Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Newyorčan John Kelso přichází do Savannah, aby zde napsal článek do prestižního magazínu o elegantní a exkluzivní Vánoční párty. Místo toho se však ocitne v centru událostí záhadné vraždy, kdy obchodník se starožitnostmi Jim Williams zastřelí svého mladšího milence Billyho Hansona. Kelso, který se rozhodne o všech těchto událostech napsat knihu se v době jeho toulkách po městem seznámí s těmi nejneuvěřitelnějšími a nejvýstřednějšími lidmi, jaké vůbec ve svém životě potkal: právníkem Joe Odomem, mladou šamankou náboženství Voodoo Minervou a transvestitkou kabaretní tanečnicí Lady Chablis. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $25,105,255Tržby Celosvetovo $25,225,000║ Clint Eastwood v tomto prípade šľapoľ s námetom dosť vedľa, obsadenie zaujímavé ale ten dej je nezáživný. Nenormálne som sa nudil, čo sa teda u jeho filmoch moc nestáva. /40%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prislo mi, ze se Clint tak trochu nemoh rozhodnout, co to vlastne chce tocit. Pribeh o novinari, potkavajicim zvlastni lidi? Pribeh o zvlastnich obyvatelich Savannah? Soudni drama o bohatym znamym chlapkovi obvinenym z vrazdy? Jasne, je tu od vseho neco, ale nic z toho neni vypilovany k dokonalosti. Coz ale rozhodne neznamena, ze by film byl spatnej. Lehce prehnana 150 minutova stopaz nijak nevadi, film nenudi a i kdyz Clint nikam nespecha a i pres perfektni pribeh se toho vlastne zase tolik nedeje a dava hlavne prostor postavam, stejne film docela svizne utece, na cemz ma taky podil fakt, ze je proste zajimavej, spousta postav je spravne divna a cely to ma takovou lehoulince mysteriozni atmosferu. Navic se tu seslo kvalitni herecky obsazeni, bohuzel Cusack v hlavni roli nepobral moc charisma a tak ho ve vsech scenach zastinuje spickovej Spacey. Takze ve vysledku kvalitni drama a zaslouzeny 4*, divim se, ze ma film jen 67%. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Příliš rozvleklé a příliš dobré. Rozvleklé přesně tak jak má být. Výborný film s lehce obskurní okultní zápletkou se skvělými hereckými výkony. Stávají se věci v Savannah... ;-) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Když se prudce zamyslím, tak hned po Tulákovi z širých plání je tohle můj druhý nejoblíbenější Eastwoodův (režijní) film. A když to takhle nahlas řeknu, tak mi ihned dochází proč: MAGIC. To a také fakt, že oba filmy vycházejí z principu jednoty místa, času a děje, což je vždycky super. Půlnoc připomíná strukturou mýtus, pohádku. Ačkoliv zůstává v podstatě úplně civilní, přesto je dojem, že jsme se ocitli na druhé straně duhy, za zrcadlem, v králičí noře, v šatní skříni a tak všelijak podobně, velmi silný a nevyhnutelný (ten dojem, pro ty, co jako já zapomněli, jak začínala tato věta). Od pohádky se to nejvíc liší tím, že hlavní hrdina je pasivní pozorovatel, za nic nebojuje a ani se příliš nemění a nedozrává, což mi ale ve městě představeném a obydleném tak jako Savannah vůbec nevadí. Naopak považuji za jedinou výraznou chybu vložení romantické linky právě pro tohoto pozorovatele. Nebo možná to není vyloženě chyba, ale nepůsobí to úplně přirozeně. (A je to chyba.) Když jsem si zjišťovala něco o knižní předloze a jejím autorovi, tak se ukázalo proč - spisovatel a tedy vypravěč je gay. To do logiky příběhu a všeho nevysloveného pnutí mezi postavami zapadá mnohem víc než povinná heterosexuální romance. Ale k čertu s Johnem Cusackem, pro mě to stejně není herec, který by svým kouzlem dokázal unést celý film a být jeho nepostradatelnou osou. Za ústřední "postavu" považuji atmosféru magického realismu a kolektivní vědomí města. Speciální poklonu bych chtěla samozřejmě vystřihnout Lady Chablis, která si titul Velká císařovna zaslouží jako nikdo na světě. Ráda bych také zamáčkla slzu, protože jsem se dnes dočetla, že letos v září zemřela. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek jsem už kdysi viděl, ale pamatoval jsem si z něj jen to, že je hrozitánsky dlouhý. Řada komentářů, která nacházela pod fasádou přetažené stopáže skryté hodnoty, mě ale přiměla se k titulu vrátit a případně ho přehodnotit. Clint se pokusil vstoupit na půdu dosud neprobádaného žánru, jenže výsledek je podle mého poměrně tristní. Eastwood zkrátka není dost velký magor, aby dokázal filmovými prostředky vybudovat přitažlivou a funkční mysteriozní atmosféru a použít opravdu ujeté bizarní postavy, které by utáhly 155minutovou stopáž. Zatímco u jiných filmů někdy říkám, že by šlo s klidem vystříhat 15-20 minut, tady by šlo rovnou o celou hodinu. Nedokázal jsem ho zkouknout z voleje, musel jsem mu věnovat dva večery, a i tak se mi podařilo v první půli dvakrát zaklimbat. V takovém případě ovšem nemohu jít ani na průměrné tři hvězdičky. Přesto, že ve svém týmu měl Clint pár hereckých hvězd, které se snažily svůj honorář zasloužit, a přes potenciál, který nabízela předloha, vznikl uondaný snímek, jeden z nejproblematičtějších v Eastwoodově kariéře. Celkový dojem: 40 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cusack v říši jižanských divů. Nebo taky epizoda Columba na meskalinu očarovaná vúdú vypravěčské nerozhodnosti. Jak už naznačuje socha Bird Girl, dobro a zlo to uhrály tak nějak na remízu a délka toho zápasu bude vnímána velmi subjektivně. Až se budu chtít znova ponořit do mysteriózna pod visícími provázky tilandsie, učiním tak raději v elektrizující mlze.. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Ať si každej říká co chce, mě se ten film líbil. Pravdou je, že byl docela dlouhý, ale mě to nějak nevadilo. Zápletka je výborná. John Cusack se ocitá jako Alenka v říši divů, zvláštní lidi a jejich chování. Líbí se mi detaily, které by tam vůbec nemuseli být, ale nebýt nich, tak by se člověk opravdu nudil. Tím myslím třeba tu scénku, když jde John spát a pustí si magneťák, kde jsou zvuky velkoměsta. Aby mohl usnout, protože je na něj zvyklý. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Záhadná vražda v Savannah. Eastwood mohl tentokrát film trochu zkrátit, to je pravda, ale stejně jde o zajímavou podívanou. Kevin Spacey jako milionář podezřelý z vraždy a John Cusack jako novinář z New Yorku, který má případ popsat a prověřit, jsou oba skvělí. Za zmínku stojí i malá role Geoffreyho Lewise a především mladé režisérovi dcery Allison, která je opravdu krásná a elegantní. Určitě nadprůměrný a zajímavý film, s doslova Twin Peaks atmosférou, podbarven tradičně kvalitní Niehausovou hudbou. To hlavní však mělo pro Clinta teprve přijít. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

,,Pravda sa nachádza v očiach pozorovateľa.Verte tomu,čomu chcete a ja zas tomu,čomu chcem veriť ja",povedal Jimmy Williams a o chvíľu si poňho prišla smrť.V malebnom Savannah sú totiž jazýčky na váhe dobra a zla spravodlivo vyvážené a oklamať pravdu nedokážu ani tí najmocnejší.Siahodlhý dramatický počin v réžii Clinta Eastwooda pojíma tému zločinu a trestu vskutku nezvyčajným spôsobom,rozhodne sa však nemá za čo hanbiť.Napriek množstvu bizardných situácií a ešte bizardnejších postáv má pointa tohto príbehu oveľa hlbší význam,než by sa po prvom pozretí mohlo zdať.Preto s odstupom času,presnejšie pätnásť rokov od prvého pozretia,mením svoje osobné hodnotenie a zároveň zvyšujem počet hviezdičiek ma maximum. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, jestli jsem to dala až do konce... Vybavuju si dobré herce - hlavně Spaceyho, vybavuju si zdlouhavost, vybavuju si nudu a čekání, kdy už se sakra něco pořádného začne dít. Ale připouštím možnost, že se na to zase někdy podívám a třeba se mi to bude líbit víc a v hlavě mi z tohoto hvězdně obsazeného filmu možná zůstane víc než slovo "nuda". ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Az desive pritomne tema kolem KS.. ocividne se s nim vlece stale. Rekl bych, ze tento skvely herec je touto roli primo proklet! ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Náhoda se stává pravidlem. Filmy Clinta Eastwooda pohybující se v modrých barvách mě často zaujmou daleko více než filmy červené. Jinak to není ani v případě "Půlnoci v zahradě dobra a zla", jen to woodoo mi jaksi kazilo dojem a bránilo mi uvěřit nálepce "podle skutečných událostí". ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh by nevydal ani na smutný průměr, herecké výkony jakbysmet, ale ty bizarnosti a úlety jsou skvostné. Jen nevím, jestli mě víc zaujal neviditelný pes, nebo až moc viditelný létavý hmyz. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Podľa Johna Kelsa je to "like Gone with the Wind on Mescalin" (trefné, treba povedať), podľa mňa skôr taký eastwoodovský Modrý zamat. Každopádne je to ale Clintov suverénne najabsurdnejší a najšialenejší film, kde ľudia chodia na prechádzky s imaginárnymi psami, voodoo "šamanky" pomáhajú so súdnymi spormi, predseda poroty chodí s muchami ovešanými na tele (samozrejme živými) a náladu pozdvihuje milo afektovaný/á transvestitná šoumenka (niekedy pripomínajúca Rubyho Roda z Piateho elementu). Kevin Spacey a "Lady Chablis" excelujú, Cusack a zbytok osadenstva podávajú štandardné výkony, nič viac, nič menej. Byť to o 20 až 30 minút kratšie, idem na plný počet. 8 / 10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších režijních zářezů mistra Eastwooda. Výborné herecké obsazení ale šíleně táhlý a nezajímavý příběh, který se tváří jako detektivka, ale vlastně jí ani není. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Znáte to - parta mladých yankeeů se při výletu na venkov dostane do spárů zdegenerovaných a šílených jižanských buranů sužovaných sadismem, kanibalismem, fyzickou degenerací a mentální retardací zapříčiněnou příbuzenským pářením. Tady je to malinko podobné - newyorský pisálek John Cusack přijíždí do Savannah napsat článek o jednom večírku pro jakýsi bulvární plátek. A vůbec netuší, co všechno ho čeká... Tenhle brilantní až geniální Eastwoodův jižanský opus magnum je divácky nepochopitelně zanedbávaný, soudě podle počtu komentářů. Neprávem! Tak silnou magicko-realistickou atmosférou se může pochlubit jen málokterý film. Skvěle to vystihl Cusack telefonující se svým agentem: "Tohle místo je úžasný! Je to jak Sever proti Jihu na meskalinu! Chodí tu s imaginárními psy na vodítku. Všichni jsou tu těžce ozbrojení a opilí. New York je nuda!" Mimochodem od zhlédnutí The Grifters a tohoto filmu mám Johna Cusacka hodně rád a nenechám si to vymluvit. Navíc ještě vynikající Kevin Spacey, naprosto nezapomenutelná Miss Chablis, výrazný mladý Jude Law, muž s mouchami na provázcích, černá vúdúbaba, černošský ples, kde černé dámy v bílém a černí páni v černém tančí valčík... prostě okouzlující a svérázná jižanská poetika. Knižní předlohu jsem nečetl, ale musí stát za to. A mimochodem díky naší osvícené době s takovými vychytávkami, jako je Google Street View, mohu doporučit aspoň virtuální procházku po Savannah - nádherné město. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Příběh je pěkně divný, nese se v takovém zvláštním až trochu lynchovském duchu, nicméně je to celé tak posraně nudné, že i ten nejotrlejší u toho musí pojít na nedostatek zábavy, či čehokoli co by upoutalo pozornost. Rozvleklé jako mrml přilepený na zábradlí, který má každou chvíli ukápnout. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Eastwoodov Twin Peaks. Na prvykrat vam najskor bude vadit stedra stopaz (vlastne cela uvodna polhodina by sa dala kludne vystrihnut a film mohol kludne zacinat vrazdou Billyho Hansona), ale ked si sympaticky uletene postavicky tohoto mestecka zamilujete, tak pri dalsich reprizach budete vdacny za kazdu minutu navyse, ktoru v tomto mestecku stravite a pomale tempo nebude predstavovat ziadny problem. ()

Reklama

Reklama