Reklama

Reklama

Bojová umění Shaolinu

  • Česko Šaolinská bojová umění (více)
Čína / Hongkong, 1986, 99 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek je třetím pokračováním série filmů o chrámu Shaolin, kde ztvárnil hlavní roli čínský šampión bojových umění Jet Li. Pohledný a vtipný bojovník je jednoznačně hlavním lákadlem tohoto svižného akčního filmu, v němž Jet Li nešetří údery, kopy, otočkami, skoky a salty, to vše v choreograficky perfektních bojových scénách. Hrdina se jmenuje Zhi Ming a prošel náročným tréninkem v Severním shaolinském klášteře poté, co jeho otce zavraždil krutý vládce He Suo. Zhi Ming má nejprve v plánu zloducha napadnout při tanečním vystoupení na jeho velkolepé narozeninové oslavě. Tento pokus o pomstu sice selže, ale zato se při něm hrdina seznámí s dívkou jménem Si Ma, která prošla bojovou školou Jižního Shaolinu poté, co He Suo zničil život jejímu otci. Ukáže se, že Zhi Mingův otec zemřel právě proto, že protestoval proti tomu, jak bylo zacházeno s jeho přítelem, Si Miným otcem. Netrvá dlouho, než Si Ma a Zhi Ming zjistí, že oba nosí náramky, které k sobě nepochybně patří a které znamenají, že je v dětství jejich rodiče zasnoubili, aniž by tenkrát děti věděly, co to vlastně znamená. Nyní spojí své síly, aby společně porazili tyrana He Sua, a se svými nepřáteli se neváhají utkat ve fantastických čínských exteriérech, jako je například Velká čínská zeď nebo Zakázané město. Jet Li natočil další "shaolinský" film v roce 1994 a na Západě se dostal do povědomí hlavně díky roli úhlavního nepřítele Mela Gibsona ve čtvrtém díle Smrtonosné zbraně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Z tejto ranej Jetovej Shaolinskej trilógie ma baví jedine prvý diel. Dvojku považujem za najhoršiu a trojka je taký tuctový priemer. Strašne dlho sa vo filme nič poriadne nedeje. Jet si len tak blbne v kláštore a bohužiaľ nemá ani zďaleka taký komediálny talent ako Jackie, takže to veľká zábava nie je. Popritom hlavný záporák spriada plány na záverečný stret, ale jeho motivácia ma vôbec nezaujímala. Bitiek tu veľa nie je a za niečo stojí až záverečná hromadná megabitka, v ktorej sa mydlí každý s každým. Finále plus veľkolepá výprava, sú asi tak tým jediným dôvodom, prečo film vidieť. Celkovo je to ale fakt len priemerné Shaolinské kung-fu. 5/10. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak tu už ide naozaj len o choreografiu súbojov a skvelo prevedené a natočené akčné súboje. Tu už človek nenájde ani náznak klasického čínskeho príbehu, ale komu to vadí, keď sa pozerá v minútových strihoch na tie dokonalé eskamotérske kúsky. Ale je už vecou pohľadu, či sa Vám to oplatí pozerať len kvôli tomu. Mne áno. 70%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný film s výborným Jet Lim, ktorý patrí medzi jeho slabšie filmy. Má priemerný príbeh o pomste žiaka Shaolinu spolu s kamarátmi jednému vládcovi za smrť rodiny, ale je úplne nevýrazný. Akcie je tu pomerne dosť, prvá polovica sa zameriava hlavne na tréning v Shaolinskom kláštore, ale od nevydareného atentátu už prakticky akcia strieda akciu. Súboje majú dobrú choreografiu a bojové schopnosti zúčastnených sú na vysokej úrovni, ale aj tak ma až tak moc nezaujali. Všetky akčné scény predstavujú hromadné súboje niekoľkých desiatok bojovníkov a tak mi tu chýba nejaký súboj jeden na jedného, poprípade proti menšej skupinke protivníkov. A kvôli tomuto nedostatku tu akcia nedokáže vyvolať žiadne emócie. Najviac ma tu zaujala akcia na hrade, ktorým Jet Li prebeží a zneškodní viacero protivníkov. Humoru tu moc nie je, ale zaujala ma tu scéna, kde je Jet Li prezlečený za ženu a správa sa hystericky. Tento film ma sklamal, mám rád kung-fu filmy a aj tie staršie, ale tento mi nedal to, čo od nich chcem. Ale zlý film to určite nie je a vnímam ho skôr ako doplnenie si medzier v rámci Jet Liho filmografie. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 58%. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to víc na efekt, než předchozí díly, ale furt to má svoje kouzlo, i když méně fightů, tak furt dobrý. Tohle přece nemůže nikoho nasrat takovýhle filmy ne? ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známá Liovka, tentokrát z prostředí Shaolinu. Standardně nicotný příběh a tentokrát i bohužel nicotná akce. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zhanga vystriedal Lau kar Leung, ktorý stojí za výborným sequelom k Drunken Masterovi. Vraciame sa do prostredia chrámu Shaolin a k starým známym hercom, kde si až na hlavného hrdinu Jet Liho všetci strihli staré známe charaktery. Dokonca sa tu producíruje aj hlavný akolita, ktorý v prvej časti zomrel. Je to tretí samostatný príbeh v ktorom hrá ústredný motív pomsta a jej dosiahnutie. Zatiaľ čo prvý film bol lyrickou odyseou prerodu farmára na bojovníka Kung -fu a druhá časť v sebe niesla až rodinnú atmosféru, plnú vtipu a úsmevným postavičiek, táto tretia ide cestou akcie. Oproti druhej je to v tomto smere zlepšenie a aj súboje sú premakané. Skvelá choreografia a čo je omnoho dôležitejšie Leung využíva rôzne prostredia tak špecifické pre Čínu. Zakázané mesto, Žltá rieka alebo Veľký čínsky múr. Na všetkých týchto miestach sa nachádzajú premyslené súboje na ktorých je film postavený. Postavy tu síce sú, ale ich vývin a vzťahy sú minimálne. Ani predtým to nebola žiadna sláva, ale tu mi príde, že sa Leung snažil zbytočne nemoralizovať a ukazuje to v čom je najlepší. A to mu funguje. Z celej trilógie je ale tento diel najmenej vyvážený a tým sa stáva aj najslabším. Na druhú stranu je to akčný John Wick alá Kung fu, takže to ubehne ako voda a dá sa na tom dobre zabaviť. Ak teda neočakávate veľké umenie. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

V podstatě jenom souboje pospojované chaboučkým dějem. Odsýpá to rychle, nenudí to, ale všechny ty souboje "tří proti stovkám" nejsou nijak zvlášť choreograficky propracované, spíš občas směšné (Li mávne nohou a tucet popadá). ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná shaolinská mlátička, ale s dějem o ničem. Nebýt skvělého Jeta, tak nevím nevím. A čekal jsem trochu rolničkový happy end ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Je to určitě nejlepší díl a předwongovský Jet člověka prostě musí bavit tou pořádnou porcí naivity a hereckého neumětelství. Ale po Jetovi by nikdo v jeho raných letecvh nechtěl velkou psychologii postav. Kopání, to je, oč tu běží. A v tom je prostě skvělý. Navíc tenhle kousek pro mně není srdeční díky Jetovi, ale hlavně díky režii Lau Kar Leunga. Každá vybroušená choreografie dokazuje, že mistr Lau Kar neměl v Hong Kongu od šedesátých let až dodnes konkurenci. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Třetí díl jisté Shaolinské série se nese v plynulé zábavné atmosféře s jednoduchým dějem a klasickým finálovým soubojem. Jet li se tu představuje v roli ne málo podobné jaké měl ve svých počátcích Jackie Chan, jen s tím rozdílem, že se tu zdařile vymaňuje od všech křečovitých pro Chana typických opičáren. Souboje kung-fu jsou choreograficky dokonalé a patřičně dramatické. V závěru filmu nelze odtrhnout od sledování oči. Zápletka není nijak cizí, neboť takovýto motiv byl používán velice často. Dalo by se říci, že se jedná o zdařilí popkornový snímek z produkce HK. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Klasická kung-fu s výborně provedenými akcemi. Jak to tihle borci dělaj, to vážně nechápu. Jet Li je vynikající. ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu není ani tak film, jako spíše prezentace kung-fu, navíc nijak moc působivá. Ve druhé části se sice nějaký děj vyskytuje, ale nic složitého nečekejte. Nejhorší na tomto filmu je, že souboje nepůsobí vůbec věrohodně. Jsou tu převážně boje, kdy jeden neozbrojený člověk bojuje proti obrovské skupině ozbrojených a samozřejmě je všechny přepere. Je na tom ovšem hrozně vidět, že všichni ti "špatní" mají obrovský problém, aby ho zbraní náhodou netrefili, takže se z toho stává spíše nepovedená šaškárna. Snad jedině závěrečný souboj je o maličko lepší. ()

RoadBull 

všechny recenze uživatele

Jet Li, hrající jižanskouz selku, na to nikdy nezapomenu , nebyl k rozeznání od ženy. Opravdu vtipné a dobré herecké výkony... ()

Kalkulon 

všechny recenze uživatele

Slušne co se tyče soubojů, ale choreografie dokázal Lau Kar Leung i lepši. Názor, že neměl od 60. let konkurenci je trochu zaujatý. Yuen Woo Ping, Sammo Hung a další byli určitě rovnocenymi borci v oboru choreografie souboju- hlavně v letech 1978-1984. Magnificent Butcher u me vede :-). ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

S třetím dílem Shaolin Temple se konečně dostáváme zpět do slovůtného kláštera. Stejné kulisy, stejné mentorování a stejné obsazení. Není to už trochu nuda? Trojnásobnou frakturu na toho, kdo jen na chvilku pomyslel, že by se tahle série mohla snad zvrhnout do stereotypu. K režii se dostal renomovaný Lau Kar-Leung a Jet Li se tu konečně dostává do provozní teploty a předvádí, ač je nemožné to připustit, ještě lepší výkony než v předchozích dílech. Děj začíná v klasickém prostředí Shaolinu, kde parta všehoschopných mnichů dře od úsvitu do soumraku - jeden z nich (Jet Li) ale dře víc a pod rouškou jeho snažení se skrývá touha po pomstě. Příběh je ale to poslední o co tu jde (naštěstí zmizela hudební produkce (tedy je tu jedna výjimka řadící se spíš do kategorie čínského popu), ale malá lekce z čínské politiky neuškodí ;). Shaolin Temple 3 má totiž neuvěřitelný podíl akce (na úkor všeho ostatního). Víc než půlka filmu se tak zvrhává do neředěné akce a film by se dal popsat třemi body: akční úvod - akční výplň - akční finále. Tedy, ne že by to snad někomu vadilo, protože akční scény tu trhají oči z pantů, a navíc pokud se objeví nějaká "dějová" scéna, je většinou třeskutě vtipná (Jet si např. už podruhé (poprvé v Shaolin Temple 2) navlékne ženské šaty, dost mu to sluší mimochodem :), což sice nekoresponduje s poměrně vážným duchem filmu, ale na podobnou žánrovou rozpolcenost jsme už u Lau Kar-Leunga docela zvyklí. Ale zpátky k tématu, bojovým scénám: Třetí díl se v tomto ohledu skutečně překonává a IMHO jde o nejdynamičtější (nejakčnější, nejcoolovější... další nej si doplňte sami) filmovou aplikaci wushu, která je k vidění. Nejsem doktor, ale to co ti kluci a holky na plátně předvádějí by zřejmě uvedlo v křeče kdejakého posudkového lékaře. Jestli tohle není důvod pro shlédnutí filmu, tak už teda vážně nevím, čím vás přesvědčit :). 100% ()

Reklama

Reklama