Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Newyorčan John Kelso přichází do Savannah, aby zde napsal článek do prestižního magazínu o elegantní a exkluzivní Vánoční párty. Místo toho se však ocitne v centru událostí záhadné vraždy, kdy obchodník se starožitnostmi Jim Williams zastřelí svého mladšího milence Billyho Hansona. Kelso, který se rozhodne o všech těchto událostech napsat knihu se v době jeho toulkách po městem seznámí s těmi nejneuvěřitelnějšími a nejvýstřednějšími lidmi, jaké vůbec ve svém životě potkal: právníkem Joe Odomem, mladou šamankou náboženství Voodoo Minervou a transvestitkou kabaretní tanečnicí Lady Chablis. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moje slabost pro „divnověci“ opětovně potvrzena a zároveň chápu, že tohle opravdu nemůže sednout každému.. Mně ovšem ano, ta kouzelná a podmanivá atmosféra, pozoruhodné i bizarní postavičky, sluncem zalité městečko pod vlivem alkoholu, možná i meskalinu, ozbrojené po zuby, no a příběh mladého pisálka a jedné podivné vraždy (byla nebo nebyla?) mě zaujal a vtáhnul na první dobrou a s naložením tématu zločin a trest jsem byla ve výsledku velmi spokojená.. Ta půvabná blondýnka je dcerou režiséra a Lady Chablis hraje sama/sám/samo sebe, John Cusack báječný a Kevin Spacey skvělý, příjemné filmové zpestření, ve kterém je možné vše, úplně vše.. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

,,Pravda sa nachádza v očiach pozorovateľa.Verte tomu,čomu chcete a ja zas tomu,čomu chcem veriť ja",povedal Jimmy Williams a o chvíľu si poňho prišla smrť.V malebnom Savannah sú totiž jazýčky na váhe dobra a zla spravodlivo vyvážené a oklamať pravdu nedokážu ani tí najmocnejší.Siahodlhý dramatický počin v réžii Clinta Eastwooda pojíma tému zločinu a trestu vskutku nezvyčajným spôsobom,rozhodne sa však nemá za čo hanbiť.Napriek množstvu bizardných situácií a ešte bizardnejších postáv má pointa tohto príbehu oveľa hlbší význam,než by sa po prvom pozretí mohlo zdať.Preto s odstupom času,presnejšie pätnásť rokov od prvého pozretia,mením svoje osobné hodnotenie a zároveň zvyšujem počet hviezdičiek ma maximum. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Fikční svět > fabule. Jinými slovy řečeno: královsky mě bavilo spolu s Johnem Kelsem (John Cusack) prozkoumávat Savannah, seznamovat se s jeho výstředními postavičkami (Chablis!), nasávat místní genius loci a nořit se do zdejších (magických?) zákonitosti. Když se však soustředím na příběh (dle všeho inspirovány reálným soudem s J. Wiliamsem), nemohu se zbavit dojmu, že by mohl být odvyprávěn i na mnohem menší časové ploše - že sám o sobě vlastně není tak zajímavý (třeba v tom smyslu, že by se na něm dalo demonstrovat něco obecného), že slouží pouze jako "katalyzátor" k poznávaní jednoho amerického maloměsta, které se vám jako cizinci stejně plně nepoddá (to že si uchová své tajemství samozřejmě beru jako plus). I tak ale určitě palec nahoru, rozhodně mohu doporučit. 80 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Eastwoodov Twin Peaks. Na prvykrat vam najskor bude vadit stedra stopaz (vlastne cela uvodna polhodina by sa dala kludne vystrihnut a film mohol kludne zacinat vrazdou Billyho Hansona), ale ked si sympaticky uletene postavicky tohoto mestecka zamilujete, tak pri dalsich reprizach budete vdacny za kazdu minutu navyse, ktoru v tomto mestecku stravite a pomale tempo nebude predstavovat ziadny problem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek jsem už kdysi viděl, ale pamatoval jsem si z něj jen to, že je hrozitánsky dlouhý. Řada komentářů, která nacházela pod fasádou přetažené stopáže skryté hodnoty, mě ale přiměla se k titulu vrátit a případně ho přehodnotit. Clint se pokusil vstoupit na půdu dosud neprobádaného žánru, jenže výsledek je podle mého poměrně tristní. Eastwood zkrátka není dost velký magor, aby dokázal filmovými prostředky vybudovat přitažlivou a funkční mysteriozní atmosféru a použít opravdu ujeté bizarní postavy, které by utáhly 155minutovou stopáž. Zatímco u jiných filmů někdy říkám, že by šlo s klidem vystříhat 15-20 minut, tady by šlo rovnou o celou hodinu. Nedokázal jsem ho zkouknout z voleje, musel jsem mu věnovat dva večery, a i tak se mi podařilo v první půli dvakrát zaklimbat. V takovém případě ovšem nemohu jít ani na průměrné tři hvězdičky. Přesto, že ve svém týmu měl Clint pár hereckých hvězd, které se snažily svůj honorář zasloužit, a přes potenciál, který nabízela předloha, vznikl uondaný snímek, jeden z nejproblematičtějších v Eastwoodově kariéře. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení začalo v květnu roku 1997 a jeho průběh provázely a narušovaly stejně velké kontroverze, jako kdysi samotný případ. Rozvášněná atmosféra doprovázela tvůrce a osoby, které se podílely na produkci filmu, téměř na každém kroku. (ClintEastwood)
  • Ještě před natáčením se Eastwood rozhodl promluvit s tehdejším Williamsovým obhájcem Sonnym Seilerem. Advokát Seiler se při natáčení stal pro režiséra nejbližším konzultantem a získal ve filmu i malou roli - zahrál si soudce Whita, který vedl soudní jednání. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood později přiznal, že byl jedinou, dostatečně šílenou osobou, která byla ochotna tento projekt zfilmovat. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama