Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fiona a Dom jsou učitelé na jedné venkovské škole. Sdílejí společnou vášeň k latinskoamerickému tanci a velmi se milují. O víkendech objíždějí taneční soutěže a jejich dům přetéká množstvím trofejí. Jednou v noci při návratu ze soutěže se snaží vyhnout nemotornému sebevrahovi, který trčí uprostřed silnice. Jejich auto skončí ve zdi. A jejich život se převrátí vzhůru nohama... [Festival francouzského filmu 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

HAL 

všechny recenze uživatele

Rádobygroteskní styl humoru Rumby mě dosti výrazně minul - u párminutového kraťasu bych se eskapádami praštěné manželské dvojice do rytmu rumby asi docela bavil, ale ve stopáži celovečerního filmu jsem příliš nadšený nebyl a spíše jsem litoval že toho sebevraha ten vlak vážně nesejmul... sebevrah byla mimochodem snad jediná celkem sympatická postava, pokud tedy zrovna nebrečel několik předlouhých minut někomu na rameni. Někoho holt baví tisíckrát opakované a místy až děsivě natahované variace vtipu - jednonohá ženuška se hopkaje snaží držet na uzdě svého mentálně postiženého muže... ale mě moc ne, k černému a cynickému humoru se film zdánlivě ani nepřiblíží, ale právě styl jakým nazírá na ty karikatury postav mi přišel až krutě výsměšný... a to ne příliš zábavným způsobem. Párkrát jsem se něčemu pousmál, oceňuji originální formu i přesto že těch pastelových barviček je tam na mě vážně moc a s projekcí na Festivalu Francouzského Filmu jsem byl velmi spokojen, ale i tak - nevermore. 4/10 ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Angličtinářka Fiona a tělocvikář Dom se protancovávají životem a ke spokojenosti jim nic nechybí. Až do té doby než jim zkříží cestu neúspěšný sebevrah. Následuje havárie, při které přijde Fiona o nohu a Dom o paměť. To ale není jediná pohroma, která je má potkat. Teď byste čekali drama nebo sentiment. Opak je pravdou. Připravte se na grotesku beanovského ražení. Jsou tu samozřejmě i dojemné okamžiky (kouzelná scéna stínového tance), ale ti dva (vlastně tři) vám nedají šanci je litovat. Málokdy se mi stane, že bych chtěla film okamžitě po jeho skončení vidět znovu. Tohle byl ten případ. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rumba je pro mě důkazem, že každým dalším lidským snažením obvykle dochází ke zlepšení, a proto jen díky své nástupkyni a opačné posloupnosti při sledování dostává dvě hvězdy z milosti - vidět jako první "Rumbu", pak je vyloučeno, abych zatoužila po "Víle", a to by byla věčná škoda. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Určitě největší překvapení letošního roku a troufnu si tvrdit, že možná i nejlepší film, co jsem letos viděla. Scén, které mě doslova nadchly (ať už vtipem nebo estetickou úrovní) je na poměrně krátkou stopáž tolik, že je nemůžu ani jmenovat, natož pak vypíchnout nějakou konkrétní, kvůli které dávám nejvyšší hodnocení - okouzlil mě prostě film celý. Co ale určitě můžu přiznat je, že často se mi nestává, abych se filmu smála ještě dalších několik hodin po zhlédnutí. U Rumby to tak ale opravdu bylo... Plně se ztotožňuji se Zazie: stoprocentně to chtělo dát dvakrát za sebou - kdoví jestli ne třikrát ;) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který se mi těžko hodnotí. Pravda, taky jsem si pod tím názvem a popiskem představoval něco jiného než artovou grotesku. Snímek Rumba má kouzelný nádech, postavám se budete smát i litovat je zároveň. Několik scén bylo vskutku geniálních, ale celkový dojem je pro mě slabší. Koncepce jako taková mě toliko neoslovila a někdy to člověku přijde jako že se kouká na experiment z FAMU. Pro někoho jistě skvělý film, který se ale do mého vkusu netrefil a pro někoho to může být naopak hodně slabá záležitost, která ale tak hrozná není. Silné 3*. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dom a Fiona jsou učitelé na venkovské škole. On učí tělocvik, ona angličtinu. Jsou manželé a vášnivě milují ještě jednu věc - tanec. Tanec, konkrétně latinskoamerický, je pro ně naprostou láskou. Mají dokonce i ceny ze soutěží. A právě z jedné takové soutěže se vracejí. Bohužel narazí na sebevraha v podání Philippa Martze, který je mimochodem jejich dlouhodobým spolupracovníkem ve filmu a objevuje se ve všech třech jejich filmech. Kvůli sebevrahovi mají nehodu. Fiona přijde o nohu, Dom zase o paměť. Na této skutečně velmi tragické události jsou stavěny další komické dějové linie jako vyhoření domu, společné odloučení, apod. Já vím, že to zrovna dvakrát zábavně nezní, ale humor trojice tvůrců a dvojice hlavních protagonistů je prostě natolik jedinečný, že si budete užívat každou minutu jejich vystoupení. Tohle je totiž vystoupení, jen kulisy jsou mnohem velkolepější než na divadelních prknech. Směji se u jejich filmů nahlas, směji se absurditě a lehkosti, s jakými scény podávají. Jsou prostě jedineční. Vědí, jak to, co dělají celý život, přenést na trochu odlišné médium a jak to prodat. Budou se vám líbit, anebo vás nezaujme ani jeden jejich film. Je to jen na vás a na vašem cítění. Zkuste to, uvidíte. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/08/parmeni-krysy-z-temnot-mi-4-blazniva.html ()

easaque 

všechny recenze uživatele

díky traileru na Vílu jsem se dozvěděl o této zajímavé dvojici a tak jsem si nenechal ujít jejich první film. Tohle svěží dílko je vlastně moderní groteska, takže téměř beze slov, ale za to plná jemného humoru, založeného především na pohybu, gestách a představách. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Ledovce jsem se nadšeně těšil na další kousek téhle divadelní partičky a přestože mě tentokrát nerozesmáli k pláči tak, jako jejich mrazivá prvotina, zklamán jsem nebyl. Rumba je neskutečně milá komedie, při které bránice opět dostává pořádně zabrat, ale na druhou stranu nad nelítostnými ranami osudu, jaké Fionu a Toma potkávají, občas krvácí i srdce. Mi nezbývá, než vřele doporučit a těšit se na příští počin této belgicko-kanadské dílničky na smích, jejíž kombinace téměř němé grotesky a divadelního představení je prostě neodolatelná. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem zrovna fanouškem grotesky a také mi to přišlo spíše jako studentský počin, takže tento vskutnku originální kousek zrovna nedocením. 50% ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Groteska sama o sobě potřebuje v dnešní době oprášit. Tady byla oprášena s lehkostí, artem, vtipem, vkusem a já nevím čím ještě vším. Avšak narozdíl od ostatních grotesktních záležitostí, zde najdeme více než jen černohumornou ztřeštěnost. Film dominuje svým smyslem pro detail, kterých si ve filmu kolikrát ani na poprvé nevšimnete (opravdu stojí za to). Pokud se stejně někomu tenhle film bude zdát až "moc" (což je pořád pravděpodobné), tak doporučuji film Aaltra, kde najdeme podobnou atmosféŕu, stejně tak i dechberoucí bizarnost a kde můžeme najít něco jako, "normální" stravitelnost, kterou u Rumby rozhodně nepotkáme ( jedině dobře :)).... Ve své originálnosti je Rumba, hodně (revoluční) film. ()

tidwell 

všechny recenze uživatele

Filmová groteska, lepší než Víla (2011), protože kratší a jednodušší - a o to v grotesce jde - gag střídá gag a jejich souhra je dokonalá. Ale nikdy bych neřekl, že přijít o nohu může být taková zábava... ()

vaava 

všechny recenze uživatele

To se musí vidět! Srdceryvný příběh ;)... Skvělá hudba... Nevídaný humor... Skvěle zvládnuté přehrávání hereckých úloh... ...je vidět, že protagonisté a zároveň i tvůrci filmu točili snímek pro radost. Božské! ()

Reklama

Reklama