Reklama

Reklama

Perverzní není homosexuál, ale společnost, v níž žije

(festivalový název)
  • Západní Německo Nicht der Homosexuelle ist pervers, sondern die Situation, in der er lebt (více)
Západní Německo, 1971, 67 min

Obsahy(1)

Když se mladík z malého města vydá do moderní metropole, trochu naivně si od své cesty slibuje jen to nejlepší. Brzy však dostává pomyslnou facku od reality, když je poprvé zklamán svým bohatým milencem. Ani útěk do hip kavárny nic nezmění na jeho rozčarování a jediné sblížení mu nabízí prostor veřejných záchodků. Filmová sonda do gay komunity 70. let v Berlíně se dostává pod líbivý povrch života queer subkultury a ukazuje pozlátko i odvrácenou tvář skupiny, která ještě nezískala svůj hlas. Rosa von Praunheim si podvratným způsobem hraje se stereotypy jako politickou zbraní proti ignoraci jako většinové společnosti, tak homosexuální komunity. (Mezipatra)

(více)

Recenze (3)

wata 

všechny recenze uživatele

Provokatér je to ozaj, ten Rosa.. Zaujímavý počin.. Film bol určite omnoho aktuálnejší v dobe svojho uvedenia, ale viem si predstaviť, že aj dnes vyvoláva búrlivú debatu nielen u heterosexuálneho ale aj u homosexuálneho publika.. Na rozdiel od tzv. affirmation filmov, ktoré kričia "Gay is good", nám von Praunheim kričí do ksichtu: "Ako môže byť gay dobrý, keď spoločnosť preňho nemá miesto a ani on sám nevie, čo vlastne chce?!" ()

Glowski 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako avizovaná antropologicky laděná sonda do německé gay komunity 70. let, končí to několikaminutovým emancipačním projevem-manifestem napasovaným přes záběr na několik sedících, poklidně rozmlouvajících nahých mužů (co říkají ve skutečnosti neslyšíme - celý film je koncipovaný jako němý obraz plus komentář). Mezi tím se odehrává cosi, co by mohlo fungovat jako parodie na takovýto vážně míněný dokument. Někde v polovině se například dostaneme k pasáži o "kategorizace teploušů", která trochu připomíná jinou kategorizaci v Trierově Manderlay. Hranice mezi ironií a seriozitou je neznatelná, jako ukázka politickokritického filmu (cit: "Teplouši se snaží napodobit manželství střední třídy, místo aby nenáviděli ty, kteří jsou zodpovědní za jejich zoufalou situaci") včetně jeho typického formálního výraziva ovšem za vidění určitě stojí. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Film sledující chování gayů s rozporuplným komentářem. Provokativní postoj, ale těžkopádný film.(max.50%) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama