Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (445)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se jako režisér tohoto filmu předvedl v "dokonalém světle". Velmi na mě dělá dojem ten fakt, že postava Kevina Costnera není jen prvoplánová oběť otcovy výchovy a systému, ale taky sebe sama, protože "jaký si to uděláš, takový to máš", i když o momenty a motivace, kdy cítíme tu frustraci z nedostatku rodičovské lásky nepřijdeme. Prostřednictvím Filipa - kloučka, který je naopak oběť náboženství, které si nevybral a díky jehož pravidlům nepoznal věci pro děti běžné - si na společné cestě kompenzuje tenhle deficit. To, co nedostal on, chce dát Filipovi. Ten na to nejen že přistoupí, ale k vězni, který mu ukáže úplně nový svět (s karnevalem, Vánocemi, koledou, cukrovou vatou....), přilne jako k otci. Kevin Costner i klučík v roli Filipa odehráli své role naprosto jedinečně. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Eastwood místama dokazuje smysl pro absurdní humor, režijně je velice jistý a Costner s pivní cejchou jako sympatický zločinec mu to rozhodně nekazí. Vykreslení Costnera jako v podstatě přecitlivého psychouše je velice působivé, ale hlavně z Costnerovy strany brilantně zahrané. Buďme rádi za každý originální thriller, jako je tento. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V podstatě je A Perfect World docela obyčejným snímkem, který v závěru prvoplánově hraje na divákovi city. Normálně takové filmy hodnotím maximálně čtyřmi hvězdami, ale tentokrát prostě nějak cítím, že pětihvězdí je plně adekvátní. Nevím jak vysvětlit, proč se tak stalo, ale už dlouho jsem se u filmu takhle nebavil. Možná se mi líbilo, že se zde de facto říká, že i někteří kriminálníci a vrahové jsou uvědomělejší, než náboženští fanatici. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je hodně filmů co mě před léty dokázaly sejmout a dneska se mnou nic nedělají, ale Dokonalý svět je jeden z mála, který můžu vidět v podstatě v libovolné dékadě svého života, v libovolným duševním stavu a vždycky mám na konci slzy v očích. Celej tenhle příběh mě připomíná život takovej jakej ho znám, drsnej, krásnej, chybuješ v něm a draze platíš, zachováš se dobře a zpátky dostaneš jen další facku, snažíš se bejt ten správnej, ale občas to prostě posereš a pak jsou tu děti, který maj svůj svět a my by jsme jim měli dělat maximálně tak asistenci a ne se jim do něj srát a špinit jim jejich krásnou nevinnou dětskou duši. Jasně asi moc filozofie, ale tady Kevin i Clinťák jsou ty typy drsňáků, co jsou vlastně ve skutečnosti hodně citlivý chlapi a jejich srdce jim maká jak má a jenom škoda, že někdy to život napíše tak, že je to celý na hovno. Pro mě nádherná oda na chlapství. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V dokonalom svete by všetci filmári natáčali iba takéto dokonalé filmy. Bezkonkurenčne najlepšia Eastwoodova réžia, snáď ešte sústredenejšia ako v jeho oscarových kusoch. Najviac ma fascinuje zapojenie humoru vo vyhrotených dramatických momentoch, ktoré film krásne odvádza od pascí sentimentality (pokazený megafón počas srdcervúceho záverečného preslovu matky). A Dokonalý svet je asi jediný film, v ktorom mi nevadilo Costnerovo inokedy trápne machrovanie. Jediná výhrada je proti hereckému výkonu chlapca, ale na druhej strane je to chlapča tak typovo zaujímavé (niečo ako Mr. Bean Jr.), že jeho prehnané ksichtenie sa pri potrebe cikať skoro nevadí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kevin Costner ještě v nejlepší formě a v plné síle. Clint Eastwood potvrdil svůj ohromný talent a cit pro režii a pozvedl tento snímek na hluboké morální poselství. Laura Dern si asi příliš sympatií diváků touto rolí nezískala, ale je třeba ocenit, že své rozsahově nevýrazné roli dala vše. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood umí a vždycky uměl točit skvělé filmy. Skvělé filmy hlavně díky silnému příběhu, který udrží v křesle po onu délku únosnosti i přesto, že jeho filmy přesahují dvouhodinovou hranici, což je všeobecně známo. Přitom nepřestanou nudit až do samotného konce. Tento je výrazným příkladem. Film nabušený hereckými osobnostmi, nadějnou i když nevyužitou dětskou hvězdou a i když nevýrazným postupně velice působivým příběhem natočeným se samotnou grácií umělce. "Pouze" čtyři hvězdy už jsou jen za to, že občas se objevily scény, respektive dojáky, které se mohli vynechat a zobrazit průběh poněkud surovější a sentimentálnější. Přesto je to dílo hodné pocty. --- Tak za prvé krást se nemá, ale když něco opravdu potřebuješ tak si to vemeš. Řiká se tomu výjimka z pravidla. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,130,999Tržby Celosvetovo $135,130,999 ║ Clint Eastwood kočíruje úžasné dobrodružstvo s najsympatickejším zloduchom všetkých čias Costnerom a jeho malým rukojemníkom a ide mu to. /80%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát Clint hraje vedlejší roli a v hlavní roli se skví Kevin Costner. Vím, že se opakuji, ale Clint je bůh. To prostě dokáže jen on a Kubrick abyste fandili chladnokrevnému vrahounovi. Road movie o zločinci a malém jehovovi jedoucími napříč Texasem s guvernérovým karavanem v zádech :-) Ta nadsázka a naprosto se nehodící humorné situace (viz. pokažený megafon). Nádherný závěr. Smutný, jasný od začátku, přesto ho nečekáte. Skvělý film, kde jen trochu zamrzí překvapivě zdržující monology hrdinů. A ten nechutný český dabing. Ten jsem těžce vydýchával. PS: Všimněte si, že Kevin utíká z basy takřka stejně jako Clint z Alcatrazu :-) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Po Nesmiřitelných nejlepší film Clinta Eastwooda. Costner (tehdy ještě) v dobré formě podává přesvědčivý výkon, stejně jako představitel dětské role. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nemám příliš rád emočně silné, symbolismy přetékající filmy, ale Dokonalý svět je mezi nimi výjimkou. Nedovedu si to vysvětlit, ale nejspíš to bude neuvěřitelně propracovaným a do dokonalosti dovedeným vztahem mezi oběma ústředními hrdiny, dvěma vyhnanci, životem nepřiliš hýčkanými "chlapci", kteří sami dobře nerozumí tomu, co a proč dělají, ale což je hlavní, dokáží porozumět sobě navzájem. Costner i Eastwood jsou pro mě spíše postavami ze dna filmového světa, ale tady se oba nadchli k vynikajícímu, ať hereckému či režijnímu, výkonu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Spolu s Nesmiřitelnými Eastwoodův nejlepší film, který režíroval. Příběh o přátelství zločince a malého kluka je podán naprosto nesentimentálně a přesto nebo možná právě proto mě strašně moc dojímá. No a na konci vždycky brečím. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Tohle není dokonalej svět. NE, V DOKONALÉM SVĚTĚ BY SE TAKOVÁ VĚC NESTALA!..... To se to tak semele a osmiletej chlapec si z ničeho nic jede na nedělní projížďku. Blbý je, že odjezd nebyl dobrovolnej a ještě horší, že společnost mu dělají dva trestanci. Každopádně to je výlet, na který malý Filip nezapomene do konce života, stejně jako já na tenhle film. I tu slzu na konci za vraha a zločince ze mě chlapi pořád ještě dostanou. Buďte v klidu – je to jenom film. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět, proč byl tenkrát K.Costner filmová hvězda. 2.) Vidět film, kterým se C.Eastwood definitivně usadil v nejvyšších patrech režisérské ligy. 3.) Jsem sociální pracovnice a zajímá mě rychlokurz rodinné lásky. 4.) Zajímá mě, jak vypadá seznam za který stojí zemřít. PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Když jsem si tento film v roce 1995 přitáhl na VHSce domů, tatík mi na to po otevření kufru auta zakázal koukat. Ted uz mam DVDcko :) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dobrý námet (trestanec na úteku sa spriatelí s malým chlapcom a v stopách je im nekompromisný šerif), priemerný scenár a unavená réžia tradične nezáživného Clinta Eastwooda. Ako Costner, tak Eastwood je veľký nracis a tak si do filmu dal veľmi veľkú úlohu. Chlapec je fajn, no Laura Dern sa nezmôže na nič viac, len kopanec medzi nohy (ale zlému a hlúpemu agentovi FBI, takže je to asi v poriadku). Snímka s nevýrazným dejom sa nesie v pomalej, príjemne horúcej atmosfére, na ktorej je sympatické jej bránenie sa štandardnému žánrovému zaradeniu a neuchyľovanie sa k stereotypným riešeniam a odsudzovaniu/deleniu dobro/zlo. ()

Reklama

Reklama