Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (106)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný Saturnin se všemi v celovečerní verzi nepoužitými scénami - např. "Myslíte, že by někdo přišel, kdyby se tu začalo střílet?" nebo naprosto úžasnou Saturninovou ranní rozcvičkou na lodi. Bohužel DVD edice je pouze celovečerní, a tak jsou tyto vynikající doplňky zřejmě navždy ztraceny. Pro seriál 95%. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Je faktem, že tahle klasika se lépe čte, než se na ni kouká, ale i tak jsem si seriál užila a pobavila se. Obzvlášť když jsem se koukala s člověkem, který zrovna dočetl knihu a už dopředu hlásil, že tohle bylo v knize a tohle ne, a i tak se smál jak na lesy. Řekla bych, že takoví lidé Saturnina jen vylepšují. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju knižní předlohu a tohle se jí rovná po bok. Pravda, je to sice "jenom" filmová ilustrace, která "jen" přesně ilustruje děj knihy, ale co na tom (podobné je to třebas u filmových Watchmanů)? Jel-li předobraz geniální, nemám co řešit, obzvlášť je-li tak geniálně obsazen jako se to povedlo Saturninovi, od Havelky přes Víznera (kterého jinak spíše nemusím, respektive dříve nemusel jsem) až po Petra Vacka. Všechny scény ve filmu se nevyskytující jsou stejně dobré a jsem si jistej, že se stříhalo jen pro dodržení stopáže. " Setapouch!! S.... S... Ss..Setapouch! Sobí Hnusec! " ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Podle mě úplně zbytečných 53 minut navíc ... (1-37, 2-38, 3-39, 4-36) dopitak: jen jsem vrátil na původní ohodnocení, ale stejně mám radši film... , ) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Parádní kousek humorné literatury parádně realizovaný do filmu. Víznerova životní role, oproti současným výkonům v debilních VKV rozdíl několika tříd. 2 kracken: Heh, cože??? Tak dej reklamu před večerníčkem, to bys mohl pobrat ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Saturninovi dominuje (krom na míru padnoucímu Víznerovi) především ležérní nonšalantnost, báječná výprava, dialogy s kamerou a neotřelý humor. Občas by bylo co vytknout, ale jako celek je to zkrátka milá, oddechová zábava v podobě české (dnes již) klasiky. 70% ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem dával sestříhanému filmu nezasloužených pět hvězd jen díky tomu, že zde nebyl seriál. Inu, hlavně, že je v databázi kdejaké porno, co? Jsem rád, že to mohu konečně jako fanda knižní podoby napravit. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

I přes to, že je to seriál kvalitnější, dobře napsaný, nějak mi to moc nesedělo. Asi to není můj šálek kávy. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Film je skvely a zde pridane sceny na celkovem vyzneni nic nesnizuji. Naopak jednotlive fragmenty jsou velmi prijemne a neumim si bez nich uz dej predstavit. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jirotkův Saturnin je jako lidské štěstí, nikdy ho není příliš dost. A proto třikrát sláva České televizi, že se na natáčení tohohle pohodového prvorepublikového skvostu podílela a v neposlední řadě ho konečně znovu uvádí. Saturnina-film, má ve své filmotéce kdekdo, Saturnina-seriál, skoro nikdo.____Nemůžu souhlasit s kolegou A_FISHem, protože kdo Saturnina četl (kdo tak dosud neučinil, vzhůru do knihovny!), určitě potvrdí, že přes všechny své kvality je celovečerní verze prostě ostříhaná. Ne snad od toho nejlepšího, ale přeci jen, proč si nedat nášup, když pokrm je tak lahodný a hlady nám stále kručí v břiše?___Uchu lahodící hudba, dobrý střih, briskní scénář (aby ne, pane Jirotko!), skvělé herecké výkony všech zúčastněných (Ondřej Havelka ve své nejlepší roli, to samé se dá říci i o Petru Vackovi - daleko jsou ještě doby obsazování všech hereckých vysloužilců na hřbitovy typu Ulice) a hlavně - hlavně - obdivuhodný styl zachycení sladké atmosféry prvorepublikového Československa, doby tak těžké pro součastníky, ale tak plné obdivu pro nás mladší, "pokomunistické". Edit: Asi můj komentář zabral, protože zmíněný kolega změnil hodnocení směrem nahoru :-))) Edit po druhém dílu: Trvám ještě důrazněji na původním tvrzení, že seriál je lepší právě díky vystříhaným scénám. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Tady nejde jinak než dát maximum hvězdiček. Trochu jsem se zfilmování bála, ale musím říct, že zbytečně - perfektně napsaný scénář držící se předlohy a perfektní výběr herců. Jenom málo knižních předloh je takhle skvěle převedených na plátno nebo obrazovky. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Laskavý český humor přenesený z krásné knížky na plátno. Navíc je seriál/ film doslova ideálně obsazen. Doufám, že žádného aktivního blba nenapadne spáchat remake, Staturnina vnímám jako náš národní poklad, tak snad to nikdo nedopustí. :) ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nelíbí se mi tahle verze, protože připomíná spíše rozhlasovou hru. Ano, příjemně starosvětskou, ale rozhlasovou. Všechny vtipy jsou bez ladu a skladu odvyprávěny. Chybí tomu inscenační nápad, převedení slovních vtipů do obrazových. Už jen ten začátek - představte si, jak by jinak vypadala úvodní scéna, kdybychom ve velkém detailu viděli tvář doktora, na níž občas přistane šlehačka, a on naprosto vážně vypráví svou o koblihách. A jak kamera odjíždí, vidíme v celku, jak celá kavárna spolu bojuje a svádí šlehačkovo-koblihovou bitvu. Prostě se na to sice příjemně dívá, ale vtipy jsou zabité, občas dokonce stokrát zopakované, aby je pochopil i největší blbec (ví Bůh-výbuch), a jedinými pozitivy jsou dokonalý Vízner a ke konci setapouch. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Zaplaťpánbůh za Oldřicha Víznera. Toto je ukázka toho, že knižní dialogy, pokud se pořádně řeknou, tak nezní ani ve filmu/seriálu blbě. Je skvělé, že se tento seriál držel předlohy. Jak je vidět, tak nějaké odklony by mu jedině uškodily. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Seriál mě příliš nenadchl, zejména kvůli obsazení. Saturnin v podání O. Víznera byl spíše protivný než vtipný, nelíbila se mi ani Jana Synková coby teta Kateřina. Vše bohužel završili nesympatičtí Lucie Zedníčková a Ondřej Havelka. Takhle si Jirotkova Saturnina vůbec nepřestavuji. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Trocha literální klasiky neuškodí...Ovšem knihu jsem zatím ještě nečetl, Toto seriálové zpracování bylo tedy mé první seznámení s legendárním Saturninem. I samotné zpracování bylo trochu víc knižní než filmové, ale docela jsem si to užil. Od tak opěvované klasiky bych možná čekal nějaký výraznější humor (tady hlavně někdo řekl sem tam nějaký bonmot), ale bylo to milé, Ondřeje Havelku je radost sledovat snad kdekoliv a ten noblesní nádech je osvěžující.   K tomu legendární Teta Kateřina. ()

Reklama

Reklama