Reklama

Reklama

Vzpomínky Sherlocka Holmese


Zlatý skřipec (E03)

(epizoda)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, 1994, 50 min

Obsahy(1)

Mladý asistent profesora Corama pan Smith byl nalezen mrtev v domě svého zaměstnavatele s tržnou ránou na krku. Inspektor Hopkins, co má případ na starosti, věří, že se jednalo o vraždu, ale nenachází pro ni jakýkoliv motiv. Proto přichází za Sherlockem Holmesem pro radu. Poslední slova umírajícího Smithe zněla: „Profesor. Byla to ona“, a v ruce při tom držel brýle – zlatý skřipec, jediný důkaz, který má inspektor k dispozici a Sherlock se díky němu dovtípí, že pachatelem vraždy je žena. Inspektora vyslechne také Sherlockův bratr Mycroft a společně se vydávají nalézt vraha, jehož stopy vedou ke spolku sufražetek, bojujících za politická práva žen… (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předloha nepatří mezi úplný top, navíc se zde neobjeví ani Hardwicke jako dr. Watson (ač ten v předloze tuším je). Ale stejně je to za 5*. Brett ač už nemocný hrál absolutní špičku a první ligu. Propadl jsem jeho Holmesovi už u prvního dílu a pořád je to pecka. A díl samotný? Krásná výprava, docela dost tajemna a absolutně nečekaný závěr, pro někoho možná až přehnaně, ale Doyle si takhle prostě hrál... Super. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Místo Watsona Mycroft. To byla velmi hezká změna (ne, že bych měl něco proti Watsonovi :-)) Skvělý bylo to, že tam prostě nepostavili jenom někoho, kdo by odříkával Watsonovy repliky, ale prostě že tam dali skutečně Mycrofta. Trošku se otevírá jejich vzájemný vztah, sem tam nějaká ta zmínka o jejich otci, což celkově příběh taky docela oživilo. Další skvělou věcí byla atmosféra. Tyhle poslední díly Sherlocka mají oproti těm dřívějším úplně jinou, mnohem temnější a tajemnější atmosféru, která u mnohých dorovnala to, co chybělo příběhem. Tady byl i ten příběh dobrej, takže výsledek je naprostá spokojenost. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kráásná epizoda. Dokonalý začátek navnadil, jsou tu Mycroft a Lestrade, jen škoda, že chybí Watson, jinak by byl tým kompletní. Tato epizoda má dost hustou a tajemnou atmosféru, jen to trochu zkazila ta vysvětlovací část. Přesto musím dát plný počet bodů, protože Zlatý skřipec se stal jednou z mých nejoblíbenějších epizod. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl, kde se opět ukáže starší bratr Mycroft Holmes (65letý Charles Gray), za to tu tentokrát zcela chybí doktor Watson. Ruský revolucionář, reformista, nihilista a v podstatě terorista se ukrývá před bývalými spojenci v Londýně, kde se vydává za profesora. Jeho spojenci z bratrstva byli zabiti nebo odvedeni na Sibiř vč. jeho manželky. Navíc zadržuje dopisy, které by mohli osvobodit jednoho uvězněného, bratra jeho manželky. Propuštěná manželka ty dopisy najde, když ji překvapí mladí asistent, ale svědka je potřeba se zbavit. Celé rozluštění záhady je tentokrát takové slabší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prípad, kde až do záverečných minút nie je vôbec jasné, o čo ide, i keď môžete fabulovať na základe úvodnej sekvencie zdanlivo s prípadom nesúvisiacej. Inak ide o typické vyšetrovanie, kde sa dedukujú závery na základe maličkostí a Sherlockovi pomáha Mycroft, aj keď asi by na všetko prišiel aj sám. Poteší vynaliezavá kamera, Sherlock splýva s obrazom, na postavy sa pozeráme cez deformujúce sklo, možno tvorcovia chceli vzdať poctu sovietskej montážnej škole, ale istý si tým nie som. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Představitel doktora Watsona Edward Hardwicke nebyl pro natáčení této epizody dostupný, tvůrci tedy jeho postavu nahradili Sherlockovým bratrem Mycroftem (Charles Gray), i když v původní Doylově povídce vůbec nevystupuje. (PhillM.)

Reklama

Reklama