Reklama

Reklama

Jakušidži Rjóko no kaiki džikenbo

(seriál)
  • Japonsko 薬師寺涼子の怪奇事件簿 (více)
Animovaný / Mysteriózní
Japonsko, 2008, 4 h 59 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Narumi Kakinóči (kniha), Jošiki Tanaka (kniha)

Kamera:

Kunihiko Itó

Hrají:

Hitomi Nabatame, Hidenobu Kiuči, Hóko Kuwašima, Kendži Nodžima, Tomoaki Maeno, Eidži Takemoto, Satomi Sató, Džunko Minagawa, Sumi Šimamoto, Osamu Saka (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Ryouko Yakushiji je 27 let, je atraktivní, inteligentní, nadaná a velmi schopná vyšetřovatelka pracující v čele jednoho z oddělení tokijské Metropolitní policie a budoucí dědička jedné z největších soukromých bezpečnostních agentur. Tato skoro dokonalá žena, která má mnoho utajených nepřátel a jednu otevřenou rivalku, svou bývalou spolužačku a nyní také velitelku konkurenčního policejního oddílu, má asi jen dvě slabiny. Tou první je fakt, že jako magnet neustále přitahuje nejrůznější nebezpečné případy, které mají často až nadpřirozený nádech. Druhou, utajenou, je její náklonnost ke svému podřízenému Izumidovi, ze kterého si udělala v podstatě svého osobního sluhu. Třiatřicetiletý muž má tak plné ruce práce a i když si na svou práci často v duchu stěžuje, nevyměnil by ji za žádnou jinou. Tak tato zvláštní dvojice řeší jeden tajemný případ za druhým a postupně rozkrývá jemné náznaky obrovského spiknutí, které se proti Ryouko chystá... (Jeoffrey)

(více)

Recenze (3)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tahle supernaturální detektivka, v níž je v hlavní roli sexy detektivka, chvíli hloupě napodobuje Akta X a jindy se zase nechává unášet na vlnách žárliváckého zápolení několika žen, mimořádně žen dospělých. Vcelku nejde o nic, co by člověka extrémně uráželo, ale ani to neobsahuje nic pozitivního. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

James Bond v sukních? Tak trochu... Ryouko je hodně silný charakter, který má s agentem 007 pár věcí společných, také je to stejně jako filmy o Bondovi občas dost akční a přehnané, takže asi ano. Japonská Akta X? Ano i ne. Jistě, případy mají tajemný a nadpřirozený nádech, ale tady jde buď o sci-fi, nebo o inspiraci z japonské mytologie, tedy třeba na mimozemšťany nedojde a ti jsou přeci tím prvním, na co si u Akt X vzpomenete. Tedy co to přesně je? Taková lehce nadprůměrná, nadpřirozená detektivka, které vévodí postava hlavní hrdinky, kterou buď budete milovat, protože je prototypem dokonalé a sexy ženy, jak jí dle mého vidí spousta dospělých mužů (řekněme v kategorii 30+), nebo vás bude štvát, protože umí být chladná, vypočítavá a až příliš sebevědomá, což někteří pánové zase nemají rádi (především ti, kteří za svůj ideál považují roztomilé přitroublé děvčátko, s kterým by si mohli dělat co chtějí). Já jsem spíš v té první kategorii. Zkrátka Ryouko je dospělá, silná žena, takový vzor emancipace. A silných, sebevědomých a sexy žen je tu opravdu hodně. Když se k tomu přidá fakt, že ústřední mužskou postavu můžeme v mnoha ohledech definovat slovem "poskok" pak dostává mužská ješitnost další výraznou ránu. Na druhou stranu Izumida je sympaťák, je to hodný a věrný chlap, také není žádné ořezávátko a tak je mi v mnoha ohledech blízký a občas má své momenty, kdy je i cool a tak docela chápu co na něm hlavní hrdinka vidí. Ústřední duo tedy není moc vyvážené, ale postupně, jak se situace komplikuje se vše trošku smazává. Co se mi také líbí je finále, které částečně ukáže provázanost některých případů a tak někteří nepřátele, kteří se objeví, nejsou zapomenuti a dává smysl, proč byl třeba celý díl věnován divným parazitickým stromům, nebo obrněné stonožce... Za mě docela spokojenost, kdybych to měl shrnout do jedné věty, tak bych naspal, že to bylo dobré. Takže děkuji Grekovi za jeho doporučení v rámci Anime Cirkusu, které mi částečně kompenzovalo odsunutí jiného detektivního anime z letošního programu... 6/10 ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Vždy, když vidím nějakou anime detektivku, tak v rámci možností a různosti utíkám od toho do třetího dílu. V tomhle případě jsem to byl schopen shlédnout až do konce a dobře jsem se při tom bavil. Spíše než něco opravdu vážného, musí tohle člověk brát jako takovou oddechovku a trochu netradiční detektivku. Je tu špetka mysteriózna, špetka sci-fi, špetka akce, špetka drama, špetka napětí a špetka romantiky. I když je to velice žánrově rozmanité, vše se drží v minimu a proto se to navzájem nebije. Přesto je to ale řekl bych trochu jednostranné ve prospěch hlavní hrdinky, která působí až příliš bezchybně. Její podřízený "sluha" má také své chvilky a není úplně otravný, jak se zdá (i když bych čekal trochu úpravu tohohle charakteru, aby to bylo lepší). Dále doplněno zajímavými služkami, ale naprosto k ničemu zbytek oddělení, kdy jednotlivci spíše působí jako dámičky v nesnázích, než policisté. Co se týče příběhu, tak samozřejmě zajímavý děj války dvou nejvlivnějších soukromých bezpečnostních agentur v Japonsku, kdy každá z nich se snaží o monopol. Postupně se také dozvídáme ke konci, že každý případ, který ono duo řešilo, je určitým dílkem skládačky, která se odhalí až na konci. Animace je starší a proto budu hodnotit jako nižší průměr a hudbu musím hodnotit negativně, protože je to zase ona typická otravná hudba, kterou slyšíte skoro v každé detektivce se špióny. ()

Reklama

Reklama