Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (106)

Elyurias 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že postavy příliš nesplnily mou původní představu, ale to neubírá jejich představitelům na zásluhách za herecký výkon. O. Vízner mě nejednou rozesmál, ačkoliv jsem zábavné scény znala předem z knihy, stejně mě vždy mile překvapily :) Jsem moc ráda, že do filmu zařadily alespoň zkrácené verze teorií doktora Vlacha, protože patří v knize mezi mé nejoblíbenější pasáže (zejména teorie koblihová :D ) ()

closed.eye 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju knižní předlohu, klasika, kult, je mojí oblíbenou prázdninovou četbou, i sranda může být inteligentní, mám moc ráda suchej anglickej humor :-). Havelku pro jeho až chorobnou zabředlost ve dvacátých letech minulýho století nemusím, lehce mě z jeho ulíznuté osoby mrazí, nicméně, role v tomto seriálu mu sedla výborně. Ovšem Vízner a Synková jsou nepřekonatelní, "host-do-do-mu... Bůůůh do-do-mu!" :-D Zkrátka se povedlo knížečku zpracovat velmi na úrovni. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju knižní předlohu a tohle se jí rovná po bok. Pravda, je to sice "jenom" filmová ilustrace, která "jen" přesně ilustruje děj knihy, ale co na tom (podobné je to třebas u filmových Watchmanů)? Jel-li předobraz geniální, nemám co řešit, obzvlášť je-li tak geniálně obsazen jako se to povedlo Saturninovi, od Havelky přes Víznera (kterého jinak spíše nemusím, respektive dříve nemusel jsem) až po Petra Vacka. Všechny scény ve filmu se nevyskytující jsou stejně dobré a jsem si jistej, že se stříhalo jen pro dodržení stopáže. " Setapouch!! S.... S... Ss..Setapouch! Sobí Hnusec! " ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedená práce, nic víc nic míň. Knižní předlohu jsem četl mnohokrát a prodlužuje mi život, protože se u ní často nahlas a dlouho směju. Seriál ji dobře adaptuje, herci jsou skvěle vybraní, zvlášť Oldřich Vízner, přesto je u mě kniha o stupeň výš a k humoru, který přináší obraz nepotřebuji, protože je slovní a baví mě si to sám představovat. Seriál bych hodnotil lépe, pokud by byl tvořivější ve vizuální stránce, kterou přidává. Takto mi to přijde jen jako ne moc originální ilustrace ke knize. To co je na seriálu skvělé vychází z knihy, vlastní invence je tu minimum. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nelíbí se mi tahle verze, protože připomíná spíše rozhlasovou hru. Ano, příjemně starosvětskou, ale rozhlasovou. Všechny vtipy jsou bez ladu a skladu odvyprávěny. Chybí tomu inscenační nápad, převedení slovních vtipů do obrazových. Už jen ten začátek - představte si, jak by jinak vypadala úvodní scéna, kdybychom ve velkém detailu viděli tvář doktora, na níž občas přistane šlehačka, a on naprosto vážně vypráví svou o koblihách. A jak kamera odjíždí, vidíme v celku, jak celá kavárna spolu bojuje a svádí šlehačkovo-koblihovou bitvu. Prostě se na to sice příjemně dívá, ale vtipy jsou zabité, občas dokonce stokrát zopakované, aby je pochopil i největší blbec (ví Bůh-výbuch), a jedinými pozitivy jsou dokonalý Vízner a ke konci setapouch. ()

Zajímavosti (6)

  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Jsou tu scény z Bubovických vodopádů. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Kostel na konci je kostel sv. Matěje v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama