Reklama

Reklama

O poklad Anežky České

(pořad)
Soutěžní / Historický
Česko, 1993, 129 x 34-50 min

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Klára Kovaříková, Klára Doležalová, Miroslav Fantyš, Luděk Munzar, Karel Augusta, Pavel Nový, Dana Morávková, Jiří Zahajský, Dana Hlaváčová, Markéta Hrubešová (více)
(další profese)

V soutěžním cyklu budeme postupně navštěvovat hradní a zámecká sídla v jednotlivých koutech naší země. O jejich bohaté minulosti se dozvíme nejen díky otázkám připraveným pro soutěžící, ale také prostřednictvím historických epizod v podání předních herců. (Česká televize)

Recenze (128)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Soutěžní pořad, který dokázal pobavit, přiblížit krásu české země (především skrze její hradní a zámecké poklady) a nikdy neurazit nejen díky Marku Ebenovi. Vedle AZ kvízu asi nejzajímavější soutěžní pořad na České televizi. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To byla dlouhá léta moje oblíbená soutěž, jediná, kterou jsem si nikdy nenechal ujít. Smutné je, že hrané scénky, které ji doprovázely a zobrazovaly život ve staletích a historické osobnosti, měly mnohem vyšší úroveň, než dobová i současná televizní a filmová tvorba. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Marka Ebena mám ráda, jeho charismatický hlas mám ráda, líbí se mi námět této soutěže, obsah i hrané scénky z historie. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Samotné soutěžení za moc nestálo (neatraktivní systém soutěže, mizivé výhry, vágní pravidla), ale v podstatě bylo jen přívěškem ke druhé části, kterou soutěž naopak plnila dokonale. Její nákladnost byla pro soutěž osudná, ale díky ní ji vlastně může plnit i dnes. Vždyť která ze soutěží neztratí příliš ze svého kouzla ani při reprízování. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poklad mezi všemi televizními pořady vůbec. Dialog "Ano, Kláro?" - "Jistě, Marku." je nezapomenutelný, stejně jako udílení stříbrných, hrané scénky předních českých herců a procházky po tvrzích, hradech a zámcích Čech, Moravy a Slezska. Bohužel, pozdější variace na téma pod názvem O korunu krále Karla byla výrazně slabší. Jediné, co zůstalo, je rekapitulace v cyklu střiháků To byl...?, což není mnoho. Škoda. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Takový průměrný soutěžní pořad, kterému dodával tu správnou šťávu Marek Eben. Já osobně bych uvítal klipovitější střih a více akčních vsuvek :-) ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Tohle byl ve své době super soutěžní historický seriál. Dnes už kapku vyčpělé, ale pořad je to stále nenásilně naučný. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Soutěž pro znalce dějepisu pořádaná v nejrůznějších hradech a zámcích po celé České republice. Je to spíš pro ty starší, ale občas jsem se taky podíval, asi proto, že mám dějepis poměrně rád. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Docela se divím, že není hodnocení vyšší! Vždyť tohle byl velmi zábavný a poučný pořad, který dnes na obrazovkách nenajdete! Marek Eben a Klára Doleželová byli příjemnou "průvodcovskou" dvojicí. Objektivně 4*. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Nudný soutěžní pořad. Protože asi nezbylo peněz na nové studio, leze štáb po všemožných historických památkách, kde se nasáčkují a hrají o to, kdo toho ví víc o historii. Marek Eben se ke všem soutěžícím chová nesmírně seriózně a zachází s nimi, jako by byli malí porcelánoví sloni, do toho ještě lezou slavné hvězdy, které se namaškarádují do naducaných obleků, a dělají před soutěžícími šašky, že se narodili tehdy a tehdy, zemřeli tehdy a tehdy, udělali to a to, válčili s tím a tím. Pochopím, že seriózní lidé a historici se v tomhle pořadu vyžívají, ale co ti ostatní? Jednu hvězdu dávám za dobrý nápad, druhou za zajímavosti o historických památkách. A to jsem ještě hodně nadhodnotil. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

65% - Pro někoho, kdo má zálibu v historii, byl tenhle pořad velmi přínosný. Marek Eben je moderátorská klasa, ale ani on nezabránil určité monotónnosti, které se žádná z takovýchto soutěží nevyvaruje. Ovšem tady alespoň změna prostředí pomáhala... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tomuhle pořadu se u nás doma říkalo "Anča" a osobně jsem ho nenáviděl. Dodnes se ošívám trapností, jen když si vzpomenu na hudební podkres znělky (který budu mít v paměti vypálený asi navždy) nebo to jejich stupidní získávání stříbrňáků. Brr. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Inteligentní soutěže by to dneska, v přemíře těch méně inteligentních, měly těžké. Možná je tohle jedním z důvodů, proč už tuhle specifickou dějepisnou soutěž lze sledovat pouze z televizního archívu. A ne každý běžný televizní divák se zrovna hloubkově zajímá o naše dějiny a historii. Přesto se dějepisných znalců hlásilo do soutěže po pěknou řádku let více než dost a jejich vědomosti byly mnohdy hodné obdivu. Když někdo vyhrál, tak to bylo na základě znalostí a ne nějakých náhod a shod okolností. Po boku Marka Ebena sbírala první moderátorské zkušenosti dnešní "primácká" moderátorka Klára Doležalová, už zřejmě i tehdy v beznadějném balkánském obležení svého pozdějšího manžela, kterou později vystřídala o dvě třídy nevýraznější Klára Kovaříková. Na krásných hradech a zámcích se vystřídala početná squadra známých herců a hereček, kteří představovali české historické osobnosti v dobových scénkách, které zaváněly nevkusem. Nuda, poučení a skvělý moderátorský projev Marka Ebena za přítomnosti sličné asistenky, vytvořili soutěž, která se už do dnešní hektické doby svým pomalým a táhlým tempem příliš nehodí. Kdo se chce dozvědět něco z české historie, bude zřejmě k zaniklé soutěži přistupovat shovívavým přístupem. Mé hodnocení: 40% ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Zajímavá soutěž z produkce ČT, která se bohužel velmi rychle utopila ve stereotypu a nedokázala překvapit žádným nápadem (jak bývá u soutěží zvykem...). ()

Reklama

Reklama