Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké drama z prostředí horských velikánů a drsné přírody. Bývalý nájemný vrah Clint Eastwood přijal ještě jednu "zakázku". V horolezecké výpravě musí zjistit, který z horolezců mířících k vrcholu Eigeru je ruský zabiják a zlikvidovat ho... (Bontonfilm)

Recenze (112)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zápletka nestrhne. O čo tu ide je reálny Clint Eastwood v krkolomných horolezeckých scénách v americkom Utahu a na skutočnom švajčiarskom Eigeri. Škoda, že sa film do tejto roviny dostáva až po naťahovanej a nezaujímavej prvej polovici, ktorá evokuje priemernú starú bondovku bez Seana Conneryho... Ale Utah a Švajčiarsko moc pekne a strhujúco nakrútené. Režírovať a súčasne byť pred kamerou v takýchto lokáciách (a nepoužívať kaskadéra!), to si zasluhuje obdiv. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Toto fest zostarlo. Zostala len nechcene smiešna "horolezecká bondovka", v ktorej všetky ženy lezú na Clinta, ale on chce liezť na kopec, aby tam odhalil nepriateľského špióna. Prekvapivé rozuzlenie je poriadne absurdné - a to som si celý film vravel, že dúfam, že nevytiahnu práve niečo takéto. Urobili to. Inak vizuál na svoju dobu veľmi solídny, aj to lezenie na horu je natočené veľmi presvedčivo, ale čo z toho, keď je to taká nuda? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na Clintovo nejlepsi kousky to fakt nema, navic jsem cekal neco drobet jinyho, ale presto docela solidni film. 90 minut pripomina spis nejakou bondovku, kde Clinta najme spionazni agentura nebo co, zacne patrat po lidech, co ma zabit a do toho trenovat na vylez hory a lepi se za nim jedna pipina za druhou a samozrejme dojde i na nejaky ty podrazy. Na zaverecnou pulhodinku se pak dej konecne presune na Eiger a vystup na horu je natocenej fakt dobre, efektivne, ale zaroven realisticky. A samozrejme na zaver velkej zvrat, kterej me uz napad nekdy v polovine filmu. Kdyby tady nebyl Clint, tak to je zbytecne dlouhej a misty roztahanej prumer, ale on to z toho prumeru vytahne, protoze hraje dobre a je tady za slusnyho drsnaka. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Eastwoodův slušně natočený špionážně horolezecký thriller. Filmově něco jako pozdější Highlander, ale bohužel až od půlky filmu. Tou první dost nezáživnou polovinou je akční slátanina se světloplachým albínem coby šéfem špionáže, černou svůdnou agentkou milující starší pány a především Eastwoodem coby profesorem a nájemným zabijákem v zájmu státu v jednom. Slabší scénář pokračuje i ve druhé polovině, ale perfektní Eastwoodova režie horolezeckých scén, akce horolezců v extrémních terénech, krása přírody i žen jednoznačně převáží. Jen obsazení dobráckého starého přítele - George Kennedy - tady působí trochu jako pěst na oko. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lEc1aEYmiA8 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ve světě tajnejch služeb se hodní stávají zlými a zlí hodnými rychleji, než spadne horolezec z Eigeru. A známej nájemnej vrah, profesor a kamzík, tedy Herr Doctor Hemlock dostane možnost si to užít na zmrzlý hoře s dalším potenciálním vrahem na laně. Nejdříve však musí předvést reklamu na dioptrický i sluneční brýle a poněkud trapným způsobem vypěsťovat karatistickýho černopáskaře i namáklýho mistra světa, ale pak už se může s vtipnými hláškami na rtech vydat na severní stěnu Eigeru. Já si to tedy celkem užil, i když jsem několikrát zaplakal nad logikou doktorova jednání, ale jinak mne zamotanost příběhu rozhodně pobavila. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na Eigeru jsem byla, severní stěnu jsem viděla, náramně jsem si to užila, a tenhle film byl takové milé připomenutí skrytých horolezeckých choutek. Jako samostatný film trošku slabota, přirovnání k bondovce není úplně mimo mísu, ale v tom to právě trochu skřípe. Eastwood rozhodně není ten typ hrdiny jako uhlazený Connery s tupé, takže se mi nějak moc nechtělo věřit, že by se od těch ženských nechal pokaždé nachytat. A kdyby teda zase jo, tak proč si nechal ujít Francouzovu manželku? Jsem já to magor, řešit takovéhle věci. Ta hora je krásná a v tom vlaku, ve kterém se potom vracel zpátky, jsem taky jela. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Clintův čtvrtý režijní počin (podle špionážního bestselleru Traveniana) už na dálku smrdí bondovkami (Clint hraje zabijáka pracujícího pro tajnou službu, kterému se do postele vnucuje jedna kost za druhou), ale víc než na akci se soustředí na vtipné eastwoodovské dialogy. Zbytečně dlouhé, od finále jsem čekal víc, ale dá se to. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Clint jako profesor zabiják, co pistoli nosí v igelitce, v rozčílení cení zuby a horolezkyně přivádí k vrcholu již v základním táboře. Kdo byl vlastně zneužit, si však kvůli svému pocitu neodolatelnosti vždycky uvědomí až s menším zpožděním.. Špatný scénář a hraní si na Flemingův svět při sáhodlouhých konverzacích s albínským šéfíčkem je vykompenzováno fetišistickými drobnostmi (krasavice Totem Pole v Monument Valley, Ford Bronco). Závěrečné odhalení je stejně hloupé, jako brát si do hor nekvalitní výbavu (byť je levná a vydrží do konce života).. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V pletených nebo úplně bez rukavic na sněhem a ledem pokrytý vrchol hory? Clint je ještě větším machem a ženy shazují svršky ještě ochotněji, než obvykle, celkově ovšem tenhle kus trpí nevyrovnanějším tempem a obsahuje poměrně dost zbytečných scén, kvůli kterým se dostáváme až na nějakých (utahanějších) 130 minut. Na druhou stranu nám předkládá jemný humor a ukazuje se ve slušné formě, ostatně právě horolezecké pasáže jsou příjemným zpestřením. Ačkoliv v závěrečné půlhodině jsou některé místy jalové. Kdysi pracoval pro CIA, nyní si užívá poklidného života. Do služby ho dostává vražda agenta, za kterou stojí dva muži. A vyvrcholení se dočkáme právě ve švýcarských Alpách, ve kterých nechybí moment, kdy si měl Clint přeříznout své záchranné lano, i další, které zvládl bez pomoci kaskadérů. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek ve filmografii sanfranciského hrdiny. Hemlock (Clint Eastwood) - ve dne profesor a sběratel umění, v noci nájemný vrah, má za úkol zneškodnit nepřítele, o kterém téměř nic neví (má jen indicii, že onen muž není Američan, pokusí se vystoupat na horu Eiger a napadá na jednu nohu). Dobrodružný thriller z prostředí švýcarských Alp, kde není nouze o napínavé scény s překvapivou závěrečnou pointou. P.S. Clint si vysokohorské horolezectví ve filmu vyzkoušel na vlastní kůži a předvádí zde obdivuhodný sportovní výkon, který dokonale zachytil kamerou. Stojí za vidění. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Eastwood v netradiční roli. Zápletka je náhodou celkem slušná a exteriéry parádní, ale časem se to přeci jenom začne trochu vléct. Holt zkrácení by neuškodilo. Kvalitní kousek, ale 4* mu nakonec nedám.65% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku netradiční Clintův akčňák, protože nehraje ani tajemného kovboje, ani drsného poldu. Počet hlášek a sarkasmů tady opět vystoupal na slušné číslo. Hodně se mě líbí plakát, který absolutně neodpovídá průběhu filmu. Kdo čeká horskou akci a boj o přežití, bude docela zklamán. Ale fanoušci Clinta být zklamaní určitě nemůžou. Borec, který si nesedne před nikým na prdel je tady. 65% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co se hlavního hrdiny týká, je film klasickou eastwoodovinou: je to prostě zase ten drsný týpek, co podlehne svůdným ženám a sebenabouchanějšího chlapa smete ze své cesty jako obtížný hmyz. Bondovská zápletka se ve druhé polovině přesouvá do atraktivního vysokohorského prostředí, konečně dojde i na nějaké to napětí a dobrodružství... ale bylo to moc pozdě, moc dlouhé a strýček Hajaja mě nenechal vidět závěrečných cca 25 minut. Ne že bych měla pochybnosti, jak to dopadlo;-). Existuje možnost, že někdy dokoukám a možná tomu ještě malou hvězdičku přijebnu, zatím hodnocení ponechám ve vcelku slušném nadprůměru. 66% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že Vražda na Eigeru je vážně myšlený snímek. Na to má film dost pitomý příběh a hlavně scénář. Některé dialogy, pakliže se nejedná o komedii, (což se asi skutečně nejedná), jsou úplně zcestné a debilní. Když k tomu člověk přidá psychologii postav (žádná není), vyjde z toho slepenec různě hloupých scén, na který nemá smysl se dívat. Jakoby chtěl někdo zachránit odpad nenatočený scénáristický odpad z Moonrakera a Muže se zlatou zbraní použil ho jako základ pro jiný film, přičemž chtěl do filmu nějak dostat lezení. Naštěstí právě ty lezecké okamžiky v závěru film trochu zachraňují, byť jen vizuálně. A proč má sakra Eastwood helmu, jako kdyby právě zahodil sbíječku? A Geroge Kennedy jako lezec, ve kterém vesmíru? A když někdo leze jako první, jaktože visí na laně? ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Eiger přitahuje nejen hnusný počasí, ale taky skvělý filmy. A Clint je zase jedinej chlápek na světě, kterej dokáže viset na převisu a sedět v režisérským křesle zároveň. První půlka mě sice brala asi jako Zemanův sváteční projev, ale viděl jsem v ní dvě krásný indiánský kozičky, takže dobrý. No a od kočkování na pískovcích v Utahu až po škádlení Severní stěny je to prosím pěkně jedna z nejlepších a nejvěrohodnějších lezeckých podívaných vůbec. Nevím, proč Eastwood nikdy nehrál Bonda, asi holt umí až moc věcí... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zápletkou by nepohrdala leckterá vytříbená komedie, jenže Eastwood je zde nadmíru charismatický, takže mu nelze nefandit v boji proti lítému padouchovi. Nevím, jestli Hemlock, Jonathan Hemlock měl v agentuře číslo 007, ale řekla bych, že ano. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak toto beriem ako čistú zákazku, kde Eastwood z pozície režiséra iba hovorí frázy, ako kamera, stop, ideme, strih a pod. Autorský vklad je minimálny, asi išlo všetkým iba o ten zážitok v prírode. Ale pozor, na horu sa lezie až poslednej štvrtine filmu, hodinu a pol, okrem výcviku v Amerike, tu nič spektakulárne neprebieha, skôr sa venujeme zápletke, pri ktorej som sa snažil pochopiť, prečo sa vôbec táto partia vydala zdolať Eiger. Toto je typ filmu, aké predstavitelia Nového Holywoodu museli neznášať. Každopádne zábavný faktor tu prítomný rozhodne je, len sa viac menej svrkáva na samotný výstup, kde sa tvorcovia pekne pohrali aj so záberovaním. ()

Reklama

Reklama