Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

tron 

všechny recenze uživatele

„V tejto mizernej vojne sme prehrali tak trocha všetci.“ Clint Eastwood vraj kedysi povedal, že THE OUTLAW JOSEY WALES je jedným z jeho najobľúbenejších filmov. Neviem, nakoľko je to pravda, ale nečudoval by som sa, keby bola. Viete, ja westerny príliš nemusím, banda zamračených chlapov v klobúkoch... a čo ako. Česť výnimkám (7 STATOČNÝCH, BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID, PROPOSITION). Väčšinou sa nudím (BLEDÝ JAZDEC, NEZMIERITEĽNÍ) a u THE OUTLAW JOSEY WALES mi prvú hodinu hrozilo to isté. 135 minút je ale more času na to, aby ma Eastwood dostal. A musím povedať, že hoci to nebolo ľahké, nakoniec to zvládol. Uvedomil som si, že sa čoraz viac bavím na dialógoch („Ľudia, ktorí sa mi páčia, dlho nevydržia.“ – „Ako som si všimol, ani tí, čo sa ti veľmi nepáčia.“), na výborne napísaných postavách (Chief Dan George – MALÝ VEĽKÝ MUŽ), na drsných, no pritom nie za každú cenu krvavých prestrelkách a na nechutných fľusancoch Clinta Eastwooda, ktorými častoval v priebehu filmu každého, vrátane toho úbohého škaredého hlúpeho psíka, ktorý ho chcel mať tak rád. V Eastwoodovej filmografii je snímka výnimočná monológom k múdremu indiánskemu náčelníkovi (Will Sampson - PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM, KOSATKA ZABIJAK). Eastwoodovi neprajníci si robia srandu, že je to najdlhšia vec, akú sa kedy musel učiť. Ak si v tej chvíli spomenieme na jeho mlčanlivých „mužov odnikiaľ“, ktorí sa vždy tvárili, že hája svoju spravodlivosť, no v skutočnosti hájili aj spravodlivosť iných, sú slová o „ponuke smrti a ponuke života“ dojemné, nečakané a šokujúce. „Vy viete, že zabudnúť nejde.“ ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Clintových westernů. I když je pravda, že se nejedná o úplně typického zástupce žánru, jakým je například slavná dolarová trilogie. Přesto musím říct, že se mi Josey Wales líbil víc. Je to v podstatě road movie, kdy hlavní hrdina potkává podobné vyděděnce, jakým je on sám, kteří s ním dále putují rozlehlou texaskou prérií, až doputují do skutečného ráje, blízko Blood Butte. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slabinou tohoto westernu je jeho rozvleklost, kterou jako by chtěl Eastwood navázat na Sergia Leoneho. Jenže v tomto případě nám naservíroval mnoho nudných pasáží a zejména díky délce je děj bez spádu, což celému filmu dost škodí. Clint Eastwood alias Josey Wales umí dobře trefovat nejen olovem, ale i slinami, které neustále plive. Je to vlastně typický znak pro jeho postavy. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný mordýřskými baladami z Divokého Západu. Hlavní postava psance Joseyho Walese je milióntou variací téhož charakterového typu. Je to obyčejný, pracovitý a zcela mírumilovný muž, kterého válka tvrdě postihla a naučila rychle střílet. Je psanec, prchá před vítězi a je ochoten, byť se přitom tváří jako Eastwood, pomoct dalším lidem, které na svém útěku potkává a kteří jsou tak či onak v nouzi. --- Protože všechny vedlejší postavy, s hezkou výjimkou starého Čirokíje, pouze chabě sekundují, a hlavní postava i zápletka jsou takto prosté, nemůžeme očekávat nic důležitého. Typický western. --- V rámci žánru se však sotva co dá vytknout. Postavy, ani vedlejší, neříkají pitomosti. Nejsme upatláni medem banalit a laciných citů. Dokonce dialogy obsahují častěji roztomilý humor než pitomý patos. Mezi westerny je tohle vlastně vysoko nad normu. Dobré. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poměrně netradiční western se s přibývající stopáží mění v naprosto čistou žánrovku.Z filmu je od začátku do konce cítit láska a úcta k žánru,kterému Clint očividně rozumí a má ho rád.Občas se sice kupí klišé a některé postavy jsou spíše šablony než plnohodnotní hrdinové,to ale vynahrazuje od začátku do konce stylový Josey a naprosto nepředvídatelný Fletcher v podání Johna Vernona.A rozhodně potěšil i Will Sampson jako komančský náčelník.Takže jako fanoušek žánru jsem spokojený,protože jsem zase jednou viděl poctivý žánrový kousek. 80 % ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Při natáčení se Clint Eastwood seznámil se Sandrou Locke a zamiloval se do ní. Společně si pak zahráli i v několika dalších filmech. (SeanBean)
  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama