Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto pořadu se každý týden scházeli umělci, aby recitovali verše. Takřka všichni recitátoři si vystačili s omezenou mimikou a minimální gestikulací, což většinou spočívalo v zamyšleném pohledu kamsi do dálky. Z obrazovky se linuly buď básně o hrdinech z fronty (té válečné, pochopitelně), nebo klasická díla Jana Nerudy a jiných velikánů. (duklak2)

(více)

Recenze (36)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Od *6.6.1981 do † 25.9.1992 už jen jako Chvilka poezie. Sám pořad pod původním názvem tedy "Nedělní chvilka poezie" působil na našich obrazovkách už někdy od šedesátých let minulého století. Týden co týden, hluboko-dávno z dob minulých, recitace, verše, básně nebo klasická dílá třeba od Nerudy z úst Národních umělců to vše v tomto dnes už pozapomenutém literárním pořadu.. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Keď socialistická československá televízia vysielala túto reláciu, tak som bol ešte len malý fagan. Nebola to pre mňa "Nedeľná chvíľka poezie", ale skôr nedeľná chvíľka utrpenia. Neznášal som to. A to som našťastie nie celkom rozumel obsahovej stránke prednášaných diel. Pretože keby ano, tak by som sa z tých oslavných rýmov velebiacich myšlienky marxizmu-leninizmu, červenú armádu, našich bratov Rusov a podobne, dozaista pozvracal. Svine komunistické pchali svoju hnusnú propagandu úplne všade, aj do básnickej tvorby. Urobili zo vznešeného umenia odpad! ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Mě z valné většiny výběr básní a hlavně důraz na přehnaný a pro mne nesnesitelný pathos v přednesu v tomto pořadu od poesie (píšu s "s", protože tenkrát název pořadu to tak měl, možná později podle nových pravopisných pravidel to změnili na "z") spíše odrazoval. Tak alespoň 2* za vydařenou znělku :Claude Debussy - Dívka s vlasy jako len. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Komunisti jsou u vesla, * neděli máme tady, * před TV padni do křesla, * nevyčnívej moc z řady. * Zaklinká otravná znělka, * ksicht se ti zjeví odpudivý, * soudruh pilný jak včelka * verše cituje jako divý. * Uspává tě jeho hlas, * z dřepění bolí zadnice, * Kurva, zastavil se čas? * Nudná je báseň velice. * Konec se blíží již brzy, * úlevný povzdech zní z hrdel, * otíráš od štěstí slzy, * že můžeš zvednout už prdel. * 20% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Komentáre sú tu zrejme zábavnejšie ako celá relácia a s veľkou pravdepodobnosťou asi aj opodstatnené. Netuším, ako šou vyzerala za čias komunistického aparátu. Pozrel som si teraz jeden diel (z r. 2019), kde Martin Huba recitoval Hviezdoslava, verše precítil jak šéf, hlas ma harmonicky uspával, scéna vyzerala tiež efektne a tým pádom som to celé precítil aj ja, preto za tri. A na tie socialistické sračky súvisiace s históriou relácie seriem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když to tenkrát běželo, líbila se mi ta znělka. Jinak jsem to míjel, protože to nebavilo. Dnes jdu po raritních dílech, kde se nejeden z dnešních slavných herců nepěkně omázl hnojem. Řada básní byla revolučních, řada chválila stranu. Tohle byl další z pořadů utužující které měly utužovat diváka v politické uvědomnělosti. Těžko říci jak se to dařilo peoplemetry tehdá ještě nebyly a na to aby lidé rozsvěceli obýváky a měřila se spotřeba proudu jako u kuchaře bylo toto ,,básnické'' tv okénko přeci jen okrajovou záležitostí. * ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Předem říkám, že mi v době ukončení pořadu bylo necelých sedm let a mám na něj jen matné vzpomínky. Přišlo mi to jako neobyčejná nuda a vzhledem k tomu, že se můj vztah k poezii od té doby nezměnil, odvažuji se proto dát toto hodnocení. Mám ale takový dojem, že o mnoho let později se natočil ještě jeden díl, který byl vysílán někdy na Nový rok, kde Václav Postránecký říkal šílenou báseň "Ne mrtví, ne živí, něco mezi tím." ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Bylo to často fascinující. nevšední. Podnětné. Strhující. A často tam recitovali herci, kteří se moc dobře adaptovali i v nové době.***(4.10.2010) ()

Cimr odpad!

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je zabarvené tím, že jsem viděl jen výběr toho nejhoršího a nejbizarnějšího na Letní filmové škole. Věřím tomu, že se semtam objevila i kvalitní báseň či kvalitní recitátor, přesto mé hodnocení nemůže být jiné. Tento pořad je zodpovědný za to, že dnes minimum Čechů čte poezii, protože se tvůrcům podařilo položit rovnítko mezi ní a odporné dekorace ve spojení s přehnaně patetickým deklamováním těch nejhorších sraček, co česká literatura ve své historii nabídla. Televize vysílala toto a lidé jako Jirous, Kundera, Topol nebo Zahradníček publikovat nesměli, případně byli rovnou zavření. Za to by lidem odpovědným za tento hnus mělo být veřejně nafackováno a nakopáno do zadnic. Hodnotím odpadem, protože mám rád poezii. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Dal bych odpad, ale ta znělka to zachránila :-) Důrazné přednesy propagandistických básní, mě v dětství spíše děsili, místo uměleckých zážitků. V té době ale celkem folklór. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Legendární znělka a uhrančivé přednesy :-) ČT by měla něco takovýho zase zavést, aby tu naši barbarskou duši aspon trochu zkultivovala - já třeba se k básničkám nedostanu, jak je rok dlouhej :-(. Anebo by měly vytěžit ty obvzláště propečené kousky, vytepané budovatelským úsilím uvědomělých poetů a okořeněné československo-sovětským přátelstvím. A udělat z toho "Chvilku recese". ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Pro mě vzpomínka na dětství a neuvěřitelně nudných pět minut před začátkem filmu, zlatá hrající si koťata :-). ()

cariada odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle bylo pro většinu lidí naprosto zbytečný pořad. A já si za tím stojím i ted. Vždy mě to strašně nudilo a nemohl jsem se dočkat až to skončí a začne hlavní pořad obvykle seriál. Ps- nejsem žádný intelektuál, abych ocenil verše. (zvlášt , když mě je nutili ve škole se učit zpaměti) ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Patříte spolu navždy k jedné straně, ta jistota je mocnější než zbraně. Ty víš to, ty to víš, ty vděčně myslíš na ně... Entuziasmem naplněná Ludmila Pelikánová se vždy snažila recitovat širokým masám...Proč tam nikdy nikdo nerecitoval nějakou báseň od Charlese Bukowskeho ? ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dali se tam slyšet dobré kousky, například báseň Výkřik od Jiřího Žáčka... Legendární znělka která 30 let, neděli co neděli, lákala k chvilce poezie, zkomponoval skladatel Claud Debussy a jmenuje se Prelude No.8: La fille aux cheveux de lin.(Dívka s vlasy barvy lnu.) ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

...Ani horníkovi, když vychází z šachty . nevlepte polibek na jeho zpocené tváře . raději počkejte, až sám vám podá ruku . až sám se na vás usměje . za to, že jse vyorali aspoň jednu pořádnou brázdu . z které se zvedne skřivan... ()

Reklama

Reklama