Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragické rodinné drama režiséra Hanra Smitsmana, natočené dle reálných událostí, jež se odehrály v Holandsku v roce 1979, se ubírá po stopách mladého chlapce, který při hledání vlastní identity sešel z cesty. Jeho ústředním hrdinou je osmnáctiletý Frankie (Robert de Hoog), syn Simona Epsteina (John Buijsman), jednoho z nemnoha Židů, kteří přežili peklo koncentračního tábora v Osvětimi. Stejně jako většina jeho vrstevníků, i Frankie se snaží nějakým způsobem zapadnout do každodenního koloběhu světa a najít si v něm svoje místo. A byl by moc rád, kdyby ho našel po boku svého otce, jenže ten je natolik poznamenaný prožitým válečným traumatem, že k jeho srdci nevede téměř žádná cesta. Vlastně nebýt Frankieho matky Anny a jeho bratra Henka, už dávno by mladík jakýkoli kontakt se svým otcem vzdal. A když pak matka umírá, dostává se Frankie na okraj propasti. Po rozchodu s otcem totiž konečně „nalézá“ svoje vlastní já - v kruhu divokých, brutálních a nemyslících holandských skinheadů. Nejprve pro zábavu pokřikuje, posléze ze závislosti bije a pak jednoho dne prolije střenkou nože krev nevinného míšenského chlapce. Děsivý kruh se pomalu uzavírá. A odpuštění je v nedohlednu. Snímek byl v roce 2008 oceněn Zlatou krou na Nederlands Film Festival. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Je rok 1979 a právě se odehrává příběh ne zrovna vzorného, v jádru však milujícího svou matku, dospívajícího sedmnáctiletého chlapce, který ujíždí na punku & ska a táhne se s partou skinů. Jeho otec je žid, přeživší holocaust nacistů, navíc s chatrnou pamětí a matka trpí vážnou nemocí. Když se u ní choroba projeví, mladistvý představitel jménem Frankie se vzápětí na to ještě více rozvášní a problémová skupina skinů ho svým agresivním chováním zavede na scestí, odkud je cesta za katr hned za rohem. Snímek nám zobrazuje dvě časové roviny, to co se s Frankiem stalo a co se odehrálo předtím. Trochu paradoxní jsou jeho dlouhé vlasy (je teprve ve fázi konverze), což později řádně napraví a dalším nezvyklým faktem je jeho dobrý kamarád, jehož barva pleti je pokryta tím nejtmavším odstínem čili černou. K celkové atmosféře přispívá i pěkný ambientní hudební doprovod. Na filmu je vidět, že neoplýval zrovna velkým rozpočtem, ale nikterak to nevadí, na pouliční holandské drama to ani není třeba a na snímku se to nepodepsalo. (6/10) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi abiciózní nápad zobrazit přerod židovského mladíka, jehož rodina je hluboce postižena zážitky z holocaustu, ve fašistického skina, který by však k uvěřitelnosti zřejmě potřeboval, silnější osobnosti, jak režijní, tak herecké. Nevěřím otci, jeho absolutní neochotu přemýšlet o svém synovi, stejně jako nevěřím synovi, že oním přerodem z druhotné oběti koncentráku ve fašistu skutečně prošel. Příběh je kroucen násilím, postavy šustí papírem. Sousto bylo prostě příliš veliké. Kdyby nebylo zrovna tohoto námětu, hodnotil bych ještě níže. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN A SKINHEAD WALKS DOWN THE STREET! Dost dobrý film. Frankie, na to že byl chcípák, tak byl hodně ostrej. Uměl rány dávat a příjmat, ale trošku se mu to v hlavě pomotalo a posral se mu život. Vězení si ale dával s prstem v nose a závěr filmu je dokonalý. Spoiler: Zase je se svým kámošem a život mu oplací stejnou minci. A ta linka s mámou a otcem tomuto filmu ještě dodává emoce a tak se nejedná jen o další snímek o klukovi, který byl náckem a pak se polepšil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZA KOLIK JE TO TAKHLE DOHOLA? … ,,CHCEŠ PLEŠATOU HLAVU? SEŠ SI JISTÝ? JE TI JASNÝ, ŽE TO NEJDE VRÁTIT.“ … ,,UDĚLEJ TO…“ /// O tom, jak se židovskej chlapec skinheadem stal. Není to pohádka, spíš – pro někoho (třeba jeho fotra) tragédie. Taková skutečnost o hledání svýho místa v tvaru. Nic víc, ale ani míň. Takže spíš než hlubší myšlenku, čekejte životní absurditu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Protože skinhead neustoupí… (ani kdyby vážil 50kilo i s botama. Těžkejma…). 3.) Thx za titule ,,fropo“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát nejdřív tři hvězdy, ale je to fakt dost přeplácaný takovejma těma stereotypama v chování a jednání některých skupin lidí. Ať z pohledu židů, skinů, nácků (tam je těch klišé nejvíc), vězňů, nebo i všeobecně mladejch lidí.. Přitom ale jako rodinný drama to je moc dobrý. Je to takovej o dost horší Kult hákového kříže. Ale za vidění to stojí. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Film se měl původně jmenovat podle hlavního hrdiny Frankie E. 1980. Nakonec však tvůrci název změnili, aby nebyl podobný nizozemskému snímku Dennis P. (2007), který měl premiéru o rok dříve. (skudiblik)

Reklama

Reklama