Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (107)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Donedávna jsem byl Saturninem zcela nepoznamenán, až před týdnem jsem se k němu dostal úplnou oklikou při luštění jedné "hádanky". Obsah mě docela zaujal, tak jsem si dnes pustil tento čtyřdílný seriál. Bylo to docela příjemné, nenáročné pokoukání. Nicméně jsem čekal o něco větší porci komických situací a vyšší stupeň ironie/sarkasmu. Chvílemi byl příběh až moc suchý. Každopádně musím ocenit výpravu - dobové kostýmy, automobily apod. byly oku lahodící. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jirotkův Saturnin je jako lidské štěstí, nikdy ho není příliš dost. A proto třikrát sláva České televizi, že se na natáčení tohohle pohodového prvorepublikového skvostu podílela a v neposlední řadě ho konečně znovu uvádí. Saturnina-film, má ve své filmotéce kdekdo, Saturnina-seriál, skoro nikdo.____Nemůžu souhlasit s kolegou A_FISHem, protože kdo Saturnina četl (kdo tak dosud neučinil, vzhůru do knihovny!), určitě potvrdí, že přes všechny své kvality je celovečerní verze prostě ostříhaná. Ne snad od toho nejlepšího, ale přeci jen, proč si nedat nášup, když pokrm je tak lahodný a hlady nám stále kručí v břiše?___Uchu lahodící hudba, dobrý střih, briskní scénář (aby ne, pane Jirotko!), skvělé herecké výkony všech zúčastněných (Ondřej Havelka ve své nejlepší roli, to samé se dá říci i o Petru Vackovi - daleko jsou ještě doby obsazování všech hereckých vysloužilců na hřbitovy typu Ulice) a hlavně - hlavně - obdivuhodný styl zachycení sladké atmosféry prvorepublikového Československa, doby tak těžké pro součastníky, ale tak plné obdivu pro nás mladší, "pokomunistické". Edit: Asi můj komentář zabral, protože zmíněný kolega změnil hodnocení směrem nahoru :-))) Edit po druhém dílu: Trvám ještě důrazněji na původním tvrzení, že seriál je lepší právě díky vystříhaným scénám. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný Saturnin se všemi v celovečerní verzi nepoužitými scénami - např. "Myslíte, že by někdo přišel, kdyby se tu začalo střílet?" nebo naprosto úžasnou Saturninovou ranní rozcvičkou na lodi. Bohužel DVD edice je pouze celovečerní, a tak jsou tyto vynikající doplňky zřejmě navždy ztraceny. Pro seriál 95%. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Trocha literální klasiky neuškodí...Ovšem knihu jsem zatím ještě nečetl, Toto seriálové zpracování bylo tedy mé první seznámení s legendárním Saturninem. I samotné zpracování bylo trochu víc knižní než filmové, ale docela jsem si to užil. Od tak opěvované klasiky bych možná čekal nějaký výraznější humor (tady hlavně někdo řekl sem tam nějaký bonmot), ale bylo to milé, Ondřeje Havelku je radost sledovat snad kdekoliv a ten noblesní nádech je osvěžující.   K tomu legendární Teta Kateřina. ()

Elyurias 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že postavy příliš nesplnily mou původní představu, ale to neubírá jejich představitelům na zásluhách za herecký výkon. O. Vízner mě nejednou rozesmál, ačkoliv jsem zábavné scény znala předem z knihy, stejně mě vždy mile překvapily :) Jsem moc ráda, že do filmu zařadily alespoň zkrácené verze teorií doktora Vlacha, protože patří v knize mezi mé nejoblíbenější pasáže (zejména teorie koblihová :D ) ()

Zajímavosti (6)

  • Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Jsou tu scény i z Valdštejnské zahrady. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Také se natáčelo na Valdštejnských zahradách a na Bubovických vodopádech v okresu Beroun. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama