Reklama

Reklama

Velký šéf

  • Hongkong The Big Boss (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj tohoto filmu začíná příjezdem Cheng Chao-Ana (Bruce Lee) a jeho strýčka (Tu Chia Cheng) na okraj Thajska na jedno malé předměstí, kde Cheng úspěšně sežene práci v továrně na led. Cestou potkají bratra Su Chena (James Tien), který se mezitím popere s bandou padouchů. Ve svém prvním dnu v práci Cheng Chao-An rozbije velkou kostku ledu a z ní vypadnou drogy. Následně začnou mizet dělníci v továrně a nakonec je zabit i Su Chen. Cheng Chao-An začne pátrat, co se vlastně děje. Po únosu nevlastní sestry a vyvraždění příbuzných zjistí, že v továrně na led mrazí do kostek ledu drogy, načež zabije šéfova syna (Tony Liu) a nakonec si to ve velkolepém souboji rozdá s hlavním šéfem (Han Yin-Chieh alias Hon Ying Git). Ve filmu se objeví několik začínajících herců - Peter Lung Chan, Billy Chan, Tony Liu ale i veteráni Han Yin-Chieh, Lee Kwan, James Tien. (Cerhenak)

(více)

Recenze (97)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejnaivnější a proto i nejzábavnější a nejlepší film s Brucem Lee. Navíc ta ústřední melodie je naprosto dokonalá. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Na filmy s Brucem Lee se může dívat buď člověk, který zná Bruce jako legendu bojových umění a průkopníka prvních opravdu kvalitních akčních filmů s těmito scénami, které tvoří základní obsah celku. A nebo člověk, který o Brucovi neví nic. Takový člověk si zřejmě po shlédnutí tohoto filmu řekne: "Zas jedno starý ťamanský karate..." Ale zasvěcený člověk při sledování Bruceho filmů prostě plesá radostí! Proto tvrdím, filmy Bruce Leeho jsou pro nadšence a obdivovatele této legendy nebo pro lidi zabývající se bojovými uměními jako takovými. "Velký šéf" byl Bruceho první film. Natáčel se v Thajsku a byl hotov za pár týdnů. Bruce jasně věděl, co chce v životě dokázat a kam svoje kvality směřovat. Bohužel pro něj, ale také tak trochu naštěstí pro dnešního diváka, byl při natáčení tohoto filmu velmi limitován producenty, režisérem i místní mafií, která měla v Asii prsty snad ve všem. Bruce například prosazoval od začátku, že nepřátelé mají po jeho zásazích či kopech okamžitě odpadnout. To bylo v protikladu s nepsaným stylem natáčení bojových scén v asijských filmech, kdy se bojovníci otloukávali i desítky minut. Bruce, aby si tohle prosadil, musel několikrát naostro dokázat na místních rváčích a kaskadérech (kteří ovládali vesměs styly "thajský box" či "mua thai"), že to jde... Potom se choreografie bojových scén více přizpůsobila jeho představám. Nepodařilo se mu však třeba ale již zamezit vcelku překvapivé brutalitě filmu. Což pro dnešního diváka není tolik na škodu, film je cákanci krve docela slušně okořeněn a třeba pilka zaseknutá do půli lebky nepřítele byla ještě řadu let v mnoha státech vystřižena ... Bruce ve filmu nepoužívá klasické zbraně typu nunchaka, tyč a podobně, ale nože, řetězy, pilky a v podstatě co je po ruce ... Velký šéf je klasika, která odstartovala Bruceho neuvěřitelnou slávu v Asii, vymyká se svojí celkovou podstatou a podobou jeho dalším filmům, kde měl již mnohem větší svobodu a spíše jde o pěkně naturalistickou řežbu. Ústřední hudba je geniální! Bruceho energie přímo srší z plátna či obrazovky. Prostě naprostá asijská klasika non plus ultra ... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tento film spravil z Brucea medzinarodnu hviezdu. Zabavne je, ze americky tv serial Green hornet (jeho prva vacsia uloha) mu priniesol obrovsku popularitu v Hong Kongu, kde tak dostal svoju prvu velku ulohu - Big boss a tento film potom spravil filmovou hviezdou aj v Amerike. Big boss je jednym z mnohych filmov, ktore v tej dobe v Hong Kongu vznikali ako na beziacom pasme. Lacny, zbuchany za par tyzdnov, avsak naplneny tym co bolo v tedy velmi popularne. Tuctovy dej, pomsta, brutalita, krv a nahota. Pre tych, ktory proste 70 Hong Kongske roky zeru, to je pochutka a ty ostatny tu obcasnu nudu pretrpia koli tomu ze vo filme je Bruce Lee. Ano Bruce je legenda a ked pridu na radu bojove sceny, film sa stava nielen zabavny, ale dovoluje obdivovat Bruceov neopakovatelny pohyb, jeho umenie, ktore cibril kazdy den takmer 20 rokov. Ak by vo filme boli aspon dve bojove sceny naviac, bolo by to za plny pocet. Ale viete co, kaslite na hodnotenie a obdivujte Brucea. Bol bozsky. (7/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee se ne po zrovna jistých projektech vrací ze Států do Hongkongu, kde záhy vzniká Velký šéf – choreograficky velmi zdařilý snímek s realistickým pojetím soubojů a hlavně s menší koncentrací střihu. Coby vesničan Cheng se zapřísáhl matce, že se nebude prát, jenže jakmile jeho zaměstnavatel namočený do obchodů s drogami sáhne na jeho blízké, je rozhodnuto. Mistrovy pohyby fungují jako kolečka v dobře seřízeném strojku, a tak odpustíme i skrz naskrz prostý děj a směšné dialogy. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jen jeden muž dokázal natočit pouze čtyři celovečerní snímky a změnit tím navždy celý svět bojového umění i asijské kinematografie. Skvělá pecka pro fanoušky žánru a mistra bojových umění. Takový tradiční snímek s Brucem Lee, co se zápletky týče. Film sleduje pomstu hlavního hrdiny, který přicestuje do města za svou rodinou, aby si našel práci a nové zázemí. Dlouho se snaží držet zpět a pokaždé, když má nutkání se postavit za práva slabších, políbí svůj talisman a věrný svému slibu, nezasáhne. Dlouho zde své fanoušky napíná, ovšem tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. A pak to stojí za to. Bruce Lee si zde jako tradičně prosadil několik svých myšlenek a nápadů a uzpůsobil si sám choreografii soubojů. I proto snímek vypadá v dnešní době stále velmi svěže a jeho technickou stránku můžeme dodnes obdivovat. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozhodně povedenější než Cesta draka. Oproti Cestě draka film samozřejmě postrádá podobnou bitku s Chuckem Norrisem, ale zato kromě bitek se tady odehrává i celkem smysluplný příběh. Film drží celkem pohromadě a já dostávám přesně to co si od snímku slibuju. Mírně mě zaskočila nemilosrdnost příběhu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh je sice založen na šabloně, kterou známe i z jiných filmů Bruce Lee, avšak v případě jeho počinů nám nejde ani tak o duchaplná a silná dramata, jako o precizně natočenou a zábavnou choreografii soubojů, což je ve Velkém šéfovi největším pozitivem. Bruce Lee tu sice své umění ukáže až po delším čase, do té doby stojí v pozadí a nezapojuje se, ovšem když už to rozbalí, je se nač koukat. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Akce 9/10/// +Bruce Lee je skutečně hodně dobrý, a to i jako herec, akce, příběh, hodně dobrá hudba -na Bruceovi zvuky nejsem příliš zvyklí, občas mi jeho postava přišla dost naivní/// No jsem docela překvapený. Děj mě chytl hned od začátku a zajímal mě až do samotného konce. Kung fu jsem si taky užil požehnaně. Takže i v tomto směru spokojenost. Choreografie soubojů je výborná a opravdu z toho cítíte tu zuřivost a chuť pro pomstu. Zajímavé, to jsem u tak starého filmy nečekal./// Celkem 80%/// ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách tak strašně moc naivní, až je to legračně roztomilé, ale slušně mě drtily přehnané zvuky úderů, příšerná muzika (nejvíc melodie, která se ozve, když Bruce kouká na amulet od matky), západní oblečení padouchů zn. Módní tragedie a vůbec celý ten sedmdesátkový feeling. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Hloupoučký příběh plný notně směšné naivity... což vydrží jen do chvíle než Brucovi nějaký záporácký podržtaška skopne z krku amulet od maminky. Osvobozen od jha slibu svému milovanému předkovi ("buď hodný na cizince a pravidelně se myj") začne konečně roztáčet větrné mlýny svých úderů a kopů, a rozpoutá překvapivě brutální řežbu. Natočenou sice v čistě sedmdesátkovém stylu, tedy nic co by se mohlo vyrovnat efektnosti moderní choreografie a uvěřitelnosti soubojů, ale Bruce Lee zkrátka umí a je to vidět i zde. A je cool když zabíjí lidi, obzvlášť když jsou ti lidé tak ohavně oblečení jako tady (pastelově barevné košile na milion a jeden způsob, žít v semdesátých letech, tak bych si musel vypíchat oči) 6/10 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi z těch, co jsem zatím s Brucem Lee viděl líbil asi nejméně... i když je zajímavé, že i když je vlastně hlavní hrdina je v podstatě "ten dobrý," tak jej nakonec odvádí policie v poutech... co taky čekat, když zabil třicet lidí... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee točil kraviny, ale zapsaly se do dějin světové kinematografie zlatým písmem. Film se dá zhlédnout s rychloposuvem a mrknout pouze na vymazlené a nesmírně tvrdé souboje, z kterých nečouhají dráty ani taneční kreace. S realitou bych byl ale velmi opatrný, prim hraje jako téměř vždy choreografie. Pouliční bitka by se neodehrávala ve stylu: Počkám až zbije kámoše, pak nastupuju já. Na skutečnou řežbu se podívejte v Serbuan Maut nebo si vemte špatnou šálu na fotbal. Tři, na mě té pitomosti bylo přes veškerou úctu moc a soubojů málo. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Na filmy s Brucem Lee se může dívat buď člověk, který zná Bruce jako legendu bojových umění a průkopníka prvních opravdu kvalitních akčních filmů s těmito scénami, které tvoří základní obsah celku. Anebo člověk, který o Brucovi neví nic. Takový člověk si zřejmě po shlédnutí tohoto filmu řekne: "Zas jedno starý ťamanský karate..." Ale zasvěcený člověk při sledování Bruceho filmů prostě víská radostí! Proto tvrdím, filmy Bruce Leeho jsou pro nadšence a obdivovatele této legendy nebo pro lidi zabývající se bojovými uměními jako takovými. "Velký šéf" byl Bruceho první film. Natáčel se v Thajsku a byl hotov za pár týdnů. Bruce jasně věděl, co chce v životě dokázat a kam svoje kvality směřovat. Bohužel pro něj, ale také tak trochu naštěstí pro dnešního diváka, byl při natáčení tohoto filmu velmi limitován producenty, režisérem i místní mafií, která měla v Asii prsty snad ve všem. Bruce například prosazoval od začátku, že nepřátelé mají po jeho zásazích či kopech okamžitě odpadnout. To bylo v protikladu s nepsaným stylem natáčení bojových scén v asijských filmech, kdy se bojovníci otloukávali i desítky minut. Bruce, aby si tohle prosadil, musel několikrát naostro dokázat na místních rváčích a kaskadérech (kteří ovládali vesměs styly "thajský box" či "mua thai"), že to jde... Potom se choreografie bojových scén více přizpůsobila jeho představám. Nepodařilo se mu však třeba ale již zamezit vcelku překvapivé brutalitě filmu. Což pro dnešního diváka není tolik na škodu, film je cákanci krve docela slušně okořeněn a třeba pilka zaseknutá do půli lebky nepřítele byla ještě řadu let v mnoha státech vystřižena... Bruce ve filmu nepoužívá klasické zbraně jako nunčaky, tyč a podobně, ale nože, řetězy, pilky a v podstatě co je po ruce... "Velký šéf" je klasika, která odstartovala Bruceho neuvěřitelnou slávu v Asii, vymyká se svojí celkovou podstatou a podobou jeho dalším filmům, kde měl již mnohem větší svobodu a spíše jde o pěkně naturalistickou řežbu. Ústřední hudba je geniální! Bruceho energie přímo srší z plátna či obrazovky. Prostě naprostá asijská klasika non plus ultra… /90% + FILM ROKU/ ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se celý život zajímám aktivně i pasivně o bojové sporty, tak nemůžu dát jiné hodnocení filmu, kde vystupuje zakladatel "style without style"... ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jo, tenkrát to byly filmy.. :-) a takové už asi nebudou. Klasika, kterou jsem si nemohl nepustit!  Světlá, červená krev, boje s dodanými zvuky praskajíciho igelitu, Bruce Lee se předvedl a hned jsem si ho oblíbil. Film je trošku přehnanější a drsnější..PS: u toho jak se vždycky rychle přiblížila kamera na Bruceho "drsný xicht" mě prostě rozesmálo, ale v dobrém s mrázem po zádech :-D ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee ve formě ale mě to bylo úplně jedno. Trapné souboje a tupý příběh a postavy. Jelikož mě Bruce nikdy nezajímal, nedokážu hodnotit ani nostalgickým pohledem. ()

Reklama

Reklama