Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mnozí kritici nazývají populární hudbu 70. let jako „normalizační“ ve snaze vyjádřit svůj kritický odstup k ní, nebo dokonce i opovržení. Není to ale přesné a ani spravedlivé. Ne náhodou se písně z této doby hrají tak často i dnes. Objevují je a vracejí se k nim stále nové generace posluchačů a není pochyb o tom, že se k nim ještě dlouho vracet budou. Důkazem toho je i popularita retro popu v 90. letech minulého století a nespočet cover verzí těchto písní od generace mladších zpěváků. Mnoho písní z této doby patří nesporně ke zlatému fondu moderní nejen světové, ale rozhodně i české populární hudby. Svědectvím toho je pořad tehdejší Československé televize Písničky roku 1973, v němž mj. uslyšíte legendární melodie: Malý přítel z města N, Saxana, Kávu si osladím, Žárlivý Kakadu a Zelená je tráva. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený archivní snímek, který přinesl písničky z roku 1973. Skvělé písně jsou různě aranžovány, klipy jsou kratší než samostatné písně, aby se do půl hodinky vlezlo co nejvíce. Ale i tak moc hezký průřez starými songy. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tenhle výběr ze 73 sice není zrovna super, ale pár dobrých písniček by se tu i našlo. Miluška Voborníková jo to byla zamlada pěkná kobra (ani mi nevadilo, že má na konci dres Slávie – vypadala v něm sexy a to Pražáky nemusím). Gott, Neckář, Černocká zazpívají známé hity, Molavcová vypadá furt stejně i dneska, Mladá Špinarka v té době ještě nejspíš nechlastala, songy Kakadu a Zelená je tráva od Skupina F. R. Čecha si pamatuju ještě z dětství, Spálený, Pilarová, Walda, Rottrová, Zelenková nějak extra neoslnili, Mexiko hrůza a děs a popravdě jsem ani nevěděl, že Aleš Ulm zpíval… ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rok 1973 naši populární hudbu obohatil o pěknou řádku dobrých věcí a z téhle půlhodiny je to vidět. Škoda ovšem, že došlo i na ohavného Žárlivého Kakadu od Viktora Sodomy a na supertrapné Mexiko v podání skupiny Kometa (jak já tyhle dva songy nenávidím, to byste nevěřili). Minimálně jednu z těchto písní mohl nahradit Olympic (co na tom, že "rozpolcená" deska z třiasedmdesátého, kterou skupina nahrála s Jiřím Kornem, nepatří k nejlepším), který v jinak vydařené bilanci schází. Pochvala za vtipné závěrečné fotbalové titulky. Ivo Paukert byl, dá se říct, průkopník videoklipu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pěkná dramaturgie předvádí pěkné písničky. 1) Normalizace už běžela na plné obrátky, noví normalizátoři už seděli pevně na svých pozicích a začali svou očistnou práci k větší slávě socialismu. Nejdřív bylo třeba vypořádat se s dlouhými vlasy. Ovšem, jako obvykle, typicky po česku. Odpor vůči masovému stříhání byl všeobecný a rozsáhlý, a tak celé tažení skončilo kompromisem: vlasy po straně hlavy směly zůstat, ale musely být vidět uši. A tak hledíme na pánské slechy prodírající se vlasovým houštím, jehož sestřih připomíná eleganci a decentnost účesů vojáků základní vojenské služby. Ještěže se toto šílenství netýkalo žen._____ 2) Loňský písničkový elán už pominul. Písničky jsou OK, ale moc radosti nedodají. Obzvláště půvabně pak působí sídlištní panelákové pozadí._____ 3) 24letá Miluška Voborníková předvádí v typické minisukénce hezké nohy, 30letý Jaromír Mayer přítele z města N, 24letá Petra Černocká Saxanu. 34letý Karel Gott si osladil kávu, zatímco jeho hlasový konkurent 23letý Pavel Bartoň taky cosi zazpíval. Budoucí dramaturg Československé televize I 26letý Aleš Ulm dal něco do placu. 28letý Viktor Sodoma přivlekl Papouška kakadu a nechyběla ani bizarní dvojice 22letá Věra Špinarová a 26letý Bob Frídl._____Z dalších jmenujme například 23letou Jitku Molavcovou, 41letého Waldemara Matušku, 32letou Marii Rottrovou, 34letou Evu Pilarovou, Zelenáče, Plavce, 26letou Helenu Vondráčkovou, 30letého Václava Neckáře či 29letého Petra Spáleného._____ 4) Umělci zpívají převážně převzaté songy._____ 5) Všechno oblečení je očividně šité na míru či výrazně nad tehdejší možnosti československé veřejnosti._____ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Podle mne docela slušný výběr písniček a potěšila mne i dramaturgie, kdy se jednotlivé scénky snaží přecházet jedna do druhé (třeba Mayer dojde po nábřeží k pouti; a následně Černocká dělá na pouti ve střelnici). Potěšilo mě, že je tady vidět sídliště Novodvorská a dokonce Vondráčková v jednom z baráků, bydlíme poblíž. Ale přece jen to nemělo takový šmrnc a vtip jako "loňský" výběr. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama