Reklama

Reklama

Dánská dívka

  • Velká Británie The Danish Girl (více)
Trailer 1

Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku. (CinemArt)

(více)

Recenze (665)

poet 

všechny recenze uživatele

V živote som mal rád len dvoch ludí a ty si bol dvaja z nich... Eddie dokáže zahrať ženu lepšie ako žena samotná :) A netreba k tomu ani tonu mejkapu a dlhé pančuchy... Film stoji najmä na silných hereckých prejavoch ale v ničom nezaostáva ani výtvarné poňatie. V príbehu o maliaroch je samozrejme dôležitá aj detailná kamera ktorá zachytáva postupnú premenu Einara na Lili. Nezvyknem vyhladavať romantické filmy ale v tomto prípade som sa určite nenudil :) ()

BlaXxer 

všechny recenze uživatele

Dvojhodinové utrpenie vhodné tak pre transgender-homo-inter-lesbo-gejovskú komunitu čo sa predvádza na dúhových prajdoch. Tohto chlapa fakt nemusím je mi vrcholne nesympatický. Slabá * za Aliciu, ktorej mi bolo ľúto, že sa musela s ním váľať v jednej posteli. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Oscar pro Aliciu? Ano! Oscar pro Edieho? Správně. Ne! Pro toho možná tak kufříček od Maybeline. A pro Hoopera? Tak pro toho tu letos nemáme nic, díky bohu. ()

Klara 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, jak nízké hodnocení tento film má. Film jsem měla možnost shlédnout před pár měsíci poprvé a od té doby jsem ho viděla nejméně třikrát. I když herce Eddieho Redmayna jsem neměla přiliš v lásce, tímto filmem si mě dostal a musím uznat, že je hercem opravdu famózním. Skvěle seděla i jeho filmová partnerka v podání Alicii Vikander, která si právoplatně odnesla za tuto roli Oscara. Když se ovšem zamyslím nad filmem, je skvěle udělaný, od kostýmu až po nádhernou, husí kůži vyvolávající hudbu od Alexandre Desplata, který ukázal svůj talent například u soundtracku k filmu The Imitation Game. Příběh je skvěle vystupňovaný a Eddie Redmayne vypadá snad ještě lépe jako žena. Role mu padla jako ulitá a já se do filmu tak ,,ponořila'', že po konci (ať už byl jakkoli očekávaný - tedy spíš, když vám ho někdo předtím ,,omylem'' poví) jsem deset minut zírala na rolující se titulky doprovázené překrásnou hlavní melodií. Za mě jeden z nejlepších filmů, co jsem měla možnost vidět. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak se duše ženy zatoulá do mužského těla.... A taky o tom, co taková věc udělá s tím dotyčným, s jeho psychikou a vztahy s okolím. Původně jsem měla za to, vzhledem k tomu, že se film odehrává začátkem 20. století, že zůstane jen u Einarova zbožného přání, tajného převlékání se do manželčiných šatů a případně následného společenského skandálu. To, že by se někdo prakticky téměř před sto lety skutečně vážně hodlal pustit do změny pohlaví pomocí medicíny a chirurgie, mě docela překvapilo. O čem ale chci mluvit je Eddie Radmayne. Ach můj bože, chtělo by se říci! Kdo viděl Teorii všeho, ví, že je fenomenálním hercem. Ale pokud v Teorii Eddie hrál jako ďábel, tak tady hrál jako učiněný anděl. Není možné se do postavy Einara/Lili v jeho podání nezamilovat. Ta role nemohla být ztvárněná lépe, citlivěji a ženštěji než v Eddieho podání. Každý pohled, sklopení očí a každý jemný úsměv mě fakt, ale fakt dostal. Ačkoli k filmu samému bych měla výhrady, na můj vkus byl možná zbytečně komorní a vlastně i až příliš polopatický, jako když se něco vysvětluje malým dětem. Ale kamera, hudba a herecké výkony jsou na jedničku s velkou velkou hvězdičkou. PS: Jen bych chtěla říct, že je to asi opravdu film o holkách a pro holky. Čestně. Pro chlapy je tam málo akce a až moc pocitů. Jo a v celém sále jsem si tehdy všimla jediného muže, který tam byl zjevně chudák dovlečen. Seděl přímo za mnou a jen od doby, co jsem to začala počítat, 17x zívnul. Ten byl rozhodně mužem v mužském těle :-) ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Fascinující životní příběh, krásně výtvarně zpracovaný, vynikající Alicia Vikander. Ale co si počít s hlavním hrdinou, který se tak divně a stále stejně usmívá, to nevím. Eddie Redmayne se mi mnohem víc líbil v Teorii všeho, v této roli mě nepřesvědčil. Nesmělost se mi jevila jako příliš urputná, jeho úsměv mi v druhé polovině filmu vyloženě lezl na nervy. Škoda. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Solidně zahrané průměrné drama s negradujícím dějem. Ten film, který si dokážete představit během pár sekund od začátku do konce... Tím pádem, škoda času! 4/10 ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo vysvětlit, proč za svůj výkon Eddie nedostal Oscara?! The Danish Girl je film s hodně silným námětem, já osobně bych ho zařadila spíš do kategorie psychologického dramatu, protože některé scény byly tak silné, emotivní a někdy až těžké sledovat. Eddie zde podle mě předvedl výkon své kariéry, na jeho ladné pohyby a "ženské" pohledy jsem hleděla téměř s otevřenou pusou. Alicia za ním ale v žádném případě nezaostávala, oba dva spolu skvěle ladili a já jsem jim věřila každou emoci. Zbytek hereckého obsazení mě taky příjemně překvapil a potěšil, Ben Whishaw byl vynikající jako vždy a malá role Sebastiana Kocha vyloženě zahřála u srdce. Samotný příběh mě emotivně naprosto odrovnal na zbytek večera, přiznám se, že tak výborný film, který by ve mě zanechal takový dojem, jsem už hodně dlouho neviděla. Pět hvězdiček bez jediné výhrady. ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Bohužel mám obrovský problém s hlavním hrdinou Redmaynem, nelíbil se mi i ve filmu Teorie všeho a tohle dost ovlivnilo moje hodnocení. A co je hlavní, vadí mi zženštilí muži ačkoli nejsem radikálně proti změně pohlaví ( ano výhrady mám, ale to je pro jinou diskuzi) a roli jsem hlavnímu hrdinovi nevěřila, nedokázala jsem se do toho snímku vžít ani za cenu úžasné Alicie Vikander. Vyzdvihuji však malířské výtvory ve filmu a krásné kostýmy. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý příběh, herecké jistoty Eddie Redmayne, Alicia Vikander, filmařsky tak nějak televizně uhlazené... ()

Kajusska01 

všechny recenze uživatele

Eddie Redmayne mě zaujal už v Teorii všeho, ale toto je mástrpís. Myslela jsem si, že si Leo konečně tento rok za Revenant zaslouží Oscara, ale nejsem si jistá, jestli má na Lili... Wow. Zajímalo by mě, jak tato role zapůsobila na jeho psychiku, protože takto by Lili nezahrál, pokud by jej přímo neovlivnila... ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Tak DiCaprio bude mít velkou konkurenci při předávání oscarů. Redmayne opět předvedl, že je to herecký eso. Klidně by si tu druhou sošku zasloužil, je to borec a bez něj by byl film vlastně o ničem. Samozřejmě je to natočené kvalitně, ale Eddie je Eddie. Jeho manželka Alicia Vikander taky do toho dala maximum, takže nominace za vedlejší roli je zasloužená. Hudba stojí za zmínku a celkový dojem z filmu jako takového je více než positivní. 74% ()

tomo41 

všechny recenze uživatele

"I've only liked a handful of people in my life, and you've been two of them." Dánske dievča má slabší rozbeh a prvej polovičke filmu je čo vyčítať. Potom sa však naplno rozbehne a absolútne diváka ponorí. Eddie a Alicia podávajú bezchybné, Oscarové výkony a úplne film ovládli. ()

avitakova 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšila vážně hodně. Říkala jsem si, jak to bude skvělý a všechno. Ve výsledku to vážně skvělý film byl, ale pořád jsem z něj měla takový zvláštní pocit nebo spíš z toho příběhu. Bylo to hodně emotivní film. Nikomu by asi nesedla role líp jak Eddiemu, vážně jsem mu to úplně věrila a úplně chápu, proč dostala Alicia sošku. Tu si zasloužila, předvedla skvělý herecký výkon. Ještě musím dodat, že film byl vážně úžasně natočený. Fakt skvělá kamera. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Zcela mne uchvátil herecký výkon Eddiho Redmayna, atmosféra doby a...to je tak všechno. Nádherné téma, které bylo poněkud rozmělněno pomalými záběry, příliš jasně předvídatelným dějem, unylou hudbou nedostatkem dramatických emocí, které měly hlavně z manželky Gerdy přímo prýštit. Přesto všechno byla moc dobrá. Jako celek patří film určitě k tomu lepšímu co jsem letos viděla, nicméně dle mého opět jako už mnohokrát, potenciál byl utopen vniveč.Tři a půl hvězdy za fenomenální výkon Eddiho. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Dve veci by som tomuto filmu vytkla: dlzka a obcas az presladene hollywoodske sceny, ktore boli prilis prvoplanove. Inac skvele herecke vykony a dobre vyrozpravany pribeh. ()

Móó 

všechny recenze uživatele

Fenomenální chameleon Eddie Redmayne ukazuje svůj herecký talent. Velký výkon i od Alicii Vikander. Příběh, který v dnešní době potřebujeme. Téma, které je pro nás pořád tak trochu zvláštní a tabu. ()

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (více)

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

03.03.2010

To samozřejmě není žádná novinka. Žijí spolu už dvanáct let a mají spolu dvě děti. Teď ale společně stanou před kamerou. Lasse Hallström je chce totiž obsadit do dramatu My American Dream, jehož… (více)

Reklama

Reklama