Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čínská verze amerického filmu The Bodyguard začíná v momentě, kdy zkorumpovaný podnikatel spáchá vraždu, které ale přihlíží přítelkyně věhlasného podnikatele, který má kontakty na čínskou vládu. Přítelkyni je přidělen bodyguard (Jet Li) a dva policisté, aby ji hlídali jako důležitého svědka. Problémy nastavají, když se bodyguard zamiluje do své chráněnky. (Vecko99)

(více)

Recenze (19)

AnanAss 

všechny recenze uživatele

Z doposud hrajících akčních hrdinů nám Čína servíruje v podstatě tři zásadní typy. Komické dobráky zastupuje Jackie Chan, arogantní frajírky skvěle splňuje Chow Yun-Fat a pak je zde Jet Li, ideální kandidát na tiché pohodové sympaťáky, se kterými byste klidně skočili i na skleničku saké. Pokud tedy zrovna nenahání Riggse s Murtaughem. Tentýž charakter ztvárňuje i v tomto Osobním strážci z Pekingu, kde hraje nekompromisního bodyguarda (v mládí navíc zcela jistě nadmíru nadaného hráče šipek), kterému je přidělena ochrana mladé ženy, poté co je svědkem vraždy. A svou práci bere Jet zatraceně vážně – takže taková ta klasika jako instalace kamer do ložnice a stalking ve všech místnostech domu, nevyjímaje koupelny, je samozřejmostí, stejně jako společné návštěvy toalet v restauraci a nemůže si samozřejmě nechat uniknout šmírování v převlékací kabince. Musí se mu však uznat, že do toho všeho stíhá s přehledem efektně pobít i desítky najatých zabijáků, kteří mu jdou zrovna na ránu. Prostě nenáročná zábava, která svůj daný účel plní. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by si možná zasloužil menší hodnocení ale já sem pro Jeta Li hroznej srdcař. Vemte si Osobního Strážce s Costnerem přidejte tlustou komickou figurku a obohaťte o kung fu Jeta Li a máte tenhle film. Ta asijská hrečka je opravdu hezká a celkově když si na tenhle film zvyknete tak je to v pohodě. Přestřelka v obchoďáku je geniální a nezadá si s přestřelkami od Johna Woo nebo se západními peckami. Všechno co Jet Li předvádí je na 5* až na závěrečnou bitku která mi přišla taková divná. Jako hlavní hajzl je zde k dispozici Collin Chou kterého můžete vidět ve druhém a třetím dílu Matrixu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"The Bodyguard from Beijing" výrazně kopíruje "Osobního strážce" s Kevinem Costnerem, ale překvapivě v něm lze vysledovat i četné inspirace v "Rudém horku". Ty se manifestují ve vzájemném pošťuchování mezi strojově odosobněným a efektivním bodyguardem z Číny a jeho protipólem, usedlým přízemním policistovi z Hongkongu. Film náleží do skupiny děl, které v době před předáním Hongkongu Číně klidnily dobové zjitřené emoce a namísto zlověstných vizí zkázy a úpadku ukazovaly, že vzájemná spolupráce může být cestou k úspěchu a prosperitě. A tak zatímco v původním hollywoodském fláku na konci Whitney Houston nechá zastavit letadlo, aby mohla dodat mnohoznačnému vztahu se svým ochráncem jasný konec, v hongkongské verzi hrdinčino dožadování se jejího zachránce spíše značí její procitnutí z negativních předsudků vůči Číně a toužebné očekávání, až si za pár let budou moci při předání konečně padnout do náručí. Ostatně na vzájemném oťukávání čínské a hongkongské strany stojí většina snímku, což má za následek, že kdo díky obsazení Jeta Liho (ten je zde spíš ideologicky angažovaný jako pozitivní příklad hongkongské mega star s čínským rodným listem) a režii mistra Coreyho Yuena čekal akční smrt, bude si muset počkat až do závěru, kde teprve snímek trpělivé diváky odmění typicky yuenovsky opulentní a nápady překypující choreografií. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Podobnost s Costnerovým Osobním strážcem je jistě čistě náhodná, ale to mě ani v nejmenším nevadilo a tak jsem Jet Li-ho záchranný super profesionální akce kvůli Christy Chung, která je, dle mýho skromnýho názoru, rozhodně hodna zachránění, náležitě užíval a že to má celkem jednoduchej děj, to si skoro ani nelze všimnout, protože je tam tolik nadupaný akce a tolik postřílených číňanů, že to přes to neni vidět. Paráda, akorát ta čínská vlajka na závěr byla trošku mimo, ale to se dá přežít ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný film s mojim obľúbencom Jet Lim, ktorý patrí medzi jeho priemerné filmy. Má veľmi jednoduchý, ale aj tak výborný príbeh o špičkovom bodyguardovi, ktorý má chrániť jednu svedkyńu. Jet Li tu stvárnil perfektného bodyguarda, ktorý pôsobí maximálne profesionálne, nemá prakticky žiadnu mimiku a samozrejme nechybuje ani v akcii. A ako to už v podobných filmoch býva, žena, ktorá má byť ochrańovaná spočiatku vôbec nie je spokojná so svojimi ochrankármi, ale po čase už začne k svojmu hlavnému bodyguardovi prejavovať city, ale narozdiel od asi všetkých podobných filmov on ako správny profesionál ich neprijme. Akcie je tu dostatok, ale nejedná sa hlavne o súboje ako by sa od Jet Liho dalo čakať, ale hlavne o prestrelky. Tie sa veľmi snažia vypadať ako z najlepších filmov Johna Woo, čo sa im samozrejme moc nedarí, ale aj tak je to stále vysoký nadpriemer. Hlavne prestrelky v obchodnom dome alebo v chránenom dome sú dosť dlhé, majú mnoho dobrých nápadov a Jet Li v nich postrieľa desiatky protivníkov. Zo súbojov ma zaujala hlavne akcia v márnici, kde hlavný záporák pri krádeži tela svojho kamaráta zabije niekoľko strážnikov, ale zaujímavý je aj finálny súboj. Páči sa mi tu aj hudba, ale opakuje sa až príliš často. Herecké obsadenie je tiež dosť dobré, všetci bodyguardi, svedkyńa, ale aj hlavný záporák sú dobre obsadený. Je to jednoducho daľší dobrý film s Jet Lim. Objektívna kvalita filmu- 72%, film sa páči mne na 74%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jet vyměnil kopance za střelné zbraně a natočil jeden ze svých nejslabších filmů. Nevýrazná a špatné natočená akce nudí stejně jako nicotný příběh. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Některé příběhy prostě chodí po dvou. Tohle je HK/čínská verze Osobního strážce. Akčnější, béčkovější, romantičtější, v některých ohledech mnohem lepší. Nevím, jak umí Christy Chung zpívat, ale rozhodně vypadá lépe než Whitney a Costnera mám sice moc rád, ale Jet je prostě Jet. Nejdřív jsem trochu smutnil, že nic moc nepředvádí, ale nakonec jsem se dočkal a stálo to za to. A ten poslední záběr před čínskou vlajkou... 3,5* ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Osobny strazca na HK spôsob. Bohuzial je to riadna nuda. Jet tu hra strasne nesympaticku prisnu a az neprijemnu postavu. Vdaka tomu chcemia medzi nim a zenou, ktoru ochranuje prilis nefunguje. Z ostatnych postav zaujme uz len celkom vtipna figurka v podaní Kenta Chenga. Collin Chou ako hlavny zaporak tentokrat prilis demonicky nepôsobi. Film mohli zachranit aspon akcne sceny, ale je ich tu strasne malo a su take divne. Prestrelky zvlastne spomalovane. No a bitiek sa poriadne dockame az vo finale. Znova su strasne predratovane. Jetov styl mi prilis nesedi. Gulomentne zrychlene mava rukami, lieta vo vzduchu a podobne chujoviny. Toto je proste nepodarok v ktorom ma nezaujala jedina scena. 4/10. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jde o kopii Osobního strážce, ale tam, kde Američané brnkají na romantickou strunu, v hongkongském podání se začnou protivníci kosit po desítkách. A je to tak správně, protože tvář Jeta Li nedokáže vyjádřit žádnou emoci, zato mrštnosti má na rozdávání. Velmi dobré aranžmá přestřelek i kung fu duelů (zvláště mlácení se žaluziemi)- C.Yuen nezklamal, a ačkoli originálního není v tom filmu vůbec nic, svou pětku si zaslouží. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

No co vám budu povídat. Chtěl jsem tomu napálit 4 hvězdy, ale konec už byl moc přehnanej (chytání kulek, 100 zabijáků v domě,..). Oproti hollywoodské verzi je tahle víc na akci než na romantiku a tak prostě na Michaell útočí v obchoďáku asi 40 lidí s bouchačkama, protože je svědkyně zabití nějakýho úředníčka. Hong Kong prostě nemá to pozlátko. Jet-Li chodí pořád s pípákem velikosti manga a jelikož všichni známe verzi s Costnerem, tak nám to připadá víc než vtipné. I tak si myslím, že film má své kvality. ()

Šuplík 

všechny recenze uživatele

Napadlo ma, že si pozriem film, kde to Jet Li poriadne roztočí. Stalo sa. Tentoraz doslova. Hej, hej, o drobných nedostatkoch by sa dalo hovoriť, ale žeby nejako extra vykúkali, to nie. Ostatne, ide o Hongkong v parádnej forme. A Jet je tu vskutku chlapák. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

škoda, že žádné české titulky nesedí a to je velká škoda, protože tohle je rozhodně jeden z těch lepších film Jeta Leeho. A trochu podobné osobnímu strážci. ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Na to že sa jedná o film Corey Yuena s Jet Lim v hlavnej úlohe, je tam až žalostne málo súbojov. Vlastne iba jeden úplne na konci, ktorý našťastie stojí za to. Viac sa dej točí okolo vzťahu bodyguarda a svedkyňe. Niečo na obdobu Osobného strážcu v ázíjskom balení. Zvyšok akcie sú prestrelky, kde Jet Li bez jediného zaváhania kosí jedného šikmookého padoucha za druhým, pričom žiaden nie je samozrejme schopný ho trafiť ani raz. To logicky dokáže až hlavný padouch na konci, dokonca dva krát a nadôvažok sa mu podarí aj zabodnúť rýchle-vykrvácanie-spôsobujúci trojhranný čínsky bajonet až nebezpečne blízko Jetovho srdca. Ten sa z toho ako inak bez problémov vylíže a zatiaľ čo jedno zlomené srdce (Christy Chung mňam mňam) plače na hraniciach, on si ešte z vesela zapózuje pred majestátne vlajúcou čínskou vlajkou. No povedzte deti, možete takýto film nemať radi? ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Neoriginální děj, u kterého od začátku do konce víte, co bude následovat. Na druhou stranu nijak neuráží a není vysloveně blbý. Co se týče bojových scén, tak v celém filmu je bohužel jen jeden "kopací" souboj, zato poměrně ucházející. Pak tu máme ještě jednu dlouhou solidní přestřelku a to je z hlediska akčních scén prakticky všechno. To je taky asi největší slabina filmu. Přidat jednu dvě bitky, mohlo to být o úroveň lepší. ()

manali 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný hongkong s Jetem. Mám ho radši v čistých kungfu, tohle ale není zlé. Z osobního strážce je tu jen ten motiv ochrany krásné děvy.. Ale co ten rudý konec? to nějak nechápu.. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

V tomhle akčním filmu ze současnosti hraje Jet Li příslušníka speciální čínské jednotky bodyguardů (defenderů). Ten je pověřen ochranou svědkyně (Christy Chung), která může usvědčit velkého zločince. Co následuje si každý velice rychle domyslí. Na základě amerického Osobního strážce s Kevinem Costnerem pak stojí celá tahle hongkongká taškařice. Jet Li hraje odměřeného drsňáka, Christy Chung pak sličnou děvu, které nejdřív chování jejího strážce nevyhovuje, ale nakonec (poté co ji několikrát zachrání život) se do něho pochopitelně zamiluje. Snadné jak facka. Ačkoliv je pod filmem podepsaný Corey Yuen, film se nese v poklidném tempu a jen občasně je lemován nějakou tou akční scénou (přestřelka v obchoďáku)... Akce je tu na vysoké úrovni (Coreymu tyhle moderní akčňáky jdou), co se týče příběhové vaty, musí vám stačit přítomnost Porkyho z OUTC, který co by příslušník hongkongské policie zajišťuje nezbytný kousek humoru při snaze trumfnout "bodyguarda z Pekingu"... Celý příběh má trochu odlehčený HK styl - taková Christy Chung je úplně v klidu, i když kolem ní padají mrtvoly jak na běžícím pásu. V roli záporáka se nakonec představuje Ngai Sing a dokazuje, že bude Jetovi více než rovnocenným soupeřem. Dokazuje to závěrečná přestřelka měnící se v explozivním finále do velkolepé bojové scény. Podtrženo, sečteno nakonec se z toho vyklubal příjemný (nenáročný) film. Corey zvládnul na jedničku nejen akci (plné fajn triků), ale i dialogové scény (plné fajn klišé ;)... Jestli jste někdy chtěli být osobním strážcem, tenhle film je pro vás... 70% ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Roku 1994 se připojení k Hongkongu neúprosně blížilo a tak si i takové legendy jako Jet Li a Corey Yuen potřebovali zlepšit kádrový profil, protože jinak vznik tohoto snímku moc nechápu. Té úslužnosti vůči Číně tu reálně zas až tak moc kromě úvodu a hlavně závěru není, čeho tu ale taky moc není je akce. Vše jde stranou romantické lince, protože se zde všichni skutečně snaží natočit asijskou verzi Osobního strážce. Což není dobrý nápad. To vše s třešničkou na dortu v podobě mnou sehnané americké verze filmu, kdy evidentně některé scény chybí. Chápu Jetovu snahu se prezentovat i jako herec a ne jenom bojovník, ale tato snaha mi v rámci tohoto filmu prostě nesedla. ()

Reklama

Reklama