Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně nákladní německá loď Atlantis se na začátku druhé světové války stává pirátským plavidlem, které během necelých dvou let nepřetržitého křižování oceánů potopí řadu spojeneckých obchodních lodí. V listopadu 1941 ji pak zničí britský křižník Devonshire. Skutečný příběh německé lodi Atlantis z doby druhé světové války zpracoval do filmové podoby italský režisér Duilio Coletti, který se válečné tématice věnoval s velkou oblibou. Film byl natočen v italsko-americké koprodukci, vedle amerických a italských herců se tu objevila i francouzská hvězda Mylène Demongeot. Scénář napsal sám režisér, který k tomu použil deníky skutečného velitele Atlantisu, kapitána Bernharda Rogge (pozdějšího admirála námořních sil NATO). Film byl uveden již v červnu 1960 na filmovém festivalu v Berlíně, kde byl nominován na Zlatého medvěda, premiéru v kinech měl v září 1960 v USA, následně byl uveden ve většině západoevropských zemí. (argenson)

(více)

Recenze (12)

majo25 

všechny recenze uživatele

Skvelý Laugton, ktorému dobre sekunduje Van Heflin, a hoci hon na líšku uprostred svetových oceánov má niečo do seba, to uznávanie nepriateľa z oboch strán mi vo filmoch prišlo vždy úsmevné. Scén s ukradnutím dokumentu mohlo byť viac, len som nepochopil infračervené paprsky (vo filme ako natiahnuté biele špagáty) počas 2. sv. vojny. Žeby sci-fi? ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film "Pod desiatimi zástavami" je skutočným príbehom o veliacom kapitánovi Bernhardovi Roggeovi, ktorý velil nemeckému krížniku Atlantis a za 602 dni operovania potopil 16 a zajal 6 lodi. Krížnik mal variabilné nastavenie výšky stožiarov, mal dostatok farieb, plátna a materiálov pre zmenu svojho vzhľadu, vrátane kostýmov pre posádku. Bol schopný 26 zmien v rôznych siluetách. Loď bola nočnou morou Britov (veď 13 potopených lodí bolo britských) ale predovšetkým admirála Russella. Nakoniec Atlantis bol potopený 22. novembra 1941 britským krížnikom Devonschire. Po vojne, kapitán Rogge bol jedným z mála vyšších dôstojníkov Nemecka, ktorého Spojenci nezatkli. Išlo o zásadového dôstojníka a k zajatým pasažierom prejavoval úctu a nie nenávisť. Tento zaujímavý vojnový film obsahuje napätie, vzrušenie, námorné bitky a zachytáva takmer presne historické udalosti. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nejsou to holky ani Japonky. Jsou to Němci." To byly finty. Kapitán Rogge se svou převlíkací lodí a posádkou mě bavil. A jelikož jsme se spolu nikdy neplavili na žádný kocábce, tak ani nechci hodnotit jeho filmovou laskavost, kdy pro něj byla bezpečnost zajatců důležitější než vlastní posádka. Přesto si troufnu rýpnout, že kdyby tento mnohokrát vyznamenanej nacistickej obouválečnej důstojník nedostal již v roce 1958 funkcičku v NATO, tak by se o něm tenhle chvalozpěv patrně nenatočil. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pod deseti vlajkami je zajímavý válečný film, který se opírá o řadu zvláštních záběrů. Některé mi přišly skoro až dokumentární, tedy reálné, naopak trikově film rozhodně nepropadl. Navíc poukazuje i na fakt, že byť sloužil kapitán pod nacistickým Německem, i tak mohl být hluboko v sobě člověk a naopak se snaží ukázat, jak slepě oddaně někteří vojáci sloužili, přestože úplně 100 % možná přesvědčeni o správnosti svého jednání nebyli. I tak mě ale překvapilo, že jakýkoli voják sloužící pod nacisty může být admirálem NATO. Z toho by si tedy měli vzít současníci příklad a možná se tak do vrcholné pozice NATO dostane nějaký Rus. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Slušný vojnový film zobrazujúci púť, výboje, hľadania a zničenie tajomnej nemeckej korzárskej lode, ktorá maskovaná za rôzne obchodné lode potápala britské obchodné loďstvo a jej kapitán Bernhard Rogge nebol žiadny krvilačný fašista, ale snažil sa ochrániť životy všetkých cestujúcich. Produkcia je napriek veku kvalitná a herecké výkony veľmi dobré. Hlavne Van Heflin v hlavnej úlohe si ľahko  získa sympatie. Charles Laughton v úlohe jeho súpera na britskej strane hrá mrzutého admirála podobne ako vo filme "Svedok pre obhajobu" je naopak nesympatický. Príbeh nikde nedrhne a miestami sa darí vytvoriť celkom slušné napätie. 70% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Ačkoli tento film má být založen na skutečnosti, scéna, ve které špión vnikne do kódovací místnosti německého námořnictva, je fikce. Ve skutečnosti britští lamači kódů v Bletchley Parku už prolomili německé kódy a věděli, jak přesně určit Atlantis. Tato chyba není vinou filmových tvůrců, protože tato informace byla odhalena až v roce 1974. (Marek06)

Reklama

Reklama