Clint EastwoodKamera:
Rexford L. MetzHudba:
Jerry FieldingHrají:
Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bill McKinney, Mara Corday, Doug McGrath, Michael Cavanaugh, Carole Cook, Roy Jenson, William Prince, Al Silvani (více)VOD (1)
Policejní důstojník Ben Shockley má přivést do Las Vegas svědkyni. Guss Mallyová však nechce opustit vězení. Bojí se, že ji zabijí. Shockley naloží hysterickou ženu do sanitky. Nezbylo totiž, než Gus připoutat k nosítkám. Když před jeho očima exploduje osobní auto, kterým měli pokračovat dál, policista pochopí, že Mallyová může být pro někoho velmi nebezpečná. Neznámý udělá vše pro to, aby dvojice do Las Vegas nikdy nedorazila. (Warner Home Video CZ)
(více)Recenze (131)
Železný stisk je pro mě velkým překvapením, zvlášť když jsem před jeho zhlédnutím viděl zdejší hodnocení. Snímek prakticky hned po úvodních titulcích nabere dobré tempo a zrychluje až k výbornému finiši s autobusem. Mezitím je, díky na první pohled nesourodé dvojici Eastwood / Locke, zábavný a poměrně hodně akční. Clint tady opět, už poněkolikáté hraje postavu nevlastního bratra Harryho Callahana a opět to není na škodu - jemu ten ksicht na tyto typy drsných chlapíků prostě sluší a je v nich dokonalý. Stejně jako tady 80% ()
Tady se Eastwood výjimečně nebojí občas sebeironicky shodit sám sebe, ale s příběhem, který by to vyloženě potřeboval, už mu totéž tak dobře nejde. Proto film působí - i přes nezaměnitelnou sedmdesátkovou atmosféru, povedené akční scény, hlášky, pokus o znásilnění a enormní množství vystřílené munice - kapku těžkopádně, a z ústřední dvojky jej táhne spíš Sondra Lockeová. I tak ho mám ale rád. Rozhodně radši než "Násilníka", trojku Dirty Harryho z předešlého roku. ()
Clint jede autem, Clint jede sanitkou, Clint jede policejním autem, Clint jede na motorce, Clint jede vlakem, Clint jede obrněným autobusem... uf. Jak sami vidíte, tak nic převratného se v Železném stisku neodehrává. Jedná se totiž o průměrné béčko, kterému sice nechybí akce, ale zato nápady. Vše je takové unylé a i to závěrečné cedníkování autobusu není žádná sláva. A když se k tomu přidá i to, že samotný Eastwood zde není příliš výrazný a film místo něj musí táhnout Sondra Locke v roli drsné prostitutky, při čemž vypadá jako něžný andílek, tak z toho vychází čistý šedý průměr, který neurazí, ale ani nenadchne. ()
Takovej typicky netypickej Clint. Typickej v tom, ze se opet tvari jak nejvetsi drsnak pod sluncem co nema problem kohokoliv vyfuckovat nebo mu vyhrozovat s bouchackou a nechova se zrovna jak ukazkovej polda, netypickej v tom, ze v nejakejch prestrelkach nebo bitkach se moc neprosazuje. Jinak celej film zacina docela klasicky, chlastajici polda dostane nezajimavy poslani privezt svedka k soudu. Proste klasika. Problem je, ze svedka u soudu nechce ani policie, ani mafiani a tudiz behem chvilky je Clint na uteku a honi ho armada asi tak 100 mafianu a 500 poldu, ktery na nej na potkani strili vsim co maj po ruce. Takovejch poldu a pistoli fakt ve filmu jen tak neuvidite. Problem je, ze to je proste desne prehnany, kolikrat spis smesny a misty i nelogicky. Navic dve hodiny trochu moc. Lepsi 3*. ()
Další z řady drsných chlapíků Clinta Eastwooda, tentokrát hraje přeci jen ne tak dokonalého policistu (občas si přihne), který je vybrán pro převoz svědka ne moc důležitého (alespoň podle komisaře, který mu tuto práci zadal). Jenže ono je to všechno trošku jinak a Eastwood musí dokázat, že se v něm komisař spletl – totiž že dokáže mu svěřenou práci dovést do úspěšného konce. Jde o klasického Eastwoodovského hrdinu, s nímž film neurazí a docela pobaví (zvláště prostřílený autobus a barák a všechny akční scény, které vypadají velmi reálně). ()
- Během závěrečné scény bylo na autobus vezoucí Bena a Gus do centra Phoenixu vystřeleno 8000 střel. (ClintEastwood)
- Již po několika úvodních scénách je zřejmé, že postava Bena Shockleyho je ironickým obrazem dobře známeho policisty Harryho Callahana ze San Franciska. (ClintEastwood)
- Ve filmu měli původně hrát Steve McQueen a Barbra Streisand, ale nepadli si do oka. Později projekt převzal Clint Eastwood a obsadil do něj sám sebe. (POMO)