Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1974 natočil v ostravském televizním studiu režisér Václav Hudeček komedii Otto Zelenky Košilka. V této televizní inscenaci se zaskvělo vynikající herectví Jiřiny Šejbalové. Mladá Jana si přivede do bytu svého rozvedeného milence Petra. Její příbuzní se však vrátí předčasně z chaty a Jana se rozhodne vydávat Petra za jednoho ze ctitelů své půvabné matky Heleny, která pracuje jako modelka. Když Petr odejde, babička rozhodne, že Helenin nevázaný život plný ctitelů a milenců musí skončit a rozhodne se najít jí ženicha. Nápadníka hodlá pozvat na oslavu svých narozenin. Není ovšem jediná, kdo se v tom angažuje, a tak se v určený večer sejde nápadníků hned několik... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Lenka Termerová v posteli s milencem hned na začátku filmu v roce 1974? Tušila jsem, co z toho vyleze. Připomínalo mi to bakalářskou povídku. To byla ale povedená rodinka. Co věta vypuštěná z úst osazenstva, to skutečná perla. Dailogy mezi postavami byly brilantně napsané a hezky jim sedaly do pusy. Jiřina Šejbalová byla správná hlava rodiny. ... "rozsíváš kolem sebe erotické temno." Asi začnu tu rozkošnou větičku taky používat. Ta stojí za zapamatování. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Dobrých sedm minut (!) to vypadá na daší typickou přiblblou rádoby komedii té doby, s nemožnou zápletkou a trapnými nehumory, ano už jsem požádal Pollyjean, ať to vypne. Ještěže neposlechla! V zápětí se rozpoutá velmi netypická, místy nevěřitelná a smrtící rodinná crazy-konverzační smršť krutopřísných hlášek, neslušných narážek, češtinářského purismu, sexuologické osvěty, grammar nazi terroru a exkurzů do Freuda i českých klasiků (málem dojde na "něco krevnatého ze Šrámka"), takže jste nakonec rádi, že si bránice odpočine aspoň u některých opravdu dobově typických proluk a nevadí vám ani např. projev Jany Tomečkové, na jejíž postavě (Helena) je nepřirozené téměř všechno, od úsměvu až po vztah s vlastní dcerou. Snad jen ta věc s lechtivostí pana Cína je už trochu moc pitomá. Objektivně vzato to na pět hvězdiček není, ale musim, protože Košilka je v mé dosavadní inscenacografii naprostý unikát. Mám citovat? Jen jedno slovo: "Skvrna!" ()

argenson 

všechny recenze uživatele

"Ježišmarjá, strejčku, i když seš profesor češtiny, nemůžeš v mariáši říkat skvrna! Flek, proboha tě prosím, v mariáši říkej flek!" Neprávem zapomenutá perlička ostravské televize. Dívatelnosti nepochybně napomohlo angažmá Jiřiny Šejbalové, i když její role tady není stěžejní. Mužští herci tady nijak neoslnili, jejich výstupy jsou nezřídka hluchými místy filmu, ale třígenerační špičkování babičky, jejích dcer a vnučky povyšují tuto hru nad průměr. Brilantní dialogy a zvláště výměna překvapivě moderních názorů na život mezi matkou a dcerou (proč už tenkrát si někdo nevšimnul tehdy mladé Lenky Termerové?). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Počáteční svěžest se utopila v záplavě klišé a v hromadě rozvleklých nudně vypointovaných mikroscének. Škoda... 69letá Jiřina Šejbalová nezklamala, ale neměla moc, co hrát. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Víš, co to s ženskou udělá, když se jí blíží čtyřicítka? Co je to za lomcovák?" Tady to jede. Normálně se na tu čtyřicítku začínám těšit, hlavně až budu vytvářet erotické temno :-D Luxusní dialogy, perfektní výkony, skvostná J. Šejbalová a J. Kobr. "Smyk, který čekám, snadno vyrovnám! - Hřbitovy jsou plné takto sebejistých řidičů!" Na vyčištění hlavy ideální inscenace. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadalo na nudný film, ale od poloviny nastává smršť výborných hlášek. Objevují se srandovní figury jako poetické nemehlo Cín a nenažraný pojišťovák. "Já jsem ji požádal o ruku." "Ona vás odmítla?" "Ne že by mě přímo odmítla, jenom řekla: to se radši zabiju.":) "Nech mě, já vím všechno!" "Tak schválně, kdy umřel Komenský?":) "Teď nemůžeme, dáváme film do vývojky!" "Už ustalujeme, babičko!" "Taková hanba, plný dům lidí a oni ustalují!" "Já vás ožením, co byste říkal Božence?" "Vy taky čekáte dítě?":) Dobře jsem se bavil. 65% ()

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

"Košilka" mě potom navedla na další, snad ještě lepší český film. A v tomto snímku musím uznat, že mě dostal ne jenom námětem, ale i skvělou kvalitou materiálů používaných v sedmdesátých letech na českém území. Z mého pohledu skvost!!! ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

noo, nutno uznat, že studio Ostrava se tentokrát docela vytáhlo. Ani nevadí některé poněkud topornější herecké výkony. Zajímavost - v druhé části se odehrává oslava narozenin, celkem s devíti osobami, ale snad ani jednou je nevidíme všechny pohromadě, nejvýš tak pět z nich. Ostatní neustále někam mizí a odněkud se vynořují. Spousta velmi zábavných a vysoce švihlých replik, z nichž mnohé by zasloužily zlidovět. Za mě jedna z nejlepších: "porušil jsi slib, co jsi mi dal!" - "neplač, dám ti jiný." ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Sejbalova odvedla profesionalni vykon a byly tam zajiimave paruky. Ale jinak blbost. Znam plno podobnejch lepsich komedii. Tohle vlastne ani nijak legracni neni. 2+ ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pomalý rozjezd, ale pak kvalitní, originálně vtipné dialogy a solidní režie s ostravskými herci - to vše dal vzniknout výborné komedii. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nic moc, ale pak nastává moje oblíbená motanice. Herci velmi dobří, občas se dá i zasmát. Příjemná věcička. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

No, nebýt v této crazy komedii zvolněného tempa v její druhé polovině, dávám bez zaváhání pět. Umíral jsem nad večerními dreskódy zúčastněných dam, díky kterým dostala Šejbalka málem infarkt, dusil jsem se smíchy při mariášových hláškách, dostal mne nápadník Termerové se svými fetišistickými sklony a také vynikající Alois Müller, který měl bezvadnou zkušenost s přísadou, obsaženou v drůbkové polévce. Po dlouhé době vynikající, pro mne premiérová, inscenace z českých luhů a hájů. Super. ()

790511 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si říkal, co to bude za televizní podivnost z roku '74. Nakonec jsem u toho zatuhnul až do konce. Na svou dobu mi to nepřipadalo nějak zvlášť hloupé a našlo se tam mnoho bezvadných vtípků. Pravda, celá ta posedlost sňatky dnes působí trochu nepochopitelně a 28 letý rozvedený muž je pro mne doslova kulturní šok. Postava dědy mě pobavila asi nejvíc, spolu s panem Cínem, samozřejmě. Jiřina Šejbalová, která je snad v každé své roli vzývána jako skvělá umělkyně mi nebyla nikdy zvlášť sympatická, ale nic proti. A když na d těmi hereckými výkony v této nenápadné televizní hříčce přemýšlím, myslím že na takové slušné úrovni by dnes pro televizi hrál jen málokdo. A to tenkrát točili s vědomím, že výsledkem bude jen černobílý rozmazaný obraz. Co hře ubrala technika, to vyvážili herci svou upřímnou prací. Dnes je to asi naopak. ()

Reklama

Reklama