Reklama

Reklama

Romantický, dobrodružný seriál s mystickými prvky, velkoryse kostýmově pojatý, točený v autentických exteriérech českých hradů. Vznikl v redakci pro mládež televizního studia Brno. Děj se odehrává ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín. A jak to v takových příbězích bývá, jde v něm o krásnou pannu, moc a rytířskou čest. (sator)

(více)

Recenze (22)

ainny 

všechny recenze uživatele

Tak jako většina i já mám v hlavě jenom útržky a v sobě strašnou lítost, že to už nikdy neuvidím. Kupodivu jsem, na rozdíl od ostatních, vždycky věděla, že se mi to nezdálo, protože jakmile se sejdeme s kamarády a přijde řeč na filmy a seriály, tak vždycky někdo Lucii vytáhne a všichni ji máme zafixovanou, jako něco úžasného. Na Angeliku jsem tenkrát koukat nesměla, na Lucii ano. Dneska bych možná byla zklamaná, ale díky tomu nikdy ve mně přetrvává ta atmosféra, která u nás doma při sledování panovala. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Bylo to vysíláno někdy buď v r. 1969 či začátkem 70. let v době, kdy už Husák musel mít už neotřesitelný vliv na všechno. Ve svém projevu v TV se m.j. o tomto seriálu kriticky zmínil, jak píše FilmFan24, ale asi jen ve 3-4 větách(ten projev jsem viděl a slyšel a dobře si to pamatuji, protože mě to značně dožralo), ale to už zřejmě stačilo mediálnímu dozoru či Zelenkovi(nevím, zda už byl ředitelem TV, ale asi ano), aby se v jeho vysílání nepokračovalo, byť chyběl k odvysílání asi jen poslední díl. Vysvětlení k tomu tenkrát v TV nebylo vůbec žádné, takže tehdy jsem se těšil na pokračování tohoto seriálu marně. Nejvíc mne dopálilo, že jsem se už nedozvěděl, kdo byl vlastně ten černý rytíř (mám ovšem jisté tušení :-)) v masce, kterou nikdy nesundal, který zpíval píseň, jejíž text jsem si chtěl zaznamenat, ale houby, houby. Melodii si však pamatuji dodnes. Ještě si vzpomínám, že tam hrál Ivan Vyskočil - http://www.csfd.cz/herec/1466-vyskocil-ivan/ - (jméno jeho postavy bylo Cukr) v roli nějakého šéfa zbrojnošů či nějakých jezdců na koni. Je fakt, že to byl seriál typu Angeliky, tehdy se mi tyto romantickodobrodružné náměty líbily, proto z nostalgie dávám 4*. ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Historický romanticko-dobrodružný seriál z produkce ČST ze sedmdesátých let "Ctná paní Lucie". A dlužno dodat, že na tehdejší naše poměry to bylo něco. Hlavní role vytvořila Renáta Doleželová a Svatopluk Matyáš. Matně si pamatuju, že to zakázal vysílat ÚV KSČ - přímo Husák na projevu strany - z důvodů, že pracující lid nepotřebuje českou Angeliku (Lucii) a poslední závěrečnou část tedy nikdo neviděl. Seriál se nedochoval z důvodu spálení na příkaz ÚV KSČ. Narazil jsem na zmínku o této sérii zde: www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/18695-renata-dolezelova.html - také na této databázi nevědí rok výroby. Lidé v diskuzích tam si to pamatují. Já proto, že jsem u nikoho z herců seriál v biografii nenašel, jsem měl za to, že se mi to snad zdálo a film neexistuje. Osobně se domnívám, že to režíroval Petr Tuček. Narazil jsem na rozhovor se Svatoplukem Matyášem z poslední doby, kde na celou kauzu okrajově vzpomínal www.televize.cz/scripts/detail.php . Tak bohužel dodneška nevím, jestli ten Černý rytíř (Svatopluk Matyáš) dal paní Lucii (Renáta Doleželová) tu růži...Doleželová růži nedostala, ale asi i díky účinkování v tomto ÚV KSČ zapovězeném projektu už musela hrát jenom v angažovaných projektech... ()

Karlos80

všechny recenze uživatele

Dramaturgie a scénář: Gustav Oplustil. Podle otce to byl krásný rytířský romantický seriál s nádhernou tit. melodií taková česká náhražka populární Angeliky (která se tehdejší vládnoucí garnituře v čele s Dr. Husákem moc nezamlouvala)..Po normalizaci byl seriál uložen do trezoru a poté ho bolševik bohužel zlikvidoval:-( ()

sator 

všechny recenze uživatele

Romantický, dobrodružný seriál s mystickými prvky, velkoryse kostýmově pojatý točený v autentických exteriérech českých hradů. Vznikl v redakci pro mládež televizního studia Brno. Děj se odehrává ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín.A jak to v takových příbězích bývá jde v něm o krásnou pannu, moc a rytířskou čest. V hlavních rolích Lucie (Renáta Doleželová),Černý rytíř (Svatopluk Matyáš),Cukr (Ivan vyskočil), Záviš Oulehla z Kronbachu (Ilja Prachař), Věslav Čížovský (Jan Tříska), Kuneš Smolenský (Václav Lohniský), Kryštof Trčka z Kunštátu (Jan Skopeček), Petr Beneš z Vrbice, (Josef Šebek), Jakub Moor ( Vilém Besser), rytíř Monyfeih (Miloš Kopecký), sluha (Josef Haukvic).************** Seznam dílů: Boj o Lucii ,Nečekaná past, Nevěrná paní Andrea, Rozmařilost a hazard, Ztracená šance, V zemi turecké,******************* V seriálu se zazní dvě písničky, které každý díl otevírají a uzavírají. Jmenují se: „Má viola“ a „Život je cesta“ nazpíval je Waldemar Matuška hudbu složil Zdeněk Liška. Jakýmsi zázrakem zůstaly zachovány amatérsky nahrané na dobový magnetofon, což s jedinou zachovanou fotografií ze seriálu, jsou poslední hmotné důkazy o existenci seriálu. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • 1. díl seriálu se vysílal 11.11.1972 ve 22:00 na 1. programu ČST, 2. díl 25.11.1972 rovněž na 1. programu ve 22:00. Následoval nechvalně známý projev Gustáva Husáka, který seriál "popravil" a další, třetí část se vysílala až 6. ledna 1973 na 1. programu ale už dopoledne v 9:30. Tam se také seriál "dohrával" a to 20.1.1973 (4. část), 3.2.1973 (5. část) a 17.2.1973 (6. část). Seriál nebyl nikdy reprízovaný. (FilmFan24)
  • Podle slov scenáristy Gustava Oplustila stál seriál 6 milionů československých korun. Léta se traduje, že tehdejší prezident Husák měl lví podíl na skartování seriálu, když se nechal slyšet, že středověcí trubadúři by měli vyklidit obrazovku novým hrdinům socialistické práce. Pořadu Z metropole z dílu ze dne 25. srpna 2018, který je věnován i scenáristovi Oplustilovi, se opravdu podařilo vypátrat Husákův projev, který nevybíravým slovníkem seriál dehonestoval a vystrašení pracovníci Československé televize ho raději celý zničili. (sator)
  • V seriálu se zazní dvě písničky, které každý díl otevírají a uzavírají. Jde o „Má viola“ a „Život je cesta“. Nazpíval je Waldemar Matuška, hudbu složil Zdeněk Liška. Jakýmsi zázrakem zůstaly zachovány amatérsky nahrané na dobový magnetofon, což s jedinou zachovanou fotografií ze seriálu jsou poslední hmotné důkazy o existenci seriálu. (sator)

Reklama

Reklama