Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1937. Japonsko zahájilo okupaci Číny. Mladý čínský bojovník Chen Zhen se předčasně vrací ze studií v Japonsku, aby vyšetřil a pomstil smrt svého mistra kung-fu, který byl zavražděn Japonci za nevyjasněných okolností. Situaci navíc komplikuje Chenův vztah k japonské dívce Mitsuko. Hongkongský film Gordona Chana vznikl v r.1994 jako remake snímku Fist of Fury z r. 1972. Legendárního Bruce Lee v titulní roli nahradil jeho neméně zdatný nástupce Jet Li. (Vojcl)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (133)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Kung-Fu klasika o ktorej sa hovori, ze ak by ste mali vidiet jediny kung-fu film, tak by to mal byt prave tento. Dnes si uz nemyslim, ze to je jeden z najlepsich kung-fu filmov, ale rozhodne je spickovym prikladom kung-fu filmov svojej doby. Stale ma bavi jednoducha ale funkcna zapletka o cinskom hrdinovi Chen Zhenovi, ktory sa msti za smrt svojho majstra uz tradicne zakernym Japoncom. Ale uplne ciernobiely tento film predsalen nie je a mame tu aj niekolko kladnych Japoncov z ktorych najviac vynika charizmaticky stary majster Yasuaki Kurata s ktorym Jet Li absolvuje skvely vyrovnany suboj. Jet vystihol Chen Zhena ako chlapika, ktory sa sice chce pomstit, ale nie je pri tom zaslepeny, takze sa bez vahania da dokopy aj s nadhernou Japonkou. Z dalsich postav este za zminenku stoji syn mrtveho majstra, ktoreho si zahral Chin Siu Ho a s nevôlou sleduje ako jeho ziaci zacinaju vzhliadat k Chen Zhenovi. Poslednou dôlezitou postavou je havny zaporak v podani jedneho z najlepsich predstavitelov zaporakov a neskutocne talentovaneho bitkara Billy Chowa. Tantokrat mal konecne moznost okrem bitiek predviest aj nejake dialogy, takze si svoju diabolsku postavu nalezite vychutnal. Z mnozstva zaujimavych vedlajsich postav ma strasne bavi môj oblubenec Yuen Cheung Yan ako vtipny policajny inspektor. Hlavnou devizou filmu su ale bitky, ktore choreografovala a rezirovala Yuen Woo Ping. Prevedenie je spickove so snahou o realistickejsie prevedenie, takze pomocne lana su pouzite len prilezitostne. V remasterovom HD ripe ich bohuzial aj celkom jasne vidno. Chvaty su neskutocne drsne a bolestive. Choreografia je poriadne prepracovana. Dockame jak bitiek jeden vs. mnohonasobna presila, behom ktorych Jet likviduje jedneho hnusneho japonca za druhym, tak aj niekolkych zapamätania hodnych duelov z ktorych najviac vynika finale s Billy Chowom. Jedinu drobnu vytku mam k tomu, ze su miestami bitky zbytocne zrychlovane. Pomocne lana prekusnem, ale zrachlovanie mi vadi a vzhladom na vysoke schopnosti akterov pripada aj zbytocne. Len kvôli tomu tento film uz u mna nema absolutne hodnotenie. Drobnu vytku mam aj k hudbe. Je ok, ale v anglickom dabingu s ktorym som film videl prvykrat bola pouzita ina hudba, ktora finalnej bitka dodavala ovela väcsie grady. Na druhej strane to bolo zase vykupene otrasnou anglictinou s cinskym prizvukom. Takze si clovek nevyberie. Vysledkom je kung-fu pecka, ktora sa stale oplati vidiet aj ked bitky uz odvtedy boli v niektorych filmoch prekonane. A to je vlastne dobre. 9/10. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Fakt přehlídka mlátícího umění mistra ve svém oboru pana Jet Liho a spol..tady je chlapík ještě v nejlepší formě a stojí to za to. Dialogy nejsou ani tak debilní jako v kvantu ostatních kung fu filmů a to taky rozhodně potěší..(pokud vás ale zajímají fakt jenom řežby, tak vám to může bejt buřt). Takže doporučuju! ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní martial arts řežba s Jet Lím, který je zde ve formě jak nikdy, takhle si jej snad ani nepamatuji, naštvaného a odhodlaného ( Je ho každopádně velká škoda, že se novějších filmů už nezúčastňuje). Akce je spousta a na svou dobu je natočena velmi dynamicky a rychle, účinné a zajímavé chvaty, perfektní kung-fu choreografie i fajn soupeři, mínusem je občasné nezapadání úderů, ale to se dá odpustit k době svého vzniku. 80% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jet Li v životnej forme. Kung-fu a karate mlátička. Vlastne aj to karate vyzeralo skôr ako kung-fu, čo je trochu na škodu. Príbeh celkom ušiel, neskrývané napätie medzi Číňanmi a okupujúcimi Japoncami, ale samozrejme najpodstatnejšie boli akčné súboje. Tie boli veľmi efektné, niekedy aj efektívne, ale niekedy aj porušujúce fyzikálne zákony. Choregrafia súbojov vymakaná, to sa nedá poprieť...obzvlášť som vyzdvihol scénu s remeňom, ktorý napodoboval nundžaky. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Pokud na to divák nahlíží jako na žánrovku, nad kterou se má bavit, nikoli přemýšlet, tak film dopadne dobře. Bohužel přesně takový mdlý přístup většina diváků má a hloupé filmy z toho vychází s vysokým hodnocením. Děj filmu je vyloženě špatný. Zní to možná moc přísně, ale nevím jak jinak shrnout film, který je tak plytký, kde je celý politický konflikt je vykreslen neskutečně naivně, kde některé postavy (přítelkyně Japonka) nemají vlastní inherentní osobnost, ale slouží jen jako hlas, který má hlavní postavu někam nasměrovat, aby se příběh pohnul. Tuto vyumělkovanost nesnáším.  Typický lazy writing a tím já opovrhuji. Být já tvůrcem, buď bych z toho udělal přehrocenou frašku plnou karikaturních postav a šílených bitek a nebo vážný příběh o cti zasazený do historického období. Vizionářský tvůrce by se mohl odvážit zkusit oba tóny spojit, ale přirozeně by to na něj kladlo vyšší nároky a celé by to bylo dvousečnou zbraní. Nemyslím, že Gordon Chan takový úmysl měl, ale přesto výsledek jeho práce tak nějak klopýtá mezi oběma póly a současně nefunguje v jednom ani druhém. Nemá to žádný emocionální náboj, není to ani vtipný, divák zkrátka zůstane nezainteresovaný do celého dění. Snad jen doufá, že postavy už přestanou mluvit a začnou se zase prát. Osobně vítám filmy, které jsou jen žánrovou akční řežbou. Musí však fungovat (není lepší příklad než Raid 1 nebo John Wick 3). I zde má Fist of Legend své nedostatky a myslím, že částečně se na tom podílí i onen příběh. Pokud je to divákovi jedno, tak ani akce nebude působit tak intenzivně, jak by jinak mohla. Technické kvality však uznávám - minimálně teda u některých bitek. Kupříkladu akční pasáž, v níž japonská škola bojových umění naběhne na pozemek čínské školy a začnou se řezat s meči, působí blbě, protože nikdo nepřijde kvůli ratingu PG-13 k vážnému úrazu. Někteří to ochotně přejdou, ale já nikoli, protože to jen vygenerovalo fail a šlo to udělat lépe. Když už se film točí kolem násilí, tak ať se mě nesnaží ušetřit jeho následků. Jednak to kazí dojem a druhak tím opovrhuji. Finální souboj s generálem který hlavou láme kameny a kopance z otočky do brady mu nic nedělají je též otřesně umělý. Takové nesmysluplné rozvržení "síly" opět působí nevěrohodně, čímž diváka opět nechá chladným. Přitom akci jsem měl ve filmech vždycky rád, protože dokáže být velmi napínavá. Ne každý ji však umí dobře natočit a vymyslet! 1/5 se možná zdá jako příliš přísné hodnocení, ale ono věru není co chválit. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • V bojových scénách si herci nepomáhali dráty - všechny bojové kreace, které ve filmu spatříte, bojovníci opravdu dokáží. (cubajz)
  • Jet Li (Chen Zhen) o tomto filmu prohlásil, že ho má ze své filmografie nejraději. (cubajz)

Reklama

Reklama