Reklama

Reklama

Citrónový sad

(festivalový název)
  • Izrael Etz Limon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je inspirovaný skutečným příběhem vdovy, která byla nucena pokácet své citroníky z bezpečnostních důvodů. Filmová vdova, Salma, žije v palestinské vesnici na zelené linii oddělující Izrael od Západního břehu. V životě zažila samá zklamání - matka zemřela a vychovával ji jen její otec. Také manžel zemřel velmi mladý a nechal ji samotnou se třemi dětmi. Ty už ale vyrostly a rozutekly se do světa. Salma zůstala sama jen se svým sadem citróníků, který zdědila po otci. A ten ji teď chtějí vykácet, protože si tajné služby usmyslely, že stromy poslouží jako dobrý úkryt pro islámské teroristy, kteří budou chtít zavraždit izraelského ministra obrany žijícího v sousedství. Salma se nevzdá a bojuje o svůj sad u soudu. Boj proti celému státu Izrael se zdá předem prohraný, ale Salmu podpoří nečekaný spojenec, ministrova manželka. (Lyncha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

italka63 

všechny recenze uživatele

Nádherná Hiam Abass, která byla ve své roli uvěřitelná, až srdce sedalo.Ten věčný konflikt mezi Palestinou a Izraelem, strach z terorismu a život, který obrátí naruby ministr obrany. Usadí se totiž coby soused za jejím nádherným citronovým sadem. Jenže ten je jediným zdrojem obživy téhle vdovy a ministr má strach z teroristického útoku.A v cestě rozhledu v rámci bezpečnosti stojí - co čert nechce - sad... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Malá ukážka z toho, že Palestínčania a Židia nikdy nebudú môcť žiť spolu. Je to v hlavách. Tu v Európe sa rieši rasizmus len za uprdnutie, no neviem, kto je väčší rasista ako tieto dva národy. Pre Žida je každý nežid menejcenný, pre Palestínčana je Žid švábom. A teraz keď ste si pozreli tento film, kto z vás vedel, kto je vlastne žid a kto Arab? Sú si na vlas podobní, veď aj majú spoločného predka, a oni si tam merajú, kto má väčší nos. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Abych film příjmul za vlastní musel jsem si odmyslet základní pointu, která mě prostě přijde naprosto nerealistická, protože aby izraleský ministr obrany šel bydlet do posledního domu na hranici s Palestinou to se mě fakt nechce věřit, ale OK nechal jsem to smrdět a adoptoval film jak stojí a leží a v tu chvíli už jedny emoce střídali druhé. Na první pohled se může zdát že je to hodně politický příběh ve velmi výbušném prostředí, ale já nakonec měl uplně jiný pocity. Byl to vysoce lidský příběh kde se dostal do střetu obyčejný člověk s politicko-mocenskou mašinérií a který naprosto nenápadnou formou dokonale prokresloval lidské vztahy. Musím se přiznat, že některé scény mě seřízly a bylo to především díky mistrovskému hereckému projevu Hiam Abbas a kvalitním dialogům. Scéna kdy se Salma doví že její citronový sad pokácejí, aby měl pan ministr svou prdel v bezpečí, scéna kdy Salma poprvé přeleze plot a veme do ruky listy citrovníku a nebo když její přítel mluví o citrovnících jako o živých organismech byly silný jak nadopovanej bulharskej vzpěrač. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Kéž by měl člověk v sobě tolik síly a tolik pevné vnitřní vůle, aby se postavil nesmyslné nabubřilosti lidí, kteří mají v rukou moc jen z pozice své funkce a jinak jsou to toliko vyprázdnění morální slaboši. Hiam Abass předvedla v hlavní roli silný výkon. Všichni ostatní ve svých rolích přispěli k naprosté soudržnosti celého příběhu o nezdolné vůli jedné arabské ženy. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Děkuji kamarádovi Enšpíglovi za doporučení. Izraelci mě vůbec nepřekvapili, stejně jako informace, že film byl natočen na základě skutečného příběhu. Hiam Abbass podává výborný výkon, její bolest je vepsána do tváře a čiší z ní, že se hlavně usadila v srdci. Líbila se mi i postava ministrovy manželky a její vývoj. A celou dobu jsem měl chuť na osvěžující limonádu z těch úžasně vypadajících citronů. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v Izraeli, Palestíne a taktiež v americkom Washingtone. Celkovo trvalo od 25. apríla do 14. júna 2007. (MikaelSVK)
  • Ve filmu můžete vidět cca 4000 citronů. Z toho 200 je pravých a zbytek jsou plastikové atrapy z Číny. (Mamba)

Reklama

Reklama