Reklama

Reklama

Vzpomínky Sherlocka Holmese


Rudý kruh (E04)

(epizoda)

Obsahy(1)

Za detektivem Holmesem přichází bytná paní Warrenová, neboť je znepokojena svým nájemníkem, který již deset dní nevyšel ze svého bytu. Holmes v tomto případě neprojeví žádný zájem, ale vzpomene si, že kdysi řešil případ jejího bývalého podnájemníka Firmaniho, uprchlíka z Neapole. Watsona napadne, jestli se nejedná o jeho krajana v nesnázích, který by se u ní mohl skrývat, a navštíví ho. Firmani mu sice řekne, že o ničem netuší, ale Watson je přesvědčen, že něco tají. Když je vzápětí nato Firmani zavražděn a také je unesen manžel paní Warrenové, Holmes začne mít podezření, že Černý Gorgiano – krvelačný vrah a vůdce tajemného Rudého kruhu, je v Londýně a hodlá si s někým vyřídit účty… (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A zase tí Taliani, a zase tá osudová láska a zase nejaký ten konšpiračný spolok. O tom ale Holmes častokrát je a adaptácia poviedky je patrične atmosférická a trochu dehonestujúco spomeniem, že Brettov ošumelý vzhľad v roku 1994 tomu tiež niečo navyše pridáva, viď scéna, kedy ho zbadá žena v zrkadle. Polícia tentokrát nie je za blbov, ale rovnocenne spolupracuje s Holmesom a Watsonom. No a zase sa to skoro nestihlo, vlastne sa to ani nestihlo, ale potom je tu to povestné šťastíčko... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdařilá adaptace, která nás opět obohacuje o několik aspektů, které v povídce nenajdeme. Atmosféra je vynikající a opět nad tím vším stojí Jeremy Brett. Síly mu viditelně ubývají, ale on do toho stejně pořád dává úplně všechno. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremy Brett je na tom stále hůř a hůř a opravdu nevypadá nejlépe. O to lepší odvadí výkon a atmosféra je opět ucházející. Povídka byla velmi zajímavá a mě se líbila dost. Toto věrné zpracování není o nic horší. Ten příběh je fakt super. Je to dost napínavé a finále také bylo dokonalé. Sice tomu chybí špetka humoru, ale to vůbec nevadí. Pro mě je tohle zpraování precizní. Nic mi tam nechybí a opět jsem nadšen. Pro mě 95%. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj poslední Brettův Holmes. Klasika, ačkoli Holmes je tu spíš jako pozorovatel a epizoda se vyřeší sama. Zajímavá je menší role agenta agentury Pinkerton, která jistě částečně inspirovala Doylea. Menší role Kennetha Connora, kdybych neviděl jako jméno, tak bych Monsieura Alfonse nepoznal, zde bez francouzského přízvuku. Jeho pumpička už byla opravdu slabá a premiéry se nedožil. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rudý kruh je bratrstvo bojující za spravedlnost světa? Alespoň takový mají marketing. Ale jejich šéf Černý Gorgiano je nejenom divný patron, ale taky normální chladnokrevný zabiják. 7/10 ()

Nut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto příběhu se setkáváme s jakousi odrůdou americké mafie, jejíž pařáty sahají až do Anglie. Zpracování je temné stejně jako knižní předloha. U této povídky postrádám typický komický nadhled, který Doyle ve svých povídkách se Sherlockem hojně využíval. Není to však chyba filmu, prostě mi nesedí ten příběh. Na příbězích s Holmesem se mi vždycky líbily ty nevšední problémky, které musel slavný detektiv rozlousknout a taková tuctová zápletka jako je v tomto díle mě prostě nepřesvědčí. ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejlepší díl poslední série. Skvělá zápletka, temné drama od začátku do konce. Italské prostředí v detektivce Doylovi sedí. Brett je famózní a excelentní. Závěrečná scéna a jeho výraz nemá chybu. Běhal mi mráz po zádech. 100 % ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Základní příběh opět zůstal zachován včetně dialogů, byť si lze všimnout i některých nepodstatných rozdílů oproti předloze (př. značka novin, jméno inspektora, rvačka na střeše pro zvýšení akce aj.). Největším, avšak pozitivním, odklonem od předlohy je jednak to, že Holmes odhalí totožnost nájemníka dříve, snaží se dámu přesvědčit ke spolupráci a s policií a Pinkertonem se nepotká náhodně až téměř v závěru, jednak celá linie vážící se k panu Fermanimu, která zvyšuje drama. Vidět Holmese na konci plakat je smutné. A konečně zase jednou normální kamera (Jen Bůh ví, proč si s ní v sedmé sérii někdy hrají a jindy ne.) a je to hned znát. Jen nechápu, proč byla ze světelné signalizace vypuštěna italština a znamení svíčkou zde nemají přesný význam, a proč lezl Holmes po střechách, když střechu nakonec nikdo nehlídal. Možná mi něco uniká. V každém případě ovšem zase velmi dobrý díl, dobře obsazený, dobře zahraný. Maximální hodnocení. ()

Reklama

Reklama