Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Treba napísať, že toto rozhodne nie je najlepší western v ktorom hral Clint Eastwood. Nie je tu ani žiadna sexi "bondgirl", ktorá by film okorenila. Namiesto toho je tu obstarožný nadržaný indián. Tento western pôsobí divne, ani vám to ako western nepríde, ale zrejme je to z dôvodu, že časovo sa odohráva už po bojoch únie a konfederácie. Strieľa sa tu často, to áno, ale ani tá streľba vás nebaví, lebo tomu proste neveríte. Neviete sa do film vcítiť. Ani ten Clint tu nie je nejak extra charizmatický outlaw. Uvedomujem si, že som asi dosť kritický, ale považujem sa za fanúšikov westernov s Clintom Eastwoodom a keď si spomeniem na mnohé, tak toto dielo nedosahuje ani priemerných kvalít. Chcelo by to možno nejaký šokujúci plottwist, alebo krajšiu ženu než "ošklivku" Sondru Locke. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Na Psance jsem se těšil jako malý kluk, protože jakmile obsadí Eastwood herecké i režisérské křeslo, je malá pravděpodobnost, že by to mohlo dopadnout špatně. Tady to ovšem v mém případě dopadlo průměrně. Už po pár minutách jsem se do toho zažral, jenže poté se mi poutavost a lehké napětí ztratilo neznámo kam. Dle mého názoru by filmu prospěla kratší stopáž. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slabinou tohoto westernu je jeho rozvleklost, kterou jako by chtěl Eastwood navázat na Sergia Leoneho. Jenže v tomto případě nám naservíroval mnoho nudných pasáží a zejména díky délce je děj bez spádu, což celému filmu dost škodí. Clint Eastwood alias Josey Wales umí dobře trefovat nejen olovem, ale i slinami, které neustále plive. Je to vlastně typický znak pro jeho postavy. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +naprosto dokonalé, takhle nějak si představuji western, výborné prostředí, dlouhé, dramatické, mnoho silných scén, příjemná hudba -na druhé, třetí zhlédnutí bych se asi u některých "kecacích" částí nudil/// Fakt hustý. Už se mi nestává moc často, že by mě nějaký film pohltil a já si užíval každou jeho minutu. Clint hraje znaměnitě, na jeho časté flusání rozžvýkaného tabáku nejde zapomenout, jeho pomalá gesta a rychlé kolty vás dostnou. K tomu si připočtěte dobře napsané vedlejší postavy z nichž především zaujme Chief Dan Geroge a velmi okouzlující Sandra Locke. U sledování jsem se bavil vzrušením, strachem a napětím a občas se i smál některým dialogům a gestům (rozžvýkaný tabák vs. pes). Tohle je film, který bych si dal klidně znova./// Celkem 91%/// ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zvláštní western. Jak už se tu párkrát objevilo, není moc dramaticky sevřený a nikam se nespěchá. Navíc se vystřídá hodně westernových stylů, občas to je jak Peckinpah, pak zase odlehčenější John Wayne styl, ve druhé půli často John Ford a taky už se zde rýsuje Clintův úsporný neheroický styl. Ne vždycky to střídání funguje, ale celkově to vytváří zvláštní originální směsku. 70%. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)
  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama