Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1937. Japonsko zahájilo okupaci Číny. Mladý čínský bojovník Chen Zhen se předčasně vrací ze studií v Japonsku, aby vyšetřil a pomstil smrt svého mistra kung-fu, který byl zavražděn Japonci za nevyjasněných okolností. Situaci navíc komplikuje Chenův vztah k japonské dívce Mitsuko. Hongkongský film Gordona Chana vznikl v r.1994 jako remake snímku Fist of Fury z r. 1972. Legendárního Bruce Lee v titulní roli nahradil jeho neméně zdatný nástupce Jet Li. (Vojcl)

(více)

Recenze (133)

Cival 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je masakr. Našláplá a geniálně vymyšlená řežba. Jenom škoda, že se nebojuje celých sto minut a že doko... doko... dokonale dokonalou akci přerušují mátožné dialogy a nudné "dramatické" sekvence jako z produkční dílny TS Brno. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Variace na klasický kung-fu příběh pomsty - nejlepšímu žákovi zabijí mistra, a ten se jde pomstít - je remake Pěsti plné hněvu s Brucem Lee. Od originálu ale přejímá jen základní kostru pomsty za svého mistra a hlavního hrdinu. I ten se však s tváří hongkongské kung-fu hvězdy Jeta Li mění do mnohem vážnějšího a cílevědomějšího muže, který do poslední chvíle ví, co chce a neváhá ani odejít ze své školy. Film příběh pomsty doplňuje o ožehavé téma rasizmu Číňanů k Japoncům, které komplikuje vztah uznávaného Chen Zhena s japonskou dívkou. Přes prvky společenské reflexe však Fist of Legend představuje hlavně jeden z nejpropracovanějších kung-fu filmů v historii. Populární techniku wire-fu (herci spolu bojují ve vzduchu zavěšení na drátech) tvůrci zcela zamítli a vystavěli bojové scény nikoliv na efektnosti výskoků a piruet, ale na dokonale promyšlené choreografii, vynikajících bojovnících a neopakujících se technikách. Film tak obsahuje rychlou a drsnou bojovou scénu plnou zlomených kostí a vykloubených končetin, scénu jednoho proti mnoha, souboj s nerovným protivníkem, nechtěný (a okolnostmi vynucený) střet bojovníků ze stejné školy, souboj mistrů se zavázanýma očima a mnohaminutovou finální sekvenci. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Docela solidní oddychovka. Jednoduchý příběh se slaboduchými dialogy, jenž slouží jen jako nezajímavá výplň mezi bitkami, kterých je tu opravdu požehnaně. Souboje zde nejsou tak efektní a oku lahodící, jako třeba v Chanových filmech, ale Jet Li stejně umí a některé jeho evilibristické kousky berou dech. Jinak Jet Li je se svým mimickým minimalismem snad ještě horší herec než Jackie Chan, ale říct mu to do očí bych se neodvážil :o) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Je možné, aby nudný příběh, který je navíc rámován ještě nudnějším vyprávěním, mohl přebít zážitek z kung-fu bitek, které choreograficky aranžuje machr svého oboru Yuen Woo-Ping? Fist of legend je toho bohužel smutným důkazem. Režisér Gordon Chan mohl projevit alespoň trošku větší invence mezi přecházením z jedné bojové scény do druhé. Ač se totiž nezdá, tak mezery mezi kopanci a údery pěstí nejsou ničím jiným než hustou vatou, kterou se prodrat vyžaduje od diváka spoustu námahy, která ke konci přechází v téměř až utrpení. Že je Jet-Li herec, ehm neherec by ani nevadilo... protože když bojuje, tak mu do tváře hledí možná tak jeho protivník (který si to taky moc neužije, protože ho za další půlsekundu sejme Jetova končetina), ale on má na hustotě výše zmíněné vaty největší podíl. Takže ani exoticky vypadající původní název, ani hromada Asijců všude kolem nedokáže zvýšit míru poetiky, kterou ostatní filmy oplývají a Fist of legend ji postrádá. Zvláště, pokud máte k dispozici pouze anglicky namluvenou verzi... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

WAU ! Jet Li v ohromné formě a neuvěřitelné souboje pomáhají tomuto filmu k 5*. První bitka naprosto vyrazí dech a s každým dalším soubojem roste úchvácení uměním Jeta Li a choreografa Yuen- Woo Pinga. Co se týče příběhu, neřešte ho a užívějte si to kung-fu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tento remake původního Fist of Fury s Brucem Lee je asi lepší. To ovšem neznamená, že se Fist of Legend vyhnulo nudě mezi bitkami, ale furt je to menší nuda a méně debilní dialogy a hlavně herci než ve Fist of Fury. Jeta Li mám opravdu hodně rád ale Bruce je prostě Bruce a navíc tady si v bitkách 100% občas vypomohli lanama (jestli ne tak smekám). Ve Fist of Legend opravdu hodně dělá hudba která se tam opravdu hodí a taky hlavní bossák kterej je sice spíš komickej ale má skvěle nezničitelnou hlavu. Tam kde Bruce Lee používal nunčaky si Jet Li vystačí s řemenem a povim vám, že bych od něj nechtěl dostat pětadvacet na holou. Pro příznivce kung-fu filmů je Fist of legend příjemné strávení času. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní martial arts řežba s Jet Lím, který je zde ve formě jak nikdy, takhle si jej snad ani nepamatuji, naštvaného a odhodlaného ( Je ho každopádně velká škoda, že se novějších filmů už nezúčastňuje). Akce je spousta a na svou dobu je natočena velmi dynamicky a rychle, účinné a zajímavé chvaty, perfektní kung-fu choreografie i fajn soupeři, mínusem je občasné nezapadání úderů, ale to se dá odpustit k době svého vzniku. 80% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Konečně seriózní bojový film se vším všudy, bez předimenzovaného létání a nepotřebného Jackie Chanovského humoru. Choreografie Fist of Legend je vskutku dokonalá, nádherná konfrontace stylů (i když pro mé laické oko jsou si kung-fu i karate dosti podobné), promyšlená technika, věrohodnost i improvizace a vše pod záštitou efektní akrobacie Jeta Li. Radost pohledět... Scénář, tedy zejména dialogy jsou, jak už bývá zvykem, slabší, ovšem i přes to plné hodnocení s přihmouřenýma očima uděluji, neboť bojová složka filmu mě prostě dostala. Samozřejmě, že Fist of Legend nelze označit přimo jako revoluční dílo, ale konečně se jedná o pořádný a důstojný bojový film, něco, na co jsme po Drunken Masterovi touževně čekali.. 9/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Souboje jsou absolutní TOP, co se dá v kariéře Jeta Li vidět - úžasná choreografie, tvrdý souboje, žádný šaškárny a nekompromisní, superrychlej a v životní fyzický formě bojující Jet Li, jenže ta příběhová omáčka kolem je natolik nudná, že to prostě přehlídnout nešlo a jelikož jsou to dost velký dějový úseky, tak mě to dokázalo otrávit. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jedno z dalších zpracování o legendárním fajterovi Chen Zenovi, ve kterém exceluje mladý Jet Li. Film sám o sobě je dějově velice jednoduchý, že by jej patrně pochopil i místní imbecil Laslo. V podstatě připomene starší snímek s Bruce Leem nebo novějšího Yip mana s Donnie Yenem. Pro milovníky syrových full kontaktních bitek je tu toho požehnaně a dobrou zprávou je, že nikdo z fajterů nevisí na provázcích. Bohužel, film jako takový je de facto nekoukatelný. Je neskutečně naivní, okupaci Číny Japonci vykresluje snad ještě směšněji, než Švejk Karla Steklého. Postavy na obou stranách barikád jsou vykresleny jako komičtí čtveráci, kteří konflikty berou nanejvýš vesele. Z Japonců jde strach asi jako z babičina štrůdlu a tak příběh filmově vůbec nefunguje. Vzpomenul jsem, že bitky jsou poctivé, že se nelítá vzduchem apod. bohužel i zde se ale dá najít něco, co vás dokonale odradí. Všechny ty souboje jsou zrychlené, aby vypadaly (asi) efektněji. Výsledek je ovšem takový, že vám to spíš připomene Show Bennyho Hilla. PS: Film začíná zhruba tam, kde končí Jet Liho novější počin Fearless (2006). ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Zabili mu mistra, tak jim zláme všechny kosti v těle. Jet Li v nejlepší formě nastupuje na cestu pomsty, přihazuje jednoho soupeře za druhým na hromadu poražených a ze všeho nejvíc prahne po tom, aby si mohl dát v geniální Woo-Pingově choreografii přes hubu se zlotřilým generálem, proti němuž je i Ivan Drago hadrovým panákem. Etalon kung-fu filmů. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto je zatiaľ jediný film mimohollywoodskej tvorby s Jetom Li, ktorý som videl a musím sakra doplniť zásobu. Príbeh je skoro rovnaký vo všetkých kung-fu filmoch, scenáristov akoby vôbec nepoznali a bolo im to u prdele, no akcia s Jetom je božská! Ten týpek má v žilách hádam dynamit, ktorý exploduje každým úderom a záberom kamery! Suprových 100%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný kung-fu film s Jet Lim, ktorý patrí medzi jeho lepšie filmy. Má výborný príbeh o činskom mladíkovi, majstrovi bojových umení, ktorý študuje v Japonsku, ale keď sa dozvie, že jeho majster bol behom posledného súboja s japonským bojovníkom zabitý, rozhodne sa vrátiť späť. Kvôli výnimočným schopnostiam svojho uznávaného majstra tomu nechce veriť a čoskoro skutočne zisťuje, že prehral kvôli otrave, preto sa rozhodne pomstiť. Síce počas japonskej okupácie je takmer všetko proti nemu, ale len tak sa nevzdá. Spracovanie je celkom slušné, ale k úplnému ideálu má stále pomerne ďaleko. Mám veľmi rád túto nacionalistickú tématiku, v ktorej hrdina čelí útlaku a hlavne pokiaľ sa jedná o japonskú okupáciu, ale tu po celý čas cítiť, že tvorcovia ani nemali väčšie ambície to využiť vo svoj prospech, aby mohol dej skutočne vtiahnuť a zaujať a aj potenciál ďalších zaujímavýchch prvkov, ako napríklad vzťah s japonkou alebo rivalita medzi dvomi najlepšími bojovníkmi v škole zostal prakticky nevyužitý a tak som to vnímal skôr len ako výplň medzi akčnými scénami. Aj takto sa na to dobre pozerá, až na pár trochu slabších častí ma to dostatočne bavilo, ale v tomto ohľade sa z toho dalo získať aj omnoho viac. Akcie je tu dosť a je výborná. Tu môžem s čistým svedomím povedať, že Jet Li je tu na úplnom maxime svojich schopností v rámci celej svojej tvorby. Súboje majú skvelú choreografiu, sú perfektne natočené, až na pár detailov, kedy si predsa len trochu pomohli aj lanami sú úplne realistické, odohrávajú sa v zaujímavých prostrediach a navyše pôsobia aj celkom drsne. Najviac sa mi páčia prvé dve akčné sekvencie, teda úvod triede, kde poteší aj plno polámaných končatín a hromadný súboj v japonskej škole bojových umení, ale prakticky všetka akcia je skvelá. Herecké obsadenie je na tom veľmi dobre, Jet Li je tu perfektný v akcii, ale veľmi ma bavil aj mimo nej, keďže z neho neustále cítiť rešpekt, hlavný záporák Billy Chow, Kurata Yasuaki ako japonský majster a ešte niekoľko zaujímavých vedľajších postáv. Čo sa týka réžie a technickej stránky, vizuálna stránka je v poriadku, akcia je zvládnutá perfektne a sadol mi aj výber lokácií, len to nemá ten správny náboj, aký by som od nacionalisticky ladeného filmu očakával. Takže po akčnej stránke sa jedná bezpochyby o jeden z najkvalitnejších bojových filmov vôbec a hlavne fanúšikovia Jet Liho by si ho nemali nechať ujsť, lebo v takejto forme sa už nikdy vidieť nedal, ale aj tak ma mrzí, že po tej dramatickej stránke to vôbec nefunguje, potom by som hodnotil ešte lepšie. 76% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tento film ma u mna jedno obrovske plus. Ako jediny z filmov co som do teraz videl odkazuje na Brucea Leeho tym jedinym spravnym sposobom. Narozdiel od inych filmov sa nesnazi Bruceovu slavu vyuzivat vo svoj prospech, nesnazi sa Brucea za kazdu cenu napodobnit, ale naopak, nesie zo sebou kusocek toho, co bolo skutocnym zmyslom Bruceovho zivota. Bruce nebol len bojovnik, on bol aj velky ucitel. A prave naznak jeho ucenia a obrovskeho vplyvu na kazdeho, kto sa s nim dostal do kontaktu sa podarilo vlozit do tohto filmu. Toho si obrovsky cenim. Ako film, a ako remake Bruceoveho Fist of Fury je film taktiez vynimocny. Povodny pribeh dostal urcite zmeny a modernejsie prvky a spracovanie, stale vsak v sebe nesie podobnu atmosferu. Mierny problem mi robil prilisna vaznost snimku, koli ktorej bol dej obcas strnuly. V Kung-fu klasikach som si uz prosne zvykol na humorne prvky. Kapitolou samou o sebe su samozrejme suboje - v choreograickom prevedeni nikoho ineho ako Yuen Woo-Pinga. Ano, su proste uzasne. A fantasticke je to ze ked vidite bojovat kung-u majstra a majstra karate - rozdiel vo styloch je absolutne rozpoznatelny. A znova - presne ako povedal Bruce Karate je ako udery kovovou palicou, kung-fu ako udery gulou pripevnenej na retazi. Presne tak suboje (a hlavne bozsky suboj Jeta a Yasuakiho Kuratu) vo filme vyzeraju. Co dodat. Must see. (9/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bojové sekvence jsou natolik slušivé, že ději leccos odpustíte, ale přece jenom si "scénáristé" mohli dát alespoň minimálně záležet na tom, aby dialogy nebyly na úrovni jihoamerické telenovely!! Od diváka to pak vyžaduje vskutku pořádný ranec námahy, aby ho scény mezi tím, co od hlavního hrdiny očekáváme, neutrápily k smrti. Banální dialogy jsou navíc orámovány Jetovým prkenným výrazem!! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jet Li uměl mlátit lidi ještě kdysi v Číně. Tady si zasedl na Japonce. I když by se dal příběh povyprávět zhruba v 5 větách, tak zase až tak jasně nalajnované to nebylo. Navíc ta choreografie soubojů je vskutku povedená. 80% ()

Reklama

Reklama