Reklama

Reklama

Citrónový sad

(festivalový název)
  • Izrael Etz Limon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je inspirovaný skutečným příběhem vdovy, která byla nucena pokácet své citroníky z bezpečnostních důvodů. Filmová vdova, Salma, žije v palestinské vesnici na zelené linii oddělující Izrael od Západního břehu. V životě zažila samá zklamání - matka zemřela a vychovával ji jen její otec. Také manžel zemřel velmi mladý a nechal ji samotnou se třemi dětmi. Ty už ale vyrostly a rozutekly se do světa. Salma zůstala sama jen se svým sadem citróníků, který zdědila po otci. A ten ji teď chtějí vykácet, protože si tajné služby usmyslely, že stromy poslouží jako dobrý úkryt pro islámské teroristy, kteří budou chtít zavraždit izraelského ministra obrany žijícího v sousedství. Salma se nevzdá a bojuje o svůj sad u soudu. Boj proti celému státu Izrael se zdá předem prohraný, ale Salmu podpoří nečekaný spojenec, ministrova manželka. (Lyncha)

(více)

Recenze (25)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Abych film příjmul za vlastní musel jsem si odmyslet základní pointu, která mě prostě přijde naprosto nerealistická, protože aby izraleský ministr obrany šel bydlet do posledního domu na hranici s Palestinou to se mě fakt nechce věřit, ale OK nechal jsem to smrdět a adoptoval film jak stojí a leží a v tu chvíli už jedny emoce střídali druhé. Na první pohled se může zdát že je to hodně politický příběh ve velmi výbušném prostředí, ale já nakonec měl uplně jiný pocity. Byl to vysoce lidský příběh kde se dostal do střetu obyčejný člověk s politicko-mocenskou mašinérií a který naprosto nenápadnou formou dokonale prokresloval lidské vztahy. Musím se přiznat, že některé scény mě seřízly a bylo to především díky mistrovskému hereckému projevu Hiam Abbas a kvalitním dialogům. Scéna kdy se Salma doví že její citronový sad pokácejí, aby měl pan ministr svou prdel v bezpečí, scéna kdy Salma poprvé přeleze plot a veme do ruky listy citrovníku a nebo když její přítel mluví o citrovnících jako o živých organismech byly silný jak nadopovanej bulharskej vzpěrač. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem většinou skeptická, co se týká filmů podle skutečné události, ale v tomhle případě jsem mile překvapená velmi věrohodně a citlivě natočeným příběhem o ženě, která se nebála a bojovala ze všech sil za nesmyslnost pro ní tak krutého rozhodnutí. O to víc jsem Salmu obdivovala, protože ani její nejbližší jí v tomhle nesnadném boji moc nepodporovali, buď z důvodů strachu či východních tradic, kde by žena měla být víc než poddajná a ani dětmi, zcela zaneprázdněnými jinými věcmi a tudíž lhostejnými k problémům své matky. Hiam Abbass hrála Salmu tak uvěřitelně, že jsem tu její příchuť trpkosti, která z ní vyzařovala po celou dobu, prožívala s ní. Jak to všechno dopadne bylo celkem předvídatelné, ale byl to moc dojemný film, který si určitě zaslouží větší pozornost. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Máme na výber: politika, výstavba, racionalizmus, blahobyt, uhladenosť, kariéra a snaha meniť pravidlá sveta - to na jednej strane, a na druhej strane: príroda. Každý z nás si musí vybrať. Inak to nejde. O tomto je Citrónovník predovšetkým - o snahe zachrániť krásny sýtozelený sad plodiaci množstvá šťavnatých žltých citrusov pred vyrúbaním. Bola tam aj politika a symbolické znázornenie konfliktu, ale i ten múr v závere rozdeľoval skôr spôsoby vnímania svojho okolia než politické, či národnostné postoje. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zápas palestinské vdovy o citrónový sad, ve kterém je jejím protivníkem izraelský stát, se samozřejmě nedá vyhrát. Ale teď má za souseda čerstvě jmenovaného izraelského ministra obrany a národní bezpečnost je přeci nad zájmy jednotlivce, že ano? Hiam Abbass je právem jednou z nejznámějších arabských hereček, i tady táhne skoro celý film. Ale za pozornost stojí také Rona Lipaz-Michael jako představitelka její protivnice zpoza plotu, ministrovy manželky, které také politika zasáhne do života více, než čekala. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Malá ukážka z toho, že Palestínčania a Židia nikdy nebudú môcť žiť spolu. Je to v hlavách. Tu v Európe sa rieši rasizmus len za uprdnutie, no neviem, kto je väčší rasista ako tieto dva národy. Pre Žida je každý nežid menejcenný, pre Palestínčana je Žid švábom. A teraz keď ste si pozreli tento film, kto z vás vedel, kto je vlastne žid a kto Arab? Sú si na vlas podobní, veď aj majú spoločného predka, a oni si tam merajú, kto má väčší nos. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Děkuji kamarádovi Enšpíglovi za doporučení. Izraelci mě vůbec nepřekvapili, stejně jako informace, že film byl natočen na základě skutečného příběhu. Hiam Abbass podává výborný výkon, její bolest je vepsána do tváře a čiší z ní, že se hlavně usadila v srdci. Líbila se mi i postava ministrovy manželky a její vývoj. A celou dobu jsem měl chuť na osvěžující limonádu z těch úžasně vypadajících citronů. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nádherná Hiam Abass, která byla ve své roli uvěřitelná, až srdce sedalo.Ten věčný konflikt mezi Palestinou a Izraelem, strach z terorismu a život, který obrátí naruby ministr obrany. Usadí se totiž coby soused za jejím nádherným citronovým sadem. Jenže ten je jediným zdrojem obživy téhle vdovy a ministr má strach z teroristického útoku.A v cestě rozhledu v rámci bezpečnosti stojí - co čert nechce - sad... ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Citrónový sad se zdá být spíš politickým filmem o konfliktu mezi Izraelí a Palestinou. Kromě toho ale nutí přemýšlet i o mezilidských vztazích, tradicích, hodnotami v manželství, politikaření. Ukazuje, že lidé, které máme za nepřátele, nám mohou něčekaně pomoct, a naopak ti, od kterých podporu čekáme, se k nám mohou obrátit zády, že mezi všemi skupinami obyvatel najdeme dobro i zlo. Výborný film s působivým koncem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Taky mi neprijde lokalita noveho bydleni pro izraelskeho ministra obrany normalni a az po nastehovani resit, co bude s citronovym sadem... Bez tohoto ohledu se ale jedna o velmi dobre drama, ktere v kostce resi vice, nez par ovocnych stromku. Zajimavy namet, dobre postavy a slusne herecke vykony v cele s Hiam Abbass. Zaver se zdi je vyborny. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Kéž by měl člověk v sobě tolik síly a tolik pevné vnitřní vůle, aby se postavil nesmyslné nabubřilosti lidí, kteří mají v rukou moc jen z pozice své funkce a jinak jsou to toliko vyprázdnění morální slaboši. Hiam Abass předvedla v hlavní roli silný výkon. Všichni ostatní ve svých rolích přispěli k naprosté soudržnosti celého příběhu o nezdolné vůli jedné arabské ženy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Citrónový sad je pro lidi, kteří o Izraeli vědí jen to, že je nebezpečný, a že tam stavějí zeď. Film je příkladem toho, co stavba zdi přináší konkrétním lidem žijícím okolo staveniště. V rámci teorie"globálního dobra" Izrael vybudoval zídku, kterou vyřešil svou bezpečnostní situaci. Tato "Maginotova linie" je především demonstrací odhodlání a síly bránit se terorismu. Proto při její výstavbě nelze dělat kompromisy, natož brát ohledy na jednu ženskou, který hynou citronovníky. Film naznačuje zásadní fakt, že nehynou jen stromy, ale daleko víc, a to na obou stranách. Každá zeď se dá obejít "přes Belgii" a všechno co učiníš, bude ti vráceno....Zajímavý film, pro laickou veřejnost, sloužící k vyvolání zájmu a diskuse. Svůj účel splnil, do hloubky nešel, a to mne trochu na něm mrzí.70% ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Konečně byl širší kineamatografiké veřejnosti blíže popsán stav na Západním břehu Jordánu, potažmo i v celém Izraeli, jehož území je prošpikováno stovky klimetrů betonové zdi (věřte, že Berlínská obdoba je slabý odvar). Ta si vybrala (a vybírá) svou daň a v reálu na její existenci bohužel nepadl pouze jeden mediálně zprofanovaný citronový sad. Ten, je zde jakýmsi symbolem velkého politického postoje (nutno podotknout, že propalestinského) ve vztahu k "majoritní" Izraelské dominanci. Ovšem trefně poukazuje na nesmyslnost a budoucí dlouhodobou bezvýchodnost odvěkého konfliktu a nabízí řešení v podobě multikulturalistického a humanistického postoje, kterému je úplně jedno jestli stojíte před zdí nebo za ní. Vlastně jsme svědky objektivní charakteristiky, který oslavuje prostotu a čistotu lidské duše (nutno podotknout, že v podání Hiam Abbass, minimálně triplovaně charismatickou, krásnou a vlastně nedostupnou bez velké dávky slušnosti a čestnosti), která znamenají více než dogmata, pocházející z institučně řízených systémů (polického zřízení, či v horším přpadě náboženských norem)... ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Stromy jsou jako lidi. Oni také mají duši a cítí." ...Tak s tím souhlasím a Salmě, která si ve svým životě prožila víc smutku, než radostných dnů, jsem tolik přála, aby vyhrála nad lhostejností a ubránila si svůj voňavý rodinný klenot. Chválím Hiam Abbass, která do své filmové role vdechla hrdost, smutek a zralou krásu ženy. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Hezký film o citrusovém sadu, o nepřátelství mezi Izraelci a Palestinci, o dvou osamělých ženách a dvou mužích kolem nich. Kdyby jej natočili Američani, končil by štěstím pro všechny, takto končí jako v reálném životě. Moc povedené. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Palestinka, která je nucena pokácet svůj citronový sad, protože vedle bydlí izraelský ministr obrany a tajná služba vyhodnotila její sad jako bezpečnostní riziko. Film inspirovaný skutečnou událostí, který ukazuje izraelsko palestinský problém z druhé strany ale ne z nějakého ublíženeckého pocitu, ale prostě z obyčejné nespravedlnosti a bezmoci. Silný, citlivý film s fantastickým hereckým výkonem Hiam Abbass, která se mi líbila už v epizodce ze syrské války Vnitřní život (2017). ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Už sám název, ta představa jasně zelených kulatých korun v řadách za sebou a vedle sebe, ten lidský řád, který dáváme přírodě, ty svítivě zbarvané dary nebes, evokují poetický příběh. Taky velmi elegantní způsob, kterak přistoupit k problematice letitého a spletitého konfliktu, který přeje černobílému vidění pravdě navzdory. Z prostředí popadaných citrónů jako nechtěného důsledku sporu vyvěrá trochu nečekané zásadní téma. Je jím síla ženy. Zobrazená ve dvou velice krásných, ryzích podobách. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Izraelský režisér Eran Riklis (autor mimo jiné i relativně známého filmu Syrská nevěsta) se pro svůj patrně nejvýznamnější snímek Citrónový sad nechal volně inspirovat skutečnou událostí. Salma Zidane je už dlouholetou vdovou, jejíž jedinou radostí je péče o sad plný citrónů, který získala po svém otci. Sad ji poskytuje materiální obživu, ale zároveň pro ni znamená i jakousi podstatu života a kontinuální pojítko ke svému otci. Život Salmě velmi naruší přítomnost nových sousedů. Na nových sousedech by samo o sobě nebylo nic extra divného, kdyby se nejednalo o izraelského ministra obrany a onen zmiňovaý sad se zrovna nenacházel na pověstné "green line" oddělující Západní břeh Jordánů od Izraele... Především je nutno zmínit, že se jedá o velmi dobře natočené dílo, které dává vyniknout pozoruhodnému charakteru Salmy (kterou zahrála rodačka z Nazarethu Hiam Abbass, kterou bude český divák patrně znát z filmu Paradise Now). I příběh je poutavý, i když z velké části asi očekávatelný. Celkové vyznění je takové nesměle šťastné s nádechem hořkosti a tragična. Stěžejním tématem filmu je pak stavba separačních zdí a existence následků, které tato činnost zanechává. Film se nesnaží politicky soudit (aspoň ne moc zjevně), nicméně jeho anti-jestřábí vyznění je celkem jasné. ()

Reklama

Reklama