Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument o lidech, kteří si tento druh hudby zvolili pro život. Postupně se podíváme do Brazílie, Japonska, Indie, Číny, Izraele a na Střední východ. Zjistíme, že jinde je tento styl brán jako postoj proti zažitým tradicím anebo proti represím daného režimu. (Kryton)

Recenze (62)

verbal 

všechny recenze uživatele

"Zní to, jako když za řevu leteckých motorů bičují divoká zvířata. Mastňák třese hrncem plným kamenů a blije u toho do kovové roury." Tolik k názorům mého fotra, který se svého času decentně rozplýval nad tím, když Brouci spustili na svou dobu brutální "All my loving". Dříve jsem vždycky jen pohrdlivě pohodil mastnou, bujnou kšticí a poslal ho do hajzlu! Teď už nemám moc čím pohazovat, ale do hajzlu jej posílám furt. A vsadím se, že podobnými "vtipnými" bonmoty jej kdysi častoval i jeho fotr, jenž se cítil jako největší frajer, když žoviálně protáčel babku u nějakého, tehdy kůl extravagantního, swingového kvarteta. A tak to jde z generace na generaci. I já, když teď slyším nějakého DJ Pitchuse s kšiltovkou dozadu, jak za konstantního duc duc techno trancu hobluje vinylové desky a čtrnáctky napuštěné extází se u toho můžou posrat, intenzivně přemýšlím, jak udržím své děti od téhle kakofonie disharmonického šílení. No, až tak to zas neprožívám! Mám totiž kovové srdce, bořím zdi Jericha a vím, co je Zákon, který nás všechny drží v jednotě svobodné! Ať už ťaman, arabáš, židák, pandžábský kočovník nebo normální člověk, "We need it as a liquid in our veins instead of blood!!!!" ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Rebelie, nasranost na všechno, na život, na to, že musej vyrůstat v takový díře... a asi v ní i umřou... takže co udělají? Začnou poslouchat METAL!!!... Tento film je o postoji ostatního světa o kterém (očividně) nic nevím k HM. Pohled do Brazílie, kde je SEPULTURA vnímána stejně jako Pelé a že Japonci jsou v metalu stejně ,,švihlí“ jako ve filmech tolik nepřekvapí. Kromě toho, že je v Indii lidí jako sraček, Indonésii ,,zdobí“ 40% nezaměstnanost a v Číně (kde každej jezdí na kole) znamenají dlouhý vlasy sílu - mohou tyto kultury nabídnout taktéž tvrdou muziku. Takový TANG DYNASTY a jejich Ritual Day fakt stojí za poslech. Pravda – Irák či Dubaj už tak zajímavý nejsou, ale je třeba, aby sbírka byla kompletní. Zajímavá fakta z historických (metalových) událostí, doplněné archivními záběry plní učel: rozšířit si obzory. Třeba jednou začnu poslouchat X JAPAN. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Metal je vychytralý potvorák. Našel si cestičku i do míst, která jsou chráněna neprostupnými hranicemi, vírou či zarputilými ochránci tradic. Global metal mi nabídl víc informací, než jsem potřeboval, rozdrnčel struny míň, než jsem nadšeně očekával, ale při celkovém pohledu na věc u mne převládá spokojenost. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé sledovat, jak vnímají pojetí metalu různé kultury. Bez nadsázky si myslím, že to zaujme i naprosté nemetloše, kteří se rádi něco dozví i z jiného soudku, než který je zajímá. Co se povedlo, jsou autentické záběry koncertů, které se v těch zemích hráli. Takovej pohled na 1 300 000 lidí v Rock in Rio v Brazílii 1985 je fakt lahůdka největšího kalibru. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dokumentarista jemných mravů mapuje současnou metalovou scénu. Poněkud kontrastní, ale dá se to prominout, protože ten dokumentarista má metal v srdci a o tom je celý tento film. Dalším plusem filmu je, že se podíváme do zemí, kde bychom nějaké tvrdé metalové jádro ani nečekali nebo resp. nečekali, že tam bují v tak širokém rozsahu. Je pravda, že indonéští metalisté propagující fašismus mě přímo konsternovali. Naproti tomu čínský nebo izraelský metal je něco, co díky filmu právě poslouchám. Nakonec bych dal jen čtyři hvězdy, ale za Maxe Cavaleru, kterého naprosto uznávám, a který zde dostal dost prostoru, dávám jasných pět hvězd a šel bych výš, kdyby to šlo. Pro rutinní metalisty povinnost, pro začátečníky naprostá povinnost. Dozvědí se pravou podstatu metalu jako boje proti různým režimům. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

O něco málo zajímavější dokument o metalu, například o brazilský Sepultuře, která začínala úplně s holou prd**í, ale žvásty jako třeba, že si slepovali tužkovky na místo patron, to už bych f*ck vědět nemusel. Raději ty hudební ukázky z různých koutů světa, mohli dát delší, namísto těchto nesmyslných keců. Nebo například nejhorší moment v dokumentu, který mě pohoršil, bylo vyjádření Larse Ulricha z Metallici, zda mu nevadí, že chudí lidi z třetího světa stahují metal, pač jinou možnost prostě nemají. A on na to, že "dřív, když internet nebyl tolik rozšířený, tak mu to vadilo, ale v současnosti už to neřeší". Bodejť by to tý k*rvě komerční vadilo. Toho d*bila tam neměli vůbec dávat navíc xkrát. Od dob, co Metallica přestala hrát trash, stojí úplně za vyliž p***l. A nakonec, jako ten pitomec se sám Sam natočí celej vytlemenej na koncertu Maidenů v Iránu. Tomu tedy říkám klišovitá třešnička na dortu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

dobré, ale rozhodně z toho šlo vytřískat mnohem víc, za prvé jsem nepochopil, proč se film zabývá jenom jedním stylem metalu, já jako příznivec symfonickýho metalu, nebo folk metalu bych rozhodně ocenil pár slov třebas o vzájemném prolínání mezi žánry, nebo o co jsou ty které ukázané kapely obohaceny z místních tradic. Ovšem jakožto náhled na metalisty z některých kultur vzešlých funguje převelmi dobře. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tak teraz som si už takmer istý, že som videl všetko. Muslim počúvajúci metal? Alebo muslim hrajúci v bielej rovnošate? No vau! India, Indonézia, Arabské emiráty, Japonsko, Čína, Brazília (má metalový veľkoobchod - mohli by postaviť aj u nás). Sam Dunn so svojím štábom prešiel drvivú väčšinu miest, v ktorých by si bežný laik len sťažka vedel predstaviť metalovú kultúru. Po všetkých tých sračkách, ktoré som mal možnosť vidieť, môžem len prehlásiť - vďaka Bohu za slobodu prejavu v našej krajine. Viem, že demokracia tiež nie je zrovna dokonalá, ale aspoň nezažívame to čo naši "headbenger" bratia z Blízkeho východu. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

O Global Metalu jsem se dozvěděla přes Tang Dynasty, takže zjištění, že metal se poslouchá a hraje i tam, kde by ho člověk vůbec nečekal, pro mě překvapivé není... (Čínskou rockovou a metalovou scénu pozvolna - velmi pozvolna, protože s jedním dobrým albem vydržím kolikrát týdny až měsíce - objevuju už pár let...) Nicméně jsem téhle hodince a půl filmového materiálu velmi vděčná za spoustu zajímavých tipů pro download sessions během dlouhých zimních večerů a možná ještě vděčnější za to letmé setkání s metloši celého světa. Headbangers of the world, unite! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokumentu jsem se docela bál. Nenávidím totiž metal. Dokument je však postaven tak, že hudba zde není primární záležitostí. Spíše zde metal prezentuje, jako nějakou filosofii, zejména, mladé generace. Co musím na dokumentu rozhodně ocenit, jsou velmi exotické destinace, které má divák možnost navštívit. Takže i lidé, kteří nenávidí metal nebudou na konci znechucení. Nějak se však nezbavím pocitu, že podobný dokument by bylo možné natočit na bázi každého hudebního žánru. Dávám pěkné 2*. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Já nevím jak se mám vyjádřit......Jsem ohromen tak vynikajícím dílem. Autor procestoval opravdu značnou část světa, aby se zblížil s metalovou kulturou v zemích, kde bych to ani já sám nečekal. Taková Indie a Indonésie, Arábie a Čína... Je to neskutečné... Dokonce i Izrael... Což mě na jednu stranu rozesmálo. Neboť tak samozřejmě nesmělo chybět naříkaní židů o "zvěrstvu holokaustu". Jako odpověď na to byla zmínka o mých velmi oblíbených Burzum a Vargu Vikernesovi. Pro mě je velké mínus, že se o severském Black metalu autor zmínil pouze při takové situaci. Přitom právě severský Black Metal má v historii metalu své velké místo. Ale I tak jsem v žádné případě nebyl zklamán. Dokument měl opravdu grády. Rozhovory se známými osobnostmi jako Tom Araya, Lars Ulrich, Max Cavalera a Bruce Diskinson, byli pravdovou perličkou autora, který je skutečně možná tím největším fanouškem metalu na světě. Už jen kvůli tomu co se mu podařilo a co dokázal. Ukázat metal ze všech stran a procestovat kvůli tomu celý svět. Metal je i pro mě neodmyslitelnou součástí života pocílitl jsem opravdu obrovsé nadšení při sledování. I přes absenci o severském Blacku, dávám v každém případě za 100% ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Předchozí film byl o vzniku a tento jde ještě dál, jak je možné, že Heavy metal je tak globální záležitost? Co spojuje tuto undergroundovou kulturu po celém světě? Sam cestuje po celém světě po největších zemích a hledá odpovědi. Dozvíte se, že heavy metal je nezastavitelný, dokonce i v takové zemi jako Írán, kde nesmíte mít dlouhé vlasy, černé tričko a poslouchat metal jinak vás zbijí a zavřou, ale i přesto tam na zdech jsou ornamenty kapely Slayer. Jak to bylo v Číně, Japonsku, v Brazílii po převratu a tak? Naprosto unikátní záležitost, kterou ocení nejen fanoušci tohoto stylu. Sam opět komunikuje s největšími ikonami jako Maxem Cavalerou ze Sepultury, Lemmym z Motorhead, dojde i na Tank Dynasty a plno dalších. Každá kultura ho vnímá jinak, ale jisté je jedno, všechny spojuje pod jedním metalovým nebem. Heavy metal je globální, lidé nahoře se ho stále bojí, nikdy nevymře, bude tu vždy a bude všude, ve všech kulturách světa, ve všech zemích, jak je tomu i teď. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rád metal, ale musí být melodický nebo nejlépe symfonický promíchaný třeba i s tradičními nástroji daného státu. Folklorní nádech já miluju stejně jako tyto kapely = Nightwish, Korpiklaani, Within Temptation, Kiuas, Hammerfall. Tady se však jednalo skoro ve všech případech o heavy nebo death metal, kde se jen řeže nesmyslně a nerytmicky do nástrojů a lidi mlátí hlavama na všechny strany. To už je podle mě na hraně hudební snesitelnosti. Pozitivně hodnotím konfrontaci metalu s politicko-náboženským vystupováním daných států. Negativně hodnotím úzkou zaměřenost dokumentu a především absenci návštěvy Finska - Mekky metalu. 60% ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně udělaný dokument o metalu, ale svým způsobem dost smutný, co se týče dostupnosti metalu v zemích typu Čína, Izraele a dalších. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dokument sice začíná na Německém Wacken festivalu, ale to je jen tak okrajově. První, opravdová, zastávka je BRAZÍLIE a tamní Rock in Rio. Země pláží, fotbalu, sambi, Sepultury a Heavy Metalu. CITÁT - (MAX CAVALERA) - Tohle je má země. Tady jsem vyrostl, zde hrajeme na největším stadioně světa............. Zastávka druhá JAPONSKO - Tokyo. CITÁT - (SAM DUMM) - Vole, tohle je tedy obrovskej systém metra........... Otázka na téma, co se stane s metalovým vzdorovitým duchem, když se spojí s Japonskou kulturou ? Příkladem jsou určitě skupiny Visual K nebo X-Japan. Zastávka třetí INDIE - Mumbai - Bollywood. CITÁT - Všechny Indické děti poslouchají remixy..........- nebo Metal. Příklad skupin - Prakald nebo Bhayanak Maut. Zastávka čtvrtá Beijing - ČÍNA. Čína je domovem 20% lidské populace a asi 90% výroby Metalových triček. Vlnu Metalu tu zvedla skupina Tang Dynasty. CITUJI - V Číně jsem našel Metalovou scénu, která vytváří tu nejtemnější a nejextrémější hudbu, kterou jsem na své cestě slyšel : Sam Dumm. Příklad skupina - Ritual Day. Zastavení páté Jakarta - INDONÉSIE. Jedna z nejchudších zemí s největší muslimskou populací na světě. Ikdyž v Indii a Číně ještě nebyl žádný velký Metalový koncert v Jakartě i přes tvrdou diktaturu již několik koncertů proběhlo. Existuje i místní Metalová scéna. Příklad - Siksakubur nebo Seringai. ZAJÍMAVOST - Zatím co byl v Evropě Metal postrachem komunistů, jako kapitalistická metla je v Indonésii brán metal jako komunistická hudba. CITÁT - Po koncertě Metallici v roce 1993 diktatura zakázala všechny Metalové a Rockové koncerty. Až do roku 1998 do Velké revoluce. CITÁT - Skupina Tengkorak se snaží svou Metalovou hudbou vyjádřit nesouhlas proti kapitalistickým zemím.......... Zastávka šestá Jerusalem ISRAEL. CITÁT - Víc se bojím života........... Israelský Metal je dobře poznat ze skupin Arallu nebo Salem. Hodně se tu omílá kontroverzní píseň skupiny SLAYER "Angel of Death". Setkání sedmé mělo být v IRÁKu, ale dokumentaristi nedostali vízum ani žádné jiné povolení vstupu do země. CITÁT - (SAM PENN) Škoda, z této země jsem dostal nejvíc e-mailů od Metalovejch fanoušků.......... Setkání osmé Dubai ARABSKÉ EMIRÁTY. Desert Rock - Jediný Metalový festival na Středním Východě. Tady to žije. Zastávka poslední nás zavede zpět do Indie, kde proběhne historicky první Metalový koncert v této lokalitě. Tím poctěným jsou Iron Maiden. CITÁT - Metal lidi spojuje, nehledě na jejich kulturní, politické nebo náboženské vyznání.......... Naprosto jedinečný dokument o globálním Metalu *****. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

První dokument je spíše dokumentem o stylu jménem metal (Headbanger yourney). Tento druhý dokument je dokumentem o lidech, kteří si tento druh hudby zvolili pro život. Postupně se podíváme do Brazílie,Japonska,Indie,Číny, Izrael a střední východ. Postupně zjistíme, že jinde je tento styl brán jako postoj proti zažitým tradicím anebo proti represím daného režimu. Osobně mě někdy připomněli to co se tu kdysi dělo za komunismu. Nezažil jsem to, ale slyšel jsem a četl jsem o tom hodně. Co mě mrzí tak se nepodívá na východní evropu, kde tento styl hrál taky svojí revoltující roli a život nebyl peříčkem pro lidi s dlouhými vlasy a džískou. Važme si tedy nyní co máme. Jinde by za to dali i život! ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Nijaký dokument o metale ale i o inom hudobnom štýle nemôže nikdy dosiahnuť dokonalosť! Prečo? Lebo sa natáča. Kamery nútia ľudí robiť zo seba nikoho kým niesú. A strčte kameru pred metláka. Ukáže povestné gesto, zaručí a vyplazí jazyk. Tento dokument nám dokázal, že toto správanie je uniformné po celom svete. (Fór na začok.) Metal je nástrojom globalizácie! V tomto duchu sa nesie celý dokument, ktorý nás zavedie do zdanlivo nemetalových a exotických krajín. Od Sepultúrie či pardon Brazílie, kde je je undergroundová scéna dôsledok demokracie, cez pokytecké Japonsko v ktorom sa 35 kilová Japonka po trojsekundovom prejave spomenutom v úvode sa chichotaním stratí zo záberu až po islamistické krajiny, kde je metal dokonca zakázaný zákonom, ale prežíva. Rozhovory s celosvetovými legendami či lokálnymi priekopníkmi metalovej scény spolu so záznamami z koncertov umožňujú divákovi aspoň nahliadnuť do situácie v akej sa nachádzajú. Mne ako punkáčovi s metalistickou minulosťou prešli niekoľko krát po chrbte zimomriavky. Či sa už jednalo o kultové hudobné podmazy, alebo stotožnenie sa z 30 000-mi Indami a opätovné si pripomenutie pocitu z môjho prvého koncertu. Dokument nielen pre metalistov, o tom že si musia vážiť aj to čo tu je, lebo mohlo byť horšie! \m/_ ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Možná proto, že metal úplně nežeru mě to tolik nechytilo. I když je to rozhodně zajímavej dokument nejen o vývoji metalu v různých koutech světa. Ale hlavně o tom, jak se dokážou přiblížit i kultury natolik vzdálené díky hudbě. ()

kvasiva 

všechny recenze uživatele

Výborné pokračování. Náhled na exotické kultury a jejich postoj k metalu - bravo, tleskám za nápad i realizaci. ()

Reklama

Reklama