Reklama

Reklama

Jak se vaří dějiny

  • Slovensko Ako sa varia dejiny (více)
všechny plakáty
Trailer
Slovensko / Česko / Rakousko / Finsko, 2008, 88 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film Ako sa varia dejiny je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. (RTVS)

(více)

Recenze (82)

tron 

všechny recenze uživatele

„Štipka soli.“ Ja neviem. Nebavilo ma to a to som sa na to tešil. Nepáčilo sa mi to, bolo to nezáživné. Vojna je zvrátené svinstvo a každý, kto si to nemyslí, je psychopat a mal by byť pre dobro normálnej spoločnosti niekde zavretý, ideálne doživotne. Mám rád filmy o varení, ale toto bolo skôr o vojne a o kulinárstvo sa to len obtrelo. Jedlá, možno až na kohúta na víne, absolútne priemerné, miestami až podpriemerné. Niektoré by som zjedol len ak by som mal veľmi veľký hlad, možno ani vtedy nie. Svedectvá z rôznych vojnových konfliktov mohli byť zaujímavé, ale jednotlivé vojnové konflikty k sebe príliš nepasujú a spovedaní sú dosť nesympatickí (až na posledných dvoch chlapov, tí ma zaujali, inak bieda). Režisér sa to snažil ozvláštniť niekoľkými extra WTF momentami, z nich niektoré vychádzajú a chápete, čo nimi chcel povedať (potápajúce sa rezne), ale inokedy je to proste len WTF (veľmi hlúpe otázky, ktorými režisér – alebo kto – vstupuje do rozprávania spovedaného). Autentické porážky zvierat OK, detto absurdné recepty typu „šašlík pre 18.000 000 padnutých sovietskych vojakov“, ale to je strašne málo. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Slabší průměr, který se ve snaze o originalitu, zamotal ve svém vlastním chaosu. Reálně bych očekával informace, co jaká armáda jedla, jak se co zlepšilo či zhoršilo, ale místy divák ani neví, o jaký národ a v jakém roce se jedná. Zajímavé bylo uvést recept kolik čeho bylo potřeba, ale aby na Schnitzel pro 19 námořníků na ponorce bylo potřeba jen 8 vajec a 400kg masa je trošku nepoměr. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Netradiční pohled na válčení a armádu prostřednictvím kuchařů a jejich polních kuchyní. Koprodukce a slušný rozpočet umožnily výlet do řady zemí a historických etap, takže divák má možnost konfrontovat pohled veteránů 2. světové války, přes alžírskou válku až do současnosti, a tak můžeme pochopit některé souvislosti, které unikají při letmém zhlédnutí zpráv o konkliktu v Čečně nebo na Balkáně. Srbská kuchařka vyvolá úsměv hláškou "Vařili jsme proti Chorvatům", zatímco při zpovědi chorvatského kuchaře jsem pochopil, proč jsem při své cestě Chorvatskem míjel vypálené srbské osady. Při zpovědi ruského kuchaře zase pochopíme, jak funguje, res. nefunguje, v Ruské federální armádě zásobování a proč se musí jednotky ruské armády uchylovat k rabování. Německý kuchař na ponorce vedle popisu toho, jak na miniaturním prostoru své kuchyňky kuchtí pro své kolegy, stihne vylíčit, jak se jako jediný dokázal při potopení jeho lodi zachránit. Celé je to podané v určité ironické nadsázce a vyprávění zpovídaných doplňují armádní recepty typu šašlik pro sto tisíc sovětských okupantů nebo chléb pro 18 milionů německých vojáků na frontách 2. světové války. Nahlédneme i do kuchyně pro jugoslávského vůdce Tita a můžeme obdivovat půvabné ženské tělo obložené sýry a uzeninami jako palmsek pro mezinárodní smetánku. Celkový dojem: 70 %. Víte, co by se stalo, kdyby všichni armádní kuchaři odmítli vařit? Jak odpovídá na tuto otázku jeden z nich? Nic, jen by museli z bezpečí své kuchyně odejít do přední linie... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý koncept, originálne spracovaný, plný netradičných pohľadov na prierez vojnových udalostí v priebehu 20.storočia očami kuchárov z rôznych armádnych príslušností. Škoda, že samotný obsah ma svojou podstatou značne obišiel. Ale pokiaľ budete chcieť spraviť maďarskú klobásu pre stotisíc sovietov, či vedieť recept na otrávený chlieb, ktorý má usmrtiť tisíc esesákov, tak to bude určite film pre vás. 60%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kuchtíci odkazujú: jedlom sa dá vybudiť vojak k výkonu, a rovnako sa dá jedlom zabiť nepriateľ. Inscenované spomínania vtipne, s nadhľadom a veľkou dávkou subjektivity uvádzajú do kontextu jednotlivé príbehy súvisiace s prípravou jedla pre armádu, čím s prehľadom dáva dokument na držku jednotnej forme väčšiny spomienkových kvázi objektívnych dokumentov s hovoriacimi hlavami ako vrcholom invencie. Žiaľ, zaujímavé informácie dopĺňajú aj krátkodyché, podenkové príbehy a opakované vypointovanie každej epizódy stráca repetíciou vtipnosť, z ktorej ostáva len trpké upozornenie na megalomanskú spotrebu vojenskej mašinérie. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Originálne, pôsobivé, uhrančivé. Kvalitný dokument ako sa patrí. Úvodná scéna so zabíjaním kravy so mnou síce zamávala, ale keď som ju predýchala, po pár dňoch som si zvyšok filmu pozrela s veľkým zaujatím. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dokumentom sa na Slovensku darí, ale toto je taký výnimočný kúsok, ktorý zaujme takmer okamžite . Upúta už samotný názov , ale aj téma , ktorá by mala pritiahnuť mužov aj ženy. Prečo natáčanie trvalo tak dlho, čiastočne vysvetľuje to, že sa natáčalo na všemožných miestach. Jediná výčitka k filmu v ktorej sa s viacerými zhodnem , je pár trošku blbých otázok , ale okrem toho nemám veľmi čo vytýkať. Výborná réžia, kamera, hudba, zaujímavé rozprávanie a navyše ako celok to pôsobí originálne, čo je už v dnešnej dobe skôr výnimka. Trošku ma mrzelo nedokončené zaujímavé rozprávanie v samom závere , kde sa po potopení nemeckej ponorky zachránil jediný nemecký vojak. Ale to, ako sa zachránil, tam neodznelo, iba ak mi niečo ušlo. Iba som predpokladal, že ho našla iná loď. Milovníci a ochranári zvierat si asi odpočítajú pár percent, pretože film obsahuje smrť kravy, svine a kohúta. V rámci žánru dokument - zaujímavé aj originálne. Film 90%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci koncept, ktorý ukazuje ako originálne a zaujímavo sa dá rozprávať o vojne. Emotívne, poučné a z času na čas aj trochu vtipné. Pre mňa osobne najsilnejšia bola juhoslovanská pasáž, najmä pretrvávajúca nevraživosť chorvátskeho kuchára, či pohľad na vojnu skrze jedálny lístok na mierových rokovaniach. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Zábavně zpracované informace, které jsou na jednu stranu naprosto jasné, ale člověk si je neuvědomuje. Výborný námět, dalo se z něj ale přecejenom dostat trochu víc... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mi připadá, že se Peter Kerekes k zajímavým informacím dostal čistě náhodou. Jinak se snaží pokukovat na diváka, inscenuje nesmyslné variace na vyprávění veteránů (viz. smažení kotlet ve vodě za stoupajícího přílivu) a čím dál víc nudí s pitomými „recepty“. Nepříliš zvládnutý film na zajímavé téma, tedy 50%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vyšperkováno pěknýma historkama. Mrtvým letcům se nosilo jídlo na hrřbitov. Poslední oběd nemocného Tita kuře, brambory, bujón... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ach, jaj..kiežby sa kvalita slovenskej filmovej produkcie aspoň blížila kvalite tej dokumentárnej...Ako sa varia dejiny je veľmi zaujímavým, pútavým a originálnym prínosom, občas vtipným, občas vhodným na zamyslenie sa. Európsky úspech tomuto dokumentu nesporne prajem a dúfam, že Peter Kerekes bude v nastolenej línii pokračovať a dočkáme sa podobne kvalitných výtvorov. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečný film. Neříkám, že musí nutně každý dokument někam směřovat, mít hloubku, posleství nebo aspoň základní myšlenku. úplně by mi stačilo, kdyby to bylo vtipné a zábavné. Zasmál jsem se ale asi dvakrát, za to ty 2*, tím všechna pozitiva končí, jinak se vlastně vůbec nic nedozvíte, není za tím žádný dramaturgický záměr, autor náhodou vyslech pár historek. Navíc jsem z toho dostal hlad. (PS: kamera je možná umělecky hezká, ale zabírá nezajímavou vatu a u dokumentu mi jde mnohem vic o obsah). ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Rozhodne vynikajúci dokumentárny film nielen o varení, v ktorom je vyvážená úroveň vtipu (pani rozprávajúca o okupovaní ČSSR zbierajúca hríby, pričom prerušovala tento vážny príbeh občasnými nadšenými výkrikmi ako napríklad "Oj, grib!"), nostalgických spomienok a smútku. Jednu hviezdičku mu u mňa ubrala časť o Chorvátsku. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Originální a technicky excelentně provedený dokument. Příběhy „válečných“ kuchařů umě protknuty megalomanskými recepty tvoří opravdu zajímavý pohled na válečné úsilí a obávám se, že i v určitém smyslu krutě pravdivý. Navíc technická stránka dodává filmu zcela novou rovinu. Záběry jsou geniálně zkomponovány, montáž nemohla působit efektněji a exteriéry byly precizně vybrané. Tenhle film našim slovenským sousedům opravdu hodně závidím. [LFŠ 2009] ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Vojsko, válka, bitvy a politika prostřednictvím kulinářeského zákulisí aneb o čem všem může svědčit jídlo či ti, kteří jej připravují. Co si uvaříme to si taky sníme: Nezapomněli jsme na špetku soli? :) ()

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (více)

Reklama

Reklama