Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mnozí kritici nazývají populární hudbu 70. let jako „normalizační“ ve snaze vyjádřit svůj kritický odstup k ní, nebo dokonce i opovržení. Není to ale přesné a ani spravedlivé. Ne náhodou se písně z této doby hrají tak často i dnes. Objevují je a vracejí se k nim stále nové generace posluchačů a není pochyb o tom, že se k nim ještě dlouho vracet budou. Důkazem toho je i popularita retro popu v 90. letech minulého století a nespočet cover verzí těchto písní od generace mladších zpěváků. Mnoho písní z této doby patří nesporně ke zlatému fondu moderní nejen světové, ale rozhodně i české populární hudby. Svědectvím toho je pořad tehdejší Československé televize Písničky roku 1973, v němž mj. uslyšíte legendární melodie: Malý přítel z města N, Saxana, Kávu si osladím, Žárlivý Kakadu a Zelená je tráva. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tenhle výběr ze 73 sice není zrovna super, ale pár dobrých písniček by se tu i našlo. Miluška Voborníková jo to byla zamlada pěkná kobra (ani mi nevadilo, že má na konci dres Slávie – vypadala v něm sexy a to Pražáky nemusím). Gott, Neckář, Černocká zazpívají známé hity, Molavcová vypadá furt stejně i dneska, Mladá Špinarka v té době ještě nejspíš nechlastala, songy Kakadu a Zelená je tráva od Skupina F. R. Čecha si pamatuju ještě z dětství, Spálený, Pilarová, Walda, Rottrová, Zelenková nějak extra neoslnili, Mexiko hrůza a děs a popravdě jsem ani nevěděl, že Aleš Ulm zpíval… ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rok 1973 naši populární hudbu obohatil o pěknou řádku dobrých věcí a z téhle půlhodiny je to vidět. Škoda ovšem, že došlo i na ohavného Žárlivého Kakadu od Viktora Sodomy a na supertrapné Mexiko v podání skupiny Kometa (jak já tyhle dva songy nenávidím, to byste nevěřili). Minimálně jednu z těchto písní mohl nahradit Olympic (co na tom, že "rozpolcená" deska z třiasedmdesátého, kterou skupina nahrála s Jiřím Kornem, nepatří k nejlepším), který v jinak vydařené bilanci schází. Pochvala za vtipné závěrečné fotbalové titulky. Ivo Paukert byl, dá se říct, průkopník videoklipu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Podle mne docela slušný výběr písniček a potěšila mne i dramaturgie, kdy se jednotlivé scénky snaží přecházet jedna do druhé (třeba Mayer dojde po nábřeží k pouti; a následně Černocká dělá na pouti ve střelnici). Potěšilo mě, že je tady vidět sídliště Novodvorská a dokonce Vondráčková v jednom z baráků, bydlíme poblíž. Ale přece jen to nemělo takový šmrnc a vtip jako "loňský" výběr. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pěkná dramaturgie předvádí pěkné písničky. 1) Normalizace už běžela na plné obrátky, noví normalizátoři už seděli pevně na svých pozicích a začali svou očistnou práci k větší slávě socialismu. Nejdřív bylo třeba vypořádat se s dlouhými vlasy. Ovšem, jako obvykle, typicky po česku. Odpor vůči masovému stříhání byl všeobecný a rozsáhlý, a tak celé tažení skončilo kompromisem: vlasy po straně hlavy směly zůstat, ale musely být vidět uši. A tak hledíme na pánské slechy prodírající se vlasovým houštím, jehož sestřih připomíná eleganci a decentnost účesů vojáků základní vojenské služby. Ještěže se toto šílenství netýkalo žen._____ 2) Loňský písničkový elán už pominul. Písničky jsou OK, ale moc radosti nedodají. Obzvláště půvabně pak působí sídlištní panelákové pozadí._____ 3) 24letá Miluška Voborníková předvádí v typické minisukénce hezké nohy, 30letý Jaromír Mayer přítele z města N, 24letá Petra Černocká Saxanu. 34letý Karel Gott si osladil kávu, zatímco jeho hlasový konkurent 23letý Pavel Bartoň taky cosi zazpíval. Budoucí dramaturg Československé televize I 26letý Aleš Ulm dal něco do placu. 28letý Viktor Sodoma přivlekl Papouška kakadu a nechyběla ani bizarní dvojice 22letá Věra Špinarová a 26letý Bob Frídl._____Z dalších jmenujme například 23letou Jitku Molavcovou, 41letého Waldemara Matušku, 32letou Marii Rottrovou, 34letou Evu Pilarovou, Zelenáče, Plavce, 26letou Helenu Vondráčkovou, 30letého Václava Neckáře či 29letého Petra Spáleného._____ 4) Umělci zpívají převážně převzaté songy._____ 5) Všechno oblečení je očividně šité na míru či výrazně nad tehdejší možnosti československé veřejnosti._____ ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený archivní snímek, který přinesl písničky z roku 1973. Skvělé písně jsou různě aranžovány, klipy jsou kratší než samostatné písně, aby se do půl hodinky vlezlo co nejvíce. Ale i tak moc hezký průřez starými songy. ()

Reklama

Reklama