Reklama

Reklama

Tajemství Enfieldu

(seriál)
  • Česko Tajemství Enfieldů (více)
Trailer 2

Ve zdánlivě obyčejném domě v severolondýnském Enfieldu se začne odehrávat řada znepokojivých paranormálních událostí. Zprávy o přítomnosti nadpozemských sil, které se opakovaně snaží připravit o život jedenáctiletou Janet Hodgsonovou, brzy zaujmou vyšetřovatele paranormálních jevů jménem Maurice Grosse (Timothy Spall), který je přesvědčený, že v domě řádí poltergeist. Útoky jsou den ode dne násilnější a Maurice se nezastaví před ničím, jen aby Janet před těmito neznámými temnými silami ochránil. Mrazivý a hrůzostrašný film Tajemství Enfieldu vypráví neobyčejný, pravdivý příběh jednoho z nejdokumentovanějších a nejvíce šokujících případů poltergeista v novodobých dějinách. (Cinemax)

(více)

Recenze (25)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takový realističtější popis toho, co vypráví film V zajetí démonů 2. Obával jsem se nudného zpracování, což Angláni svým suchým přístupem k věci občas umí. Nakonec mě ale mile překvapily jak postavy, tak forma vyprávění, u které je strašně cítit, že je daleko opravdovější, než to, co jsem viděl předtím. Rozhodně dvě hodiny, u kterých jsem se vůbec nenudil a naopak se mi moc líbil civilní přístup všech, co jsou spjatí s příběhem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Strašné retro. Vizuálne to vyzerá ako film z roku 1991. Pritom rok výroby tejto britskej mini-série je prekvapivo 2015. Pokúša sa rekonštruovať udalosti z anglického mestečka, kde sa rodina údajne ocitla pod terorom poltergeista. Nasledovali rôzne formy vyšetrovania, o ktorých pojednával aj slávnejší horor Jamesa Wana V zajatí démonov 2, ktorý priletel o rok neskôr. Snímke dominuje pomalá, plíživá atmosféra, ponurá výprava, dôraz kladený viac na psychológiu postáv, než na strašenie (čo je dobre, lebo strašenie je natočené značne nezaujímavo) a na hercov v čele s nečakane dobrým duom Timothy Spall/Matthew Macfadyen. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert a znalec tajemna mám pochopitelně případ z Enfieldu prostudovaný do těch nejmenších detailů, takže zůstávalo jen otázkou času, než zaměřím svou odbornou pozornost i na tuto televizní adaptaci. Kdyby byla celá minisérie Enfield Haunting natočena v duchu první epizody, nadšeně bych tomuto projektu zatleskal. Úvodní část totiž divákovi jako jediná ze všech nabízí i funkční strašení. Zbývající epizody se již bohužel nesou ve znamení značného hororového útlumu, takže veškeré přítomné paranormální jevy začínají sloužit jako pouhá připomínka faktu, že se stále nacházíme v Enfieldu. Pokárat musím i ženské herecké výkony, které působí nepřesvědčivě zvláště během kontaktu s nadpřirozenem. Svou úlohu jistě sehrála i přílišná sterilita atmosféry, ale pohled na sympatickou postavu Janet Hodgson, která se mračí a promlouvá hrůzostrašným hlasem, vyvolával spíše úsměv. Uděluji slabší tři hvězdy a ostříleným fanouškům žánru doporučuji, aby si vychutnali působivý nástup a poté Enfield Haunting s klidným srdcem odložili. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V anglickom Enfielde upúta pozornosť médií zvláštny prípad matky a jej detí, v ktorých dome sa odohrávajú podivné udalosti, ktoré rodina pripisuje Poltergeistovi. Väčšina odborníkov na paranormálnu tématiku si myslí, že sa jedná o podvod a tiež predpokladajú, že rodina chce na popularite zarobiť. Maurice Grosse (Timothy Spall) však v tomto prípade vidí skvelú možnosť dokázať, že aj experti sa môžu mýliť. Preto príde do domu v Enfielde s úmyslom vidieť paranormálne aktivity na vlastné oči. To, čo naňho v dome čaká, však prekoná všetky jeho doterajšie zážitky a keď spozná malú Janet, ktorá je hlavným spojením s prítomným Poltergeistom, je mu jasné, že rodina je v obrovskom nebezpečenstve. - Toto ma velmi príjemne prekvapilo. Je trochu škoda, že je to spracované ako trojdielny seriál, pretože ako celovečerný horor by sa to určite uchytilo. Oceňujem hlavne parádny výkon herečky, ktorá stvárnila malú Janet. Vyzerala dobre pri scénach, ktoré mali pôsobiť rodinným duchom a aj pri scénach, ktoré mali byť seriózne a mali za úlohu diváka vystrašiť. Príznaky prítomnosti a rozhovory s Poltergeistom boli spracované unikátne, zaujímavo a hlavne boli jeho akty často nepredvídatelné, čo ma potešilo a pridalo tomu na hodnote. Hudba je perfektná, čo si všimli aj tvorcovia v USA, pretože po dotočení tohto projektu dostal pán Benjamin Wallfisch ponuku na spracovanie hudby k Lights Out, ktorú samozrejme prijal. Velmi pôsobivá záležitosť, ktorú by som odporučil každému. A ak sa Vám zdá 135 minút vela, tak si to môžte rozdeliť na tri časti. + herec z The Woman in Black 2: Angel of Death ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Milo prekvapený, ako ma tento trojdielny diabolsko duchársky pokus o vykreslenie "skutočného príbehu" zaujal. Miestami to malo solídnu atmosféru, nebola núdza o nečakané okamihy, rieši sa viacero osudov, ktoré sú poprepletané v jednu hlavnú story, pričom samotné herecké obsadenie je viac než kvalitné. Navyše, Ja milujem britskú "anglinu". Akoby som sa pri sledovaní tohto filmu vrátil v čase, keď som takmer 4 roky brázdil ulice Coventry a Corby. Ja osobne veľmi spokojný. Žiadna amatérčina, žiadne "poleno" na úrovni slabšieho TV počinu, ale plnohodnotný kvázi "film" so zápletkou, hodnou spracovania. Divák si zrak od strachu zakrývať nebude, no toto za pozornosť stojí ... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

3x45 minut dává dohromady stejnou stopáž jako Wanův pohled na věc. Je jasné, že hororový král účelově mění fakta dle potřeb postav a taky své unikátní fantiazie, no tato minisérie se drží přesně fakt, což sice není nijak strašidelné, ale zájemcům o inscenovaně rekapitulační dokumentaristický pohled na věc můžu tyto tři díly taky doporučit. Jako přizemní alternativa Conjuringu 2 OK. 70% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze seriózního a působivého strašení, seriál brzy přechází k nepravděpodobným divočinám, jak od Raimiho a nejen, že se vytrácí atmosféra ale nálepka "podle skutečné události" bere rychle za své. V těch dvou hodinách snesitelné, pokud by to byla osmi dílná série, bylo by to neúnosné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mne sa páčilo aj to strašenie, ktoré niekedy veľmi dobre fungovalo, dobre sa privádzalo napätie a okrem toho ten závan skutočnej udalosti a zápletky, ktorá sa rozvinie až na konci, dával z toho slušný poltergeistový guláš, ktorý bol slušne ochutený. Mnohým asi napovie, že film resp. daná udalosť sa stal námetom pre film Conjuring 2, ktorý je spracovaný jednoznačne lepšie, ale táto lacnejšia verzia vôbec zlá nie je. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

O nic horší než Wanovo druhé V zajetí démonů, navíc zdejší naštvanej děda, co se jen chtěl nechat po smrti rozptýlit na stadionu Highbury (to museli mít kluci arsenalští radost, když se jim popel z mrtvýho old mana zarýval do trenýrek, hehe), byl snad ještě děsivější než ten v Conjuring. Timothy Spall je machr k pohledání, MacFadyenovi role Guye Playfaira (btw super pseudonym) sedla jak serbel na prdel a ty dvě holky, se kterýma si chtěl starej dobrej Poltergeist jen trochu (po)hrát, byly správně nesnesitelný. O dobové atmosféře netřeba nic psát, tu maj Angláni v malíku. Spokojenost, hlavně první díl dokáže párkrát vystrašit. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Poměrně přesná rekonstrukce případu poltergeista z Enfieldu. Tvůrci víc než na atmosféru a strašení vsadili především na procesní notu, takže milovníci lekaček a mrazení v zádech budou zklamáni, ale fanoušci duchařin si to své najdou a i kvůli skvělému obsazení stojí za to sérii vidět. Jinak doporučuju předtím mrknout na na nějaký dokument, který se k danému tématu vztahuje. 70% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Tajemství Enfieldu“ si rozhodně nepouštějte s tím, že to je nějaký čajíček. Hned první scéna je docela nepříjemná a najde se zde dost dalších, které vás dovedou zamrazit. A opravdu se nemusí týkat jen toho, co se děje v posedlém domě. Film se možná až moc zaměřuje na zjištění toho, co je pravda, jestli zde nějaká je, ale i tak má dobrou atmosféru a hlavně povedené postavy. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Tohle docela proplulo pod radarem. Velice příjemné překvapení. Skvělí, typově výborně vybraní herci, scénář, kterej nedrhne, žádný hluchý místa, žádná vata, a poměrně dost nelaciného strašení. Za mě palec nahoru. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Chudáci niektorí českí užívatelia mali obavy z toho čo suché angláni zase natočia. Z dánskym režisérom...Takže tu Ruda evidentne nie je jediným českým raketovým inžinierom študujúcim popri zamestnaní chémiu sacharidov a cereálií.Ďalej to rozvádzať nebudem. Ťažko ohodnotiť seriál na základe prvej časti. Stačí však povedať to, že si určite pozriem aj druhú. Nlelen preto, že prvú od druhej oddelili v najlepšom možnom momente. Celá prvá časť je lepším, zaujímavejším spracovaním príbehu vo filme v zajatí démonov 2. Nie je to zďaleka také komerčné, herci nie sú tak preafektovaný, atmosféra je lepšia, jednoduchšia. Nyholm dokázal vďaka hercom, kamere a kulisám dosiahnuť to, že počas sledovania som si myslel, že to je natočené niekedy v 80 rokoch. A nie že sledujem film z roku 2015, ktorého dej sa odohráva v 80 rokoch. V tom je obrovský rozdiel a jeho majstrovstvo.Pokračovanie komentáru nabudúce. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Míní seriál na téma bububu v domě. K tomu ta stará Anglie konce 70 let. Poměrně ošklivý herci, ale hodili se do toho docela dobře. Atmosféra celkem slušná v podstatě takový delší horor. Nevěřím ani náhodou že je to podle skutečné události. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Dnes má vyjít obsáhlá dokumentární série o strašení v Enfieldu, tak jsem se chtěl podívat, jak moc se bude lišit nejen od typické filmové holywooďárny, ale i trochu serióznějšího seriálu. A jsem zklamaný, protože tvůrci matlají možnost že jde o podvod s výjevy, které to jasně popírají. Tzn. je to vlastně delší a o malinko méně atraktivnější příbuzný filmu. Je vyprávěn skrze postavu traumatizovanou smrtí své dcery a víc ze široka, ale nedává prostor pro jinou interpretaci, než že si to filmaři opět vytunili tak, aby uspokojili mainstreamového diváka. Ale to se asi dalo čekat. O to zajímavější pro mě bude zmiňovaný dokument. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatická duchařina. Atmosférická, realistická, vynikajícně obsazená a hlavně mnohem lepší (a pravdivější), než verze z dvojky V zajetí démonů, Timothy Spall je vynikající, ale největší obdiv si rozhodně zaslouží naprosto fenomenální Eleanor Worthington-Cox. Tři díly jsou pro tohle tak akorát. ale pravda je, že v tomhle případě to celé možná mohlo být o něco kratší. Každopádně se jedná o další na vývost povedené britské(!) dobové (!!) duchařské (!!!) drama, které rozhodně stojí za pozornost a nejen díky přístupu postav k celé té nepěkné věci. Nejlepší je rozhodně první díl, ale ostatní dva jsou mnohem víc zaměřené na postavy a skutečně se stávají dramatem, nikoliv jen obyčejnou duchařinou, jako by se, jak víme, klidně mohli stát. 75%. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Nevidět V zajetí démonů 2, tak by to na mě udělalo dojem, ale i tak to bylo zajímavý. Ty sprosťárny a temný hlas okopírovali z Vymítače. ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

Nečekejte žádný horor.Takový menší drama s démoní zápletkou.Nejstrašidelnější na filmu jsou zřejmě ty britský ksichty. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k určité autentičnosti se tvůrci nepouští do přemrštěné duchařiny, což lze kvitovat jako přednost seriálu. Klasické "poltergeist" jevy ovšem nechybí, ruku v ruce s tím jde psychologie postav, které jsou mnohdy více "psycho", než vlastní duch Enfieldu. A tě holčičky mi fakt bylo líto. ()

B3n 

všechny recenze uživatele

Ruky preč. Jedine, že by ste mali chuť na horor bez atmosféry. 66% hodnotenie je prestrelené, toto tak maximálne do 40. Toto nie je ani mysteriózny, ani horor. ()

Reklama

Reklama