Reklama

Reklama

Romantický, dobrodružný seriál s mystickými prvky, velkoryse kostýmově pojatý, točený v autentických exteriérech českých hradů. Vznikl v redakci pro mládež televizního studia Brno. Děj se odehrává ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín. A jak to v takových příbězích bývá, jde v něm o krásnou pannu, moc a rytířskou čest. (sator)

(více)

Recenze (22)

Karlos80

všechny recenze uživatele

Dramaturgie a scénář: Gustav Oplustil. Podle otce to byl krásný rytířský romantický seriál s nádhernou tit. melodií taková česká náhražka populární Angeliky (která se tehdejší vládnoucí garnituře v čele s Dr. Husákem moc nezamlouvala)..Po normalizaci byl seriál uložen do trezoru a poté ho bolševik bohužel zlikvidoval:-( ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Bylo to vysíláno někdy buď v r. 1969 či začátkem 70. let v době, kdy už Husák musel mít už neotřesitelný vliv na všechno. Ve svém projevu v TV se m.j. o tomto seriálu kriticky zmínil, jak píše FilmFan24, ale asi jen ve 3-4 větách(ten projev jsem viděl a slyšel a dobře si to pamatuji, protože mě to značně dožralo), ale to už zřejmě stačilo mediálnímu dozoru či Zelenkovi(nevím, zda už byl ředitelem TV, ale asi ano), aby se v jeho vysílání nepokračovalo, byť chyběl k odvysílání asi jen poslední díl. Vysvětlení k tomu tenkrát v TV nebylo vůbec žádné, takže tehdy jsem se těšil na pokračování tohoto seriálu marně. Nejvíc mne dopálilo, že jsem se už nedozvěděl, kdo byl vlastně ten černý rytíř (mám ovšem jisté tušení :-)) v masce, kterou nikdy nesundal, který zpíval píseň, jejíž text jsem si chtěl zaznamenat, ale houby, houby. Melodii si však pamatuji dodnes. Ještě si vzpomínám, že tam hrál Ivan Vyskočil - http://www.csfd.cz/herec/1466-vyskocil-ivan/ - (jméno jeho postavy bylo Cukr) v roli nějakého šéfa zbrojnošů či nějakých jezdců na koni. Je fakt, že to byl seriál typu Angeliky, tehdy se mi tyto romantickodobrodružné náměty líbily, proto z nostalgie dávám 4*. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Tak jako většina i já mám v hlavě jenom útržky a v sobě strašnou lítost, že to už nikdy neuvidím. Kupodivu jsem, na rozdíl od ostatních, vždycky věděla, že se mi to nezdálo, protože jakmile se sejdeme s kamarády a přijde řeč na filmy a seriály, tak vždycky někdo Lucii vytáhne a všichni ji máme zafixovanou, jako něco úžasného. Na Angeliku jsem tenkrát koukat nesměla, na Lucii ano. Dneska bych možná byla zklamaná, ale díky tomu nikdy ve mně přetrvává ta atmosféra, která u nás doma při sledování panovala. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Nezaslouženě nejsmolnější seriál československé produkce, jak podrobně vylíčili FilmFan24 a Ej Hlemýžď. Seriál to byl z dnešního hlediska naprosto neškodný: sebraly se motivy legend a pověstí z různých hradů a zámků a spojily se příběhem putování paní Lucie s družinou od hradu ke hradu (myslím, že hledala ztraceného manžela). Vysílat se začal v hlavním sobotním vysílacím čase, ale už po pár dílech byl na zásah shůry potupně přesunut na nedělní dopoledne, kde tolik nevyčníval a naše pracující nedráždil. I tam ale časem začal vadit. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Historický romanticko-dobrodružný seriál z produkce ČST ze sedmdesátých let "Ctná paní Lucie". A dlužno dodat, že na tehdejší naše poměry to bylo něco. Hlavní role vytvořila Renáta Doleželová a Svatopluk Matyáš. Matně si pamatuju, že to zakázal vysílat ÚV KSČ - přímo Husák na projevu strany - z důvodů, že pracující lid nepotřebuje českou Angeliku (Lucii) a poslední závěrečnou část tedy nikdo neviděl. Seriál se nedochoval z důvodu spálení na příkaz ÚV KSČ. Narazil jsem na zmínku o této sérii zde: www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/18695-renata-dolezelova.html - také na této databázi nevědí rok výroby. Lidé v diskuzích tam si to pamatují. Já proto, že jsem u nikoho z herců seriál v biografii nenašel, jsem měl za to, že se mi to snad zdálo a film neexistuje. Osobně se domnívám, že to režíroval Petr Tuček. Narazil jsem na rozhovor se Svatoplukem Matyášem z poslední doby, kde na celou kauzu okrajově vzpomínal www.televize.cz/scripts/detail.php . Tak bohužel dodneška nevím, jestli ten Černý rytíř (Svatopluk Matyáš) dal paní Lucii (Renáta Doleželová) tu růži...Doleželová růži nedostala, ale asi i díky účinkování v tomto ÚV KSČ zapovězeném projektu už musela hrát jenom v angažovaných projektech... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Romantický, dobrodružný seriál s mystickými prvky, velkoryse kostýmově pojatý točený v autentických exteriérech českých hradů. Vznikl v redakci pro mládež televizního studia Brno. Děj se odehrává ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín.A jak to v takových příbězích bývá jde v něm o krásnou pannu, moc a rytířskou čest. V hlavních rolích Lucie (Renáta Doleželová),Černý rytíř (Svatopluk Matyáš),Cukr (Ivan vyskočil), Záviš Oulehla z Kronbachu (Ilja Prachař), Věslav Čížovský (Jan Tříska), Kuneš Smolenský (Václav Lohniský), Kryštof Trčka z Kunštátu (Jan Skopeček), Petr Beneš z Vrbice, (Josef Šebek), Jakub Moor ( Vilém Besser), rytíř Monyfeih (Miloš Kopecký), sluha (Josef Haukvic).************** Seznam dílů: Boj o Lucii ,Nečekaná past, Nevěrná paní Andrea, Rozmařilost a hazard, Ztracená šance, V zemi turecké,******************* V seriálu se zazní dvě písničky, které každý díl otevírají a uzavírají. Jmenují se: „Má viola“ a „Život je cesta“ nazpíval je Waldemar Matuška hudbu složil Zdeněk Liška. Jakýmsi zázrakem zůstaly zachovány amatérsky nahrané na dobový magnetofon, což s jedinou zachovanou fotografií ze seriálu, jsou poslední hmotné důkazy o existenci seriálu. ()

Ťapka 

všechny recenze uživatele

No božínku! To je ten seriál, kvůli němuž jsem cítila něhu k ukňourané první ženě majora Zemana - velmi matně mě pronásledovala vzpomínka z nejútlejšího dětství na tu senzační romantiku. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

To je krásné, jak si tu všichni vybavujeme (řečeno s klasikem) PRAZÁŽITKY z tohoto seriálu - i já se pamatuji na mladého Ivana Vyskočila a další.... A co se týče hudby - a jestli se nepletu - kdysi jsem někde viděla klip, kde z toho byli alespoň úryvky - ale fakt nevím jestli od Laufra - pokud to zpíval on? Každopádně je škoda, že se to nedochovalo - podobně jsem si uchovala z dětství PRAZÁŽITKY z "Písní pro Rudolfa III:" a ten úžasný pocit, když jsem to po x letech zas viděla ! Proto 4* - doufám, že to na ně bylo...... ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Je nádherné, že evidentně všichni, kdo píšeme komentář, v podstatě "nevíme, která bije". Ale i já se přidávám k lidem, kteří byli kdysi v mládí, nebo spíše v dětství, okouzleni touto českou romantikou. Pamatuju si dobrodružné putování oné paní, která pátrá po svém (kde se ztratil, kdy, jak, proč?) manželovi a na cestě ji doprovází a ochraňuje udatný hrdina v masce, který potrestá každého, kdo se na ni třeba jen škaredě podívá...Muž v masce byl můj hrdina. Proboha, kolik mi tehdy asi bylo? Škoda, chtělo by to zhlédnout znovu, ale to už zřejmě nelze. Na druhou stranu, ten pocit, mi už nikdo nevezme! A pokud jde o to vysoké hodnocení - pokud vám v paměti přetrvá něco více než 40 let, pak to asi musí být hodně silné... ()

pávek

všechny recenze uživatele

Hudbu složil Zdeněk Liška. Jsou dochovány dvě písničky v podání Waldemara Matušky s názvy Má viola a Život je cesta. ()

vaviva 

všechny recenze uživatele

Také jsem ráda,že jsem si ten seriál nevymyslela, a nebo že se mi nezdál.Nikdo z mého okolí si na něj nepamatuje.Pro mne nezapomenutelný černý rytíř, klečící před bílou sochou Lucie. Před několika léty jsem napsala do České televize dotaz, zda to nebudou někdy vysílat, a bylo mi odpovězeno, že se opravdu všechno kdysi zlikvidovalo, takže se ho už na tv obrazovce nedočkáme. V nevím už kterém to bylo časopise,ale nějakém starším již, v rozhovoru s Vítězslavem Jandákem, jsem se se dočetla, že v tom také hrál.Seriál se vysílal myslím v roce 1973 či 74. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Asi bych to ani neměl hodnotit, protože se musím přiznat, že si z toho pamatuji pramálo. Jediné co vím je, že titulní píseň mě pronásledovala strašně dlouho - a vůbec nebyla špatná. Takže se přidávám k uživateli EjHlemýžď a též z nostalgie dávám - 4. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Na komunistickou dobu to byl naprosto jedinečný seriál.Škoda že je pryč.Do rytíře v podání S.Matyáše se tenkrát zamilovalo nejedno dívčí srdíčko.S.Matyáš se opravdu blejsknul a P.Tuček překonal.Bohužel se však překonal i ten bolševik,který tomuto seriálu NEDALl rok,ani dva! Mimochodem.nevíte někdo jestli se nezachovala někde hudba z tohoto seriálu? Byla úžasná! ()

mrLotus

všechny recenze uživatele

I já jsem rád,že se mě konečně podařilo najít to co sem celou dobu hledal.Tento seriál jsem sledoval jako malý kluk.Ani sám nevím jaký rok to mohl být.Sám bych si tipl tak kolem 69-74.Vím,že tam jezdil rytíř v masce a že jsem celou dobu čekal kdo se pod ní skrývá.Ale toho sem se nedočkal.A mám i takový pocit,že když jsem čekal na další díl který se už neodvysílal,hlasatelka oznámila něco takového jako,,Neslučující se se socialistickým...,,Ale to opravdu nemůžu tvrdit na 100procent.Jestli je tento seriál nenávratně zničen,tak je to veliká škoda.(Jo a taky jsem se u něj strašně bál.) ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem měl dlouho v paměti,pátral po něm tři roky a jsem rád,že mé domněnky byly správné! Sledoval jsem sobotní dopolední díly v lednu a únoru 1973 (v 9.30) a jako romanticky založený kluk prožíval dobrodružné filmy a seriály,který naše televize a kina nabízely. Poněvadž jich bylo poskrovnu,většinu si člověk celkem pamatuje. Ani nevím proč,ale tenhle seriál mě dost upoutal (snad proto,že se už víc v televizi neobjevil,snad pro vzpomínku na hezké a bezstarostné dětství). Hodně jsem po seriálu pátral a byl rád,když se mi podařilo zjistit,že opravdu existoval,že to nebyla jen dětská fantazie osmiletého kluka!. Mám v paměti pár momentů,které mi při pročítání zdejších komentářů vystupují na povrch - muž v masce, herci jako p. Velen (s jizvou na rtu), p. Šebek, světlovlasá p. Lucie a další. Pro doplnění uvádím zde další informace,které jsem zjistil: Ilja Prachař-Záviš Oulehla z Kronbachu, Renáta Doležalová-paní Lucie,Jan Tříska-Věslav Čížovský, Sv.Matyáš-Černý rytíř (muž v masce ???), Václav Lohnický-Kuneš Smolenský, Jan Skopeček-Kryštof Trčka z Kunštátu, Josef Šebek-Petr Beneš z Vrbice, Vilém Besser-Jakub Moor, Miloš Kopecký-rytíř Monyfeih, Josef Haukvic-sluha. Moc mě mrzí,že takovýhle věci mizí v nenávratnu....?? Rád uvítám další informace o tomhle seriálu. Nalezené ukázky 9.12.2016 https://www.youtube.com/watch?v=JOKk65utpw0 a http://www.pribehrozhlasu.cz/tenkrat-v-rozhlase/1972/1972_6 Objevil jsem jednu fotku: I.Vyskočil = Cukr. http://www.imagebam.com/image/ccdad0662378663 ()

carl.oesch

všechny recenze uživatele

Přidávám se k těm, kteří seriál pamatují, dech mi vyrazilo, že byl zničen na základě vyhlášení súdruha Gustáva Husáka a připadá mi až podivné, že kromě posledního dílu Rudolfa III. se zachovaly všechny díly (ten poslední alespoň částečně) a tenhle politicky nevinný opus byl pohotově zlikvidován. Je otázka, jestli to byla připosranost vlastních pracovníků ČT, příkaz onoho ředitele, jehož jméno si ani nepamatuji a nebo skutečně fakt, že tam bylo něco závadného. Nakonec, .L.Věka taky vysílali bez posledního dílu, ale alespoň ho nezničili. A když si vezmu jaké sračky skončily v archivu, aby nás jimi ČT oblažovala dodnes, tak ej i tohodle seriálu skutečně líto. Vyměnil bych ho rozhodně za třeba vysloveně trapný Konec velkých prázdnin, který nám ČT vnucuje pořád, ačkoliv jeho autorem je onen Pavel Kohout, proslulý převlékač kabátů a typická ukázka moderního českého "intelektuála" a příslušníka vždy nezpochybnitelné "elity"... ()

framil 

všechny recenze uživatele

Seriál údajně existuje v polské televizi,kam byl prodán či vyměněn.Ovšem při pátrání po něm jsou zapotřebí známosti a trpělivost.Čt prakticky nemá zájem pouštět či vyhledávat věci z archívu,který je ohromný a skrývá spoustu netušených pokladů.Mnohokrát jsem psal,či spíš prosil o nějaký seriál či film z archívu,a vždy byla odpověď jako přes kopírák:,,...je nâm líto,že se Vám nelíbí skladba pořadů,ale....bla,bla,bla...''.A když něco pustí,je to jen stokrát přežvýkaná věc.Nevěřím,že na ty koniny (většinou) se někdo chce dívat.Spíš se to bere jako nutné zlo... ()

trollfjord 

všechny recenze uživatele

Ten serial jsem videl a byl krasny. Je skoda ze byl zlikvidovan i kdyz o tom nejsem presvedcen. Ja si totiz pamatuju, ze jeste kolem roku 1975 jsem jej videl v polske televizi. Takze nejaka kopie podle mne urcite musi existovat ()

Maskati 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu něco neobvyklého,středověká romantika v českém provedeni bez jakéhokoli politického kečupu.Pamatuji se na Dolezalovou a Bessera jako zápororáka jménem Kuba Moor...Opravdu to "odstřelil" sám prezident Husák,který se měl vyjádřit v tom smyslu,ze v seriálu o nic nejde,jen par chlapů se tam pořád honí za nějakou ženskou....Nakonec to dávali v sobotu dopoledne a pak to Zelenka /reditel CSTV/ zasekl úplně.Škoda,ze se to úplně ztratilo,po tak dlouhé době nejsem schopen posoudit kvalitu a úroveň,ale byl to bezesporu pionýrský a odvážný počin.Údajne to dávali v TV i v Polsku,takže tam by se to snad dalo dohledat,ale musel by se najít nějaký nadšenec typu pana Karla Čáslavskeho.aby se tam vypravil...Náklady klidně zaplatím. ()

Horal.P 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl měl melodii se slovy : "Lucie krásná, k cíli dochází, však černý rytíř chybí v družině, už došel klidu, nic mu neschází, však jeho píseň nikdy nezhyne..." Škoda, že v ČT na Husákův "rozkaz", servilně seriál zlikvidovali jak na ampexu, tak na filmovém materiálu... slyšel jsem, že údajně jej mají mít Poláci, ale nevím. zda je to pravda. ()

Reklama

Reklama