Reklama

Reklama

Expedice na Novou zemi

  • Sovětský svaz Letňaja poježďka k morju (více)
všechny plakáty
Sovětský svaz, 1978, 89 min

Obsahy(1)

Od režiséra Torpédových bombardérů Semjona Aranoviče pochází drama z roku 1978, které se odlišuje od ostatních válečných snímků originálním tématem spojeným s dobou 2. světové války. Píše se rok 1942 a vojenští námořníci, chránící severoruský přístav Archangelsk, hladoví. Na pevnině už nejsou žádné potraviny a nezbývá ani nikdo, kdo by sehnal zásoby. Nakonec je tedy vybrána skupina školáků, aby podnikla expedici na ostrovy Nové Země v Archangelské oblasti. Pod vedením zkušených rybářů dorazí na místo, kde se zoufale snaží nalézt tolik potřebnou potravu. Naneštěstí se k břehům Nové Země blíží také válečná loď nacistů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

xaver 

všechny recenze uživatele

Okrajový snímek, malá v podstatě bezvýznamná epizoda v obrovském válečném kolotoči. Nezkušení školáci a pár námořníků se místě nečekaném dostanou do konfliktu s malou německou námořní jednotkou. Celkem průměrný až podprůmerný snímek, který našemu divákovi nemá moc co říct. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení! V režisérovi asi skutečně něco bude. Drama má slušnou atmosféru, je prosto jakékoliv ideologizace a gerojství. Školní chlapec se tváří v tvář ozbrojenému Němci prostě počůrá, což by jistě udělala i většina lidí, jež čtou tento komentář. Jinak je zajímavý přechod do černobílé při bojových situacích, dále tisíce ptáků atd. Celkově daleko lepší než pozdější Torpédové bombardéry. ()

Reklama

Reklama