Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragické rodinné drama režiséra Hanra Smitsmana, natočené dle reálných událostí, jež se odehrály v Holandsku v roce 1979, se ubírá po stopách mladého chlapce, který při hledání vlastní identity sešel z cesty. Jeho ústředním hrdinou je osmnáctiletý Frankie (Robert de Hoog), syn Simona Epsteina (John Buijsman), jednoho z nemnoha Židů, kteří přežili peklo koncentračního tábora v Osvětimi. Stejně jako většina jeho vrstevníků, i Frankie se snaží nějakým způsobem zapadnout do každodenního koloběhu světa a najít si v něm svoje místo. A byl by moc rád, kdyby ho našel po boku svého otce, jenže ten je natolik poznamenaný prožitým válečným traumatem, že k jeho srdci nevede téměř žádná cesta. Vlastně nebýt Frankieho matky Anny a jeho bratra Henka, už dávno by mladík jakýkoli kontakt se svým otcem vzdal. A když pak matka umírá, dostává se Frankie na okraj propasti. Po rozchodu s otcem totiž konečně „nalézá“ svoje vlastní já - v kruhu divokých, brutálních a nemyslících holandských skinheadů. Nejprve pro zábavu pokřikuje, posléze ze závislosti bije a pak jednoho dne prolije střenkou nože krev nevinného míšenského chlapce. Děsivý kruh se pomalu uzavírá. A odpuštění je v nedohlednu. Snímek byl v roce 2008 oceněn Zlatou krou na Nederlands Film Festival. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Je rok 1979 a právě se odehrává příběh ne zrovna vzorného, v jádru však milujícího svou matku, dospívajícího sedmnáctiletého chlapce, který ujíždí na punku & ska a táhne se s partou skinů. Jeho otec je žid, přeživší holocaust nacistů, navíc s chatrnou pamětí a matka trpí vážnou nemocí. Když se u ní choroba projeví, mladistvý představitel jménem Frankie se vzápětí na to ještě více rozvášní a problémová skupina skinů ho svým agresivním chováním zavede na scestí, odkud je cesta za katr hned za rohem. Snímek nám zobrazuje dvě časové roviny, to co se s Frankiem stalo a co se odehrálo předtím. Trochu paradoxní jsou jeho dlouhé vlasy (je teprve ve fázi konverze), což později řádně napraví a dalším nezvyklým faktem je jeho dobrý kamarád, jehož barva pleti je pokryta tím nejtmavším odstínem čili černou. K celkové atmosféře přispívá i pěkný ambientní hudební doprovod. Na filmu je vidět, že neoplýval zrovna velkým rozpočtem, ale nikterak to nevadí, na pouliční holandské drama to ani není třeba a na snímku se to nepodepsalo. (6/10) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč se o flustrovanejch hajzlech, co nenavidí celej svět, furt točí další a další filmy, když je to v mírných obměnách o tomtéž. Jediný co zde stojí za zmínku je postava toho táty. Fakt jsem mu nezaviděl. Osud na něj naplácal až moc bolesti, ale nejlepší bylo, když se ten jeho synátorskej smeták oholil. Daleko lépe tak vynikli jeho odstávající uši + drsný výraz obličeje plnýho beďarů a groteska neměla chybu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZA KOLIK JE TO TAKHLE DOHOLA? … ,,CHCEŠ PLEŠATOU HLAVU? SEŠ SI JISTÝ? JE TI JASNÝ, ŽE TO NEJDE VRÁTIT.“ … ,,UDĚLEJ TO…“ /// O tom, jak se židovskej chlapec skinheadem stal. Není to pohádka, spíš – pro někoho (třeba jeho fotra) tragédie. Taková skutečnost o hledání svýho místa v tvaru. Nic víc, ale ani míň. Takže spíš než hlubší myšlenku, čekejte životní absurditu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Protože skinhead neustoupí… (ani kdyby vážil 50kilo i s botama. Těžkejma…). 3.) Thx za titule ,,fropo“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe používam starú dobrú formuláciu - forma vyhráva nad obsahom, a to hneď niekoľkých dôvodov. Táto veta bolo jediné, v čom ma film počas celej doby utvrdzoval. Dnešný fenomén točiť škandalózne filmy so škandalóznymi témami už nie je len výsada kvalitných šudí od fachu, ale do remesla im fušujú kdejakí okoloidúci, ktorí si myslia, že s partiou hercov (ktorí síce nestoja pred kamerou prvýkrát, no na presvedčivejších hereckých výkonoch ešte musia popracovať) a s trošku kontroverznejším námetom to pôjde samo. Omyl. Je síce pravda, že forma diváka na prvý pohľad zaujme, ale s tým by si tvorcovia vystačili, len keby sa jednalo o párminútový kraťas. Na film sa pozeralo veľmi dobre, je dokonca aj režijne celkom slušne zvládnutý, kamera je dynamická, dej plynie pomerne rýchlo, nenudí, no bohužiaľ, stále je tam strašne veľa prázdnych miest, ktoré ma po myšlienkovej stránke neuspokojili. Záver je toho najjasnejším dôkazom. 70%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Uz dlho som nevidel takyto depresivny film o zbytocnom rasistickom nasili, len vsetko to ubehlo prilis rychlo, bez nejakej myslienky, nad ktorej by som sa mohol zamysliet. Film mi pripomenul KULT HAKOVEHO KRIZA (1998), ktory na rozdiel od Skina myslienku mal, teda vo chvili, ked sa Edward Norton vratil z väzenia domov a bol zmeneny. V tomto filme to slo s hlavnym hrdinom dolu vodou a ani pomaly umierajuca matka nedokazala nijak zlepsit vztah medzi otcom a synom, ktory bol strasne vybusny a v mnohych chvilach casto agresivny a riesenie nasiel prave u Skinheadov, vdaka ktorim nasilnosti iba pribudali a divak tusi, ze to nemoze dobre skoncit... 07.07.2010 _______ Robert de Hoog - (Frankie) +++ John Buijsman - (Simon) +++ Guus Dam - (Amos) +++ Hudba: Paleis van Boem +++ ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi abiciózní nápad zobrazit přerod židovského mladíka, jehož rodina je hluboce postižena zážitky z holocaustu, ve fašistického skina, který by však k uvěřitelnosti zřejmě potřeboval, silnější osobnosti, jak režijní, tak herecké. Nevěřím otci, jeho absolutní neochotu přemýšlet o svém synovi, stejně jako nevěřím synovi, že oním přerodem z druhotné oběti koncentráku ve fašistu skutečně prošel. Příběh je kroucen násilím, postavy šustí papírem. Sousto bylo prostě příliš veliké. Kdyby nebylo zrovna tohoto námětu, hodnotil bych ještě níže. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Možná důvěryhodnější než srovnatelný Svatý boj, ale přesto mě tu zrazilo, že zatímco ve Svatém boji Goslingova postava svou totožnost tajila, tak tady židovský původ náckům na škodu nebyl. Jinak ten přechod ze synka Davidova do tábora antisemitů mi přišel celkem realisticky podaný a vzhledem k postavě ukňouraného otece posedlého válečnými útrapami i docela pochopitelný. Ačkoliv právě postava otce mi v tomto případě přišla jako nejslabší článek, protože byla neskutečně špatně zahraná. Naopak se mi líbil hlavní popubertální hrdina, kterou svou roli zvládl s přehledem. A hlavně - překvapivě se nekonalo žádné přehnané moralizování, což si zaslouží palec nahoru. 80% ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN A SKINHEAD WALKS DOWN THE STREET! Dost dobrý film. Frankie, na to že byl chcípák, tak byl hodně ostrej. Uměl rány dávat a příjmat, ale trošku se mu to v hlavě pomotalo a posral se mu život. Vězení si ale dával s prstem v nose a závěr filmu je dokonalý. Spoiler: Zase je se svým kámošem a život mu oplací stejnou minci. A ta linka s mámou a otcem tomuto filmu ještě dodává emoce a tak se nejedná jen o další snímek o klukovi, který byl náckem a pak se polepšil. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Zase jeden silný příběh o posraným životě. Cesty páně holt bejvaj rozličný a jeden nikdy neví, kdy se octne na opačný straně barikády a ve finále si to celý úplně zbytečně posere komplet. Depresivní. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát nejdřív tři hvězdy, ale je to fakt dost přeplácaný takovejma těma stereotypama v chování a jednání některých skupin lidí. Ať z pohledu židů, skinů, nácků (tam je těch klišé nejvíc), vězňů, nebo i všeobecně mladejch lidí.. Přitom ale jako rodinný drama to je moc dobrý. Je to takovej o dost horší Kult hákového kříže. Ale za vidění to stojí. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Vcelku sterilní drama, které se tváří jako závažná úvaha na téma rasismus, přitom ale jen nevinně klouže po povrchu. navíc stěží uvěříte, že padesátikilový hlavní hrdina je pouliční rváč. Celkově vzato je to tak trochu nic proti ničemu. ()

windows odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný slet blábolů, katastrofálních hereckých výkonů a doslova ostrašující hudby. Hlavnímu herci, který by se hodil spíše do hororových psychopatických ůchyláren doporučuju pořádně pojíst! 30kg plus těžké botky. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Ďalší z mnoha filmov o skazenom živote mladého chlapca, ktorý sa pridá k neonacistom. Pozrieť sa to dá, ale veľmi neohúri. Navyše tak otrasné herecké obsadenie len kazí celkový dojem. ()

Neverforever 

všechny recenze uživatele

S filmy, kde je nacistický žid hlavní hrdina, se v poslední době roztrhl pytel. Námět je to opravdu špatný, ale na rozdíl od Svatého boje tento film působí pravdivě. Velkým plusem je konec - na ,,happy end" jako, že hl. hrdina začne zase chodit do synagogy a bude z něho ukázkový žid nečekejte. Bohužel zásadní chyba filmu je celkové obsazení (Frankie byl prostě hroznej nerd) a časté nelogické chování ()

rudeboi 

všechny recenze uživatele

Už mne unavuje jak se pořád točí filmy o neonacistech a rasistech vydávajících se za skinheads. Rasista neni skinhead! ()

ronin zabak 

všechny recenze uživatele

Zde je vidět prapůvod skinů, tzn. i ti černí a pak rodinné problémky a zoufalství kluka co vypadá jak tyčka do rajčat. Hvězda za nepřehrávání a normálnost... ()

Reklama

Reklama