Reklama

Reklama

Madisonské mosty

  • USA The Bridges of Madison County (více)
TV spot

Obsahy(1)

Na farmě Johnsonových se setkávají sourozenci Carolyn a Michael, aby ve společnosti právníka vyřídili pozůstalost po matce Francesce. Nelibě je překvapí matčino přání, aby byl její popel rozprášen z Rosemanova mostu. Potom však mezi jejími věcmi objeví závěť jakéhosi Roberta Kincaida, v níž se uvádí stejné přání, a současně se z matčina dopisu dozvídají o jejím krátkém milostném vztahu s Robertem. Šokovaní sourozenci se začtou do matčiných deníků. Stalo se to v roce 1965, když Francesca zůstala na farmě sama, protože Carolyn, Michael i jejich otec Richard odjeli na výroční trh do Illinois. Druhý den zastaví u domu fotograf časopisu National Geographic Robert Kincaid, aby se vyptal, kudy k památným zastřešeným mostům. Francesca mu nedokáže cestu popsat, a tak se nabídne, že mu ji ukáže. Cestou si povídají, a potom Francesca pozve fotografa na čaj. Stráví spolu příjemný večer, Richard baví ženu cestovatelskými historkami a z hovoru vyrozumí, že přes všechno hezké, co vypráví, není Francesca úplně šťastná. Přestože večer skončí malým nedorozuměním, napíše Francesca ještě v noci vzkaz, kterým Roberta zve k dalšímu setkání, a připevní ho na most, který bude ráno fotografovat. Robert souhlasí, a tak spolu prožijí kouzelné chvíle. Oba se bojí rozloučení, a když Robert navrhne, aby odjeli spolu, čeká Francesku těžké rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (530)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem romantiku, ale ne takový slaďák. Clint to ovšem opět dokázal bez problému ukočírovat, ono se to ostatně točí, když si vzal k ruce Meryl Steepovou. Zpočátku jsem byl mírně v rozpacích že nejdrsnější borec filmových dějin, který disponuje úškleblem jímž posílá zlosyny nemilosrdně do horoucích pekel, prožívá romantické poblouznění. V dnešní době vzniká nepřeberné množství romantických snímků (prakticky ve všech hraje Jennifer Aniston ve dvojici s nějakým akčním tvrďákem), upřímně ale jejich kvalita a opodstatnění ani zdaleka nesahá Madisonským mostům ani po kotníky. Clint je prostě Pan Vypravěč. 70% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ježíšku na křížku, nešlo to udělat nejméně o půl hodiny kratší? Oblíbený film mojí mamky, ale já jsem ještě nedospěla do věku, kdy bych byla nadšená z roztahaných romantických cajdáků. Absence děje byla vyvážena pitváním vzájemných vztahů, psychologie a romantika - o nic jiného nejde. Jednoznačným kladem je obsazení superherečky Meryl Streep, Clint Eastwood se taky za svůj výkon nemusí stydět (ani za ten v režisérském křesle), ale prostě musím strhnout ty dvě hvězdičky za neúnosně dlouhou nudu. 55% EDIT: Po letech už mi to nepřišlo až tolik nudné, ovšem důvod k navýšení počtu hvězdiček nevidím. Procenta přihodím a na třetí sledování počkám nějakých deset let - co asi budu říkat coby usedlá, sedřená čtyřicátnice, najdou u mě Meryl, Clint a jejich hormony více pochopení? 66% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I DON'T THINK OBSESSIONS HAVE REASONS. THAT'S WHY THEY'RE OBSESSIONS." ----------- Počas prvej polhodiny sledovania som chcel napísať niečo vo význame, že keby som nevidel Pollackove Spomienky na Afriku, tak tomuto zrejme pacnem štyri hviezdy. Po skončení sledovania nakoniec prekvapivo dávam štyri a Afrike nechávam za tri. Madisonské mosty sú naozaj pohodový feel-good film (teda aspoň prvých 100 minút), ktorý je komplet zvnútra i zvonku krásny, úprimný a čistý. Herecký koncert Clint & Meryl mi chutil viac než Redford & Meryl, ktorá tu posúvala herecký strop až do nebies, od prvej po poslednú minútu. Ten jej smiech je nezabudnuteľný. Film ale nezaostáva ani so súdkom smútku, ktorý sa v závere úplne vylial. Scéna zo smrteľnej postele mi instantne pripomenula Leaving Las Vegas, kde dal Nicolas Cage zo seba dušu. Zhrnuté a podčiarknuté, mosty v okrese Madison sú skutočne kvalitka, ktorým to musí uznať aj človek ako ja, ergo hanobiteľ romantiky, lásky a vzťahových sračiek. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood v Hollywoodu mj. přezdívaný „serial womanizer“ mě tímto snímkem fakt dostal. Kdo by řekl, že zrovna člověk s takovou pověstí dokáže vytvořit film, ve kterém je láska Roberta a Francescy téměř hmatatelná? Madisonské mosty jsou opravdu velmi intenzivní, a čeho se cením nejvíc, romantický, ale ne hloupý film. Takových by jste snad napočítali na prtech jedné nohy. A co se herců týče, Streepovou nemá cenu hodnotit, ta je talentovaná a vždy se dokáže profesionálně připravit, velkým překvapním je i v tomto případě Eastwood, který svůj nepříliš široký herecký rozsah do posledního odstínu využil k vytvoření charismatického a citlivého chlapíka, který je prostě sympatický. Po režijní stránce jsou Madisonské mosty standartní, zaměřují se na herce a nechávají jim hodně prostoru a závěr s auty na křižovatce, to je ale parádní, frajersky suvernéně odvedená, filmařina. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Láska ako súlad dvoch duší, dvoch tiel, dvoch svetov, ktoré v spojení vytvoria jednotu a harmóniu. Harmóniu mužsko-ženskú. Ako Robert rázne a presvedčivo povedal, také niečo sa stáva len raz za život...a keď to zažijete, čaro tohto filmu s jeho jemnocitnosťou sa dá užiť ešte viac. Viem si predstaviť, že sa nájdu diváci, pre ktorých to bude len film z červenej knižnice. Pre niekoho krátka milostná zápletka zmáčaná slzami a bôľom. Pre iného osobná skúsenosť na filmovom plátne. Pre niekoho celoživotná trýzeň a frustrácia. Srdce túži a rozum velí. Áno, plakala som, ako už dávno nie. A bolo to ozdravné a uvoľňujúce. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tento snímek působí tak trochu zvláštním dojmem v Eastwoodově režijní fimografii. Oslovující příběh o náhodném setkání dvou lidí, které ovlivnilo celé jejich budoucí životy.. Kašlu na to, že je to možná klišé, že tam nedojde k žádnému většímu zvratu a že většinu času zabírají dialogy Clinta a Meryl, protože existovala jen jedna jediná možnost, jak takový všední příběh převyprávět tak krásným způsobem- a Clint to přesně trefil. 80% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Lze skutečně pohladit duši člověka? Je možné dotknout se jí tak, abychom to doopravdy cítili? Je, zeptejte se Clinta Eastwooda. Budu pokračovat ve své tradici a opět zapěji ódu na jeho schopnost přenést na plátno něco víc, než jen pouhé obrázky. Bavíme se o něčem neviditelném, co posouvá film do stavu beztíže. Nádherný i bolestný, především však skutečný příběh nám přednesli Meryl s Clintem. Oba zaslouží absolutorium, zejména Meryl mě pak svou hereckou dokonalostí dostávala do kolen, na nichž jsem zblízka viděl odlesk svých dojatých očí. Je na rozsáhlou debatu, co všechno pro nás může znamenat láska. Však také oba dva hojně diskutují. Mimochodem - dialogy jsou napsány přímo fantasticky. Život je zkrátka nádherný. I tím, že v daný okamžik je možné stát jednou nohou v nebi, a druhou zároveň v pekle. Kdo nemá ponětí, o čem tento film je, ten neví ani to, o čem je láska. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bože můj, v devadesátkách se točily bomby a nikdo mi to nevymluví... Madisonské mosty jsou úžasným filmem. Dominuje mu skvělé herectví dvou hereckých es Meryl Streep a Clinta Eastwooda, který si tuhle pecku i zrežíroval. Ze zprvu pomalého rozjezdu se film rozjede do hodně zajímavého drama, v němž se možná ke konci najde nejeden divák. Asi každý máme někde uvnitř uchovanou vzpomínku na ten svůj Rosemanův most, nebo výhybku, kde nás ten náš vlak na své cestě životem měl možnost odbočit jinam. Zatímco ta přímá cesta vpřed má trasu v podstatě danou... Rodina, partner, děti, práce...  Ta cesta za výhybkou je lákavá v její nepředvidatelnosti. A jako vše neznámé je o to více dráždivá, byť ta kolej může znamenat cestu ještě někam k modřejším dálavám, ale také nemusí být moc dlouhá a může koncit propastí... Tou výhybkou myslím třeba člověka, nějakou lásku, kterou člověk zničeho nic potká a nebo se s ní po letech znovu setká. A najednou ví, že tohle je jiné. Někdy může prohlásit, že skutečně poprvé vživotě si je tím citem jistý. Je z toho celý zmámený, vytržený ze stereotypu. Je tak lákavé odpojit se z toho vláčku. Ale co ostatní? Rodina, děti, partner co se snaží seč může být dobrým parťákem a nikdy neublížil. Pochopí to? Jsou lidé, kteří vše zpřetrhat skutečně dokáží. Ale jsou i tací a těch je většina co odolají a budou pokračovat dál. Mne zaujala role Francescy. Našla si svého vyvoleného a hodného Roberta, vzala si ho, má s ním farmu, šťastné děti, v chudobě evidentně nežila. A přesto zmiňuje, že manželstvím cosi ztratila a stala se otrokem rodiny a péče o ni. Myslím si, že takové ženy by se tedy neměly nikdy vdávat a mít děti, byť jistě budou dobrými matkami. Brát péči o rodinu jako oběť, to opravdu nechápu. Buď to chci a nebo ne. Navíc v době filmu a o to více dnes mají ženy milion možností jak se zabavit, plnit si sny, pěstovat koníčky... Ano, Franceska to tam na farmě kdesi v zapadákově asi měla složitější, ale tvrdím, že když chci být šťastný, musím pro to něco udělat sám. Film nabízí mnoho otázek a téma je skvěle zpracováno. Překvapila mne i ta dokonalá nepříjemná naléhavost a napínavost momentu  ve scéně  dvou stojících pickupů v dešti kdesi v zapadákově v Iowě na červené semaforu.... Prostě fantastický film.  A nesmíme zapomenout i na skvělý český dabink Zlaty Adamovské a bohužel nedávno zesnulého Ladislava Županiče. Tleskám a dávám za 5 fotek do National Geographic Magazine. * * * * * ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem "kultovnímu filmu amerických důchodců" odolávala. Nakonec jsem neodolala a nelituji. Nádherný příběh dvou lidí, kteří dokážou ve čtyřech dnech prožít to, co si jiní zbytečně rozmělní na mnoho let. Pravdivé, uvěřitelné a střízlivé. Meryl Streep i Clint Eastwood fantastičtí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Když by se to jen tak převyprávělo, tak je to vlastně kýč. Jenže když stejný příběh podávají Clint Eastwood a Meryl Streepová, rázem se z toho stává zážitek vyvolávající docela opravdové emoce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nestačí byť dobrým človekom, mužom a starostlivým otcom. Na to aby bola žena vo vzťahu spokojná a šťastná treba asi niečo viac ako len nechať ju stáť pri hrncoch a každodennom kolobehu pozostávajúceho z maličkostí a drobností okolo detí a rodiny. Čím viac človek starne, tým ľahšie si uvedomuje prípadnú nenaplnenosť zvojho bytia a to môže byť niekedy veľmi deprimujúce. Zároveň akákoľvek vyhliadka na zlepšenie a vytrhnutie zo stereotypu môže byť neodolateľne lákavá... Ako bolo aj vo filme vyslovené, niečo také môže prísť len raz za život. Už od prvého momentu ako vkročí C. Eastwood do kuchyne M. Streep je jasné, že práve nastal takýto moment. Od zamilovania až po postupné vytriezvenie a reálne zhodnotenie ich vzťahu tak má divák možnosť sledovať herecký koncert oboch hviezd, najmä M. Streep, ktorá si toho Oscara právom zaslúžila. Emočná stránka s ohľadom na celú situáciu tu v priebehu deja pekne pomaly stále narastá, pričom ku koncu je to už skoro na nevydržanie. Úžasne vťahujúca atmosféra na záver exploduje v gejzíre emócií za doprovodu myšlienok hodné pamätania. Niečo takéto si dokáže divák plne vychutnať, len keď už má niečo odžité, má rodinu a deti, len vtedy pochopí tú jednoduchú krásu slov a pocity hlavnej hrdinky - Rodine a deťom som venovala celý svoj život, Robertovi chcem venovať to čo mi ostalo. Výrok, ktorý hovorí za všetko. Skrátka geniálne. ()

Adam Bernau

všechny recenze uživatele

Nechápu. Věřím snobovi (1hv.). Viděl jsem jen konec tohoto filmu a bylo mi, jako by se po Státech poflakoval Jakub Smolík. Tohle si Blondie nezasloužil, Legendo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ústřední dvojice Eastwood a Streep jsou tak výborní, že filmu odpustíte jeho rozvláčné tempo a sáhodlouhé dialogy. Film v závěru funguje velmi slzopudně, ale od Estwooda bych přece jen čekal větší hloubku a zaujetí. Takhle je to sice pěkný film, ale dá se vidět pouze jednou. Napodruhé se ukoušete nudou. Mé hodnocení: 60% ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert pod taktovkou Clinta Eastwooda, který si střihl i hlavní roli vedle bohyně Meryl Streep. Co k tomu asi říct, dlouho jsem ho odkládala, ale dneska s moji maminkou jsme si ho pustily a jsem za to ráda. Nevím, jestli to taky někdo vidí, že takové filmy se prostě už netočí. Čím to je? Tou atmosférou? Těmi dobrými herci? Tím nápadem? (jakože tady ten nápad zas tak velkej není a je vidět, že těžit z čeho je...stačí to dobře natočit). Miluju je oba... takové charisma a ta chemie by se tam dala krájet... prostě nádhera. Hodně těžká životní situace a sama ani nevím, jak bych se rozhodla. Ona to ta Meryl nemá vůbec jednoduchý, to je samá Sophiina volba :) ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pro někoho jde možná o pouhou "červenou knihovnu" a film pro ženy. Já v tom vidím malinko víc. Není to pouze film o vášni a obecném chápání lásky. Je to emotivní snímek o osudovém setkání, o pravé lásce a silném poutu - o něčem, co dokáže dát člověku životní štěstí, naplnění a vnitřní svobodu. Trochu mi to připomnělo scénu ze Seznamte se, Joe Black, kde Anthony Hopkins mluví o tom, že člověk má být otevřený opravdové lásce a jednoho dne ho to může potkat jako blesk z čistého nebe. Zkrátka, nejde jen o obyčejný romantický film, ale o téma hluboké životní lásky. A také téma osobní volby - následovat či nenásledovat? Okolnosti můžou být různé, ale ve výsledku každá lidská bytost chce být šťastná a v hloubi duše touží po opravdové lásce. Proto tento film nepovažuju za červenou knihovnu pro ženy. Clint Eastwood to zřejmě chápal, když se pustil do zfilmování právě tohoto příběhu. Je fajn vidět i to hezké završení - i když hlavní postava nenaplnila svůj "osud", alespoň její děti se z jejího příběhu poučily a pochopily, co je v životě důležité. Za mě výborně ztvárněné romantické drama o síle lásky. Meryl Streep a Clint Eastwood předvádějí nádherný herecký koncert. ~(4,4)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Videné velmi dávno, ale keďže sa mi to páčilo v osemnástke, keď je človek najcynickejší, zrejme by som dnes hodnotil rovnako. Pripadalo mi to síce nie úplne reálne, ale úprimné určite. Romantická anomália v Eastwoodovej tvorbe. VIDENÉ ZNOVA: Je to ako nájsť ihlu v kope sena. Ide však o to, že pokiaľ ju nenájdete včas, tak si už vyberiete niečo iné a nemáte akési sociálne právo ju hľadať ďalej. Potom ju možno nájdete, ale všetkých okolo vás by tak pichala, že ju musíte odhodiť nazad do tej kopy. Ale aspoň si na sklonku života môžete povedať, že ste ju aspoň chvíľu mali v rukách. Priniesla vám veľa radosti a smútku zároveň. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Znovu si člověk uvědomí, jak jednoduše může každé slovo komentáře pokazit ten neskutečně silný příběh. Znovu mu dojde, jak dokonalí herci Maryl Streep a Clint Eastwood doopravdy jsou, kolik emocí vyjádří jedno malé gesto. A i když ten film divák vidí po několikáté, znovu bude věřit v happy end. ()

Reklama

Reklama