Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

italka63 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood jako potulný kazatel, který se dostává do osady zlatokopů. které tak mírně vydírá a život znepříjemňuje místní městský boss se svými syny a zaměstnanci těžební společnosti-Proto by rád donutil těch několik rodin z pozemků odejít, protože je zde možnost další zlaté žíly. Jenže z Clinta se nakonec vyklube i pistolník....nechybí ani trochu lásky mladinké dívenky, byť tak trochu nevyslyšené.Hm. Clint před kamerou i za ní, na čtyři to nebylo o kousek, takový slušný film ze Západu. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

v době svého vzniku určitě zajímavý a poutavý filmový příběh rozšiřující naše povědomí o osídlování divokého západu, který však během let značně utrpěl a odhalil všechny své slabiny .. na rozdíl od rolí ve westernech klasika tohoto žánru = Sergio Leone .. tahle díla Clinta nás dnes už asi tolik nepobaví a hlavně ani moc nenadchnou … ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Začiatok má veľa zbytočných chýb(vypchatý pes/nedobré prestrihy medzi pokojným životom v usadlosti a jazdou pištoľníkov), a celkovo strihač mohol odviesť lepšiu prácu, lebo v určitých miestach aj vo finále je veľmi rozvláčny. Na druhú stranu ale Eastwood buduje svoj mýtus tajomného cudzina( čo už dokonale využil Leone vo svojej trilógií) a necháva okolo seba rozohrávať vierotvornú vzťahovú drámu. Či už sa jedná o dobrosrdečného Hulla alebo Sarah s Megan. Hlavne Megan ako 14 ročné dievča zamilované do Kňaza v Eastwoodovom podaní patrí svojou úprimnosťou a čistotou k najsilnejšej zložke celého filmu. Finále je dokonalé a prostredie hôr a kopcov občas pokrytých snehom, inokedy len žiariacich zeleňou vytvára príjemnú atmosféru a zasaďuje tento western do pomerne netradičného ale o to viac funkčného prostredia. Aj napriek svojim chybám som si film užil a nevadí mi streliť plný počet, hoci objektívne je to o jednu hviezdu menej. Veľmi ma to ako fanúšika potešilo. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Westernová pohádka, v níž dobro (Kazatel= Otec=CE) přestřílí/pobije neskutečné množství padouchů. Scéna bitky s kusem "dobrého ořechového dřeva" je skoro jako z Mrazíka. Patrná snaha o řemeslně efektní podívanou (příroda, hudební podkres) u mě postrádá efektivitu. Jediný mrtvý ze skupiny trýzněných si za svou smrt může sám (alkohol, vychloubačnost). Sydney Penny si podobnou roli dospívající dívky (také Megan/Meggie) obdivující dospělého muže zahrála už v sáze Ptáci v trní. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Záhadný kazatel podává pomocnou ruku malé osadě utlačovaných zlatokopů. No proč ne. Zápletka by vydala na hodinu filmu, jenže Clint nijak netlačí na pilu a raději vsází na vybudování divákova vztahu k vedlejším postavám a k sobě (jakožto muži s nejasnou minulostí) samotnému... a že se mu to docela daří - děj tak pozvolna přechází až do typicky westernovského finále. Pohodový snímek, jehož výsledný zážitek přikrmuje překrásná příroda a Clintův mrazivý výraz ve tváři. 75% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení se neobešlo bez problémů. Eastwood měl při jedné ze scén "v sedle" nehodu, která skončila zlomenou klíční kostí. Naštěstí se to stalo až během posledního dne natáčení. (ClintEastwood)
  • Za výlučně Eastwoodovu zásluhu je považována symbolika a duchovní rozměr, kterým obohatil scénář. Jeho záměrem bylo spojit mýtus divokého západu s biblickou tématikou. (ClintEastwood)
  • Když Eastwood prohlásil, že se chystá natočit další western, dostalo se mu všeobecného výsměchu, že tento žánr je už mrtvý. Eastwood si ale stál za svým a měl být důkazem, že tento typ filmu může přilákat diváky do kin. Kromě toho chtěl přehodit výhybku na jinou kolej a vytvořit žánr, který pojí prvky elegie a komedie, ale především se vysmívá mýtu divokého západu. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama