím jsi nebezpečnější, tím máš v budoucnu menší možnost volby." 3,5. ()

Reklama

Reklama