Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaná německá filmařka Caroline Linková prokázala už ve svém oscarovém snímku Nikde v Africe nebývalý cit pro vnitřní dramata svých hrdinů a psychologická přediva příběhů. Její aktuální opus V zimě to bude rok se sice odehrává v komornějším, ale neméně emotivním prostředí. Režisérka rozpracovala ústřední motivy románu Aftermath Scotta Campbella a rozehrála citlivé téma sebevraždy v rodině a dopadu této tragédie na osudy rodinných příslušníků.

Katarzním prvkem v příběhu středostavovské rodiny, které vládne úspěšná bytová architektka Elaine Richterová zasažená předčasnou smrtí svého syna, je malíř Max Hollander. Právě ten má za úkol zachytit a slepit rodinný ideál z doby ještě před dobrovolným odchodem syna Alexandera ze života. A to i přes odpor dcery Elaine, dvaadvacetileté studentky tance Lilli. S tím, jak se talentovaná tanečnice otevírá Maxovi, ten postupně proniká pod povrch kýženého ideálního obrazu rodiny Richterových…

V zimě to bude rok si získal krátce po uvedení do kin široké i odborné publikum: obdržel Bavorskou filmovou cenou za nejlepší režii, představitelka hlavní role Karoline Herfurth získala cenu pro nejlepší začínající herečku a snímek získal dále stříbro v soutěži o nejlepší film a nejlepší hudbu při udílení Německé filmové ceny. [Der Film 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Excelentí solo pro herecký talent slečny Karoline. Jsem moc rád, že jsem objevil další mladou a charismatickou herečkou, která dokáže utáhnout celý film navzdory velmi náročné roli. Psycholická sonda do jedný mladý ženský duše do který se vryla smrt bratra. Caroline Link si ještě prověřím, protože tady předvedla mistrovskou práci jak na poli scénáře, tak na poli režie. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Kierkegaard aj Heidegger písali, že človek si svoju existenciu naplno uvedomuje len v stavoch úzkosti a žiaľu. Tu je toho trúchlenia a utápania sa v smútku asi až príliš. Maliar maľuje krásne, ale až také peniaze by som za tie jeho obrazy nedala. Esteticky prvotriedne, psychologicky to ale ide trochu mimo. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Na mne až příliš psychologické. Pořád jsem čekal, že film se bude někam posouvat, bude určitým způsobem gradovat. Místo toho se však pořád plácá v mezilidských vztazích rodiny poznamenané sebevraždou mazánka. Filmu dominují Bierbichler a Herfurth, jako malíř a sestra zemřelého. Film stojí na této dvojici, protože bez ní by toho nabízel pramálo. Jejich vztah a dialogy stojí za to. Spousta zbytečných postav kolem (např. Aldo), které s dějem prakticky nesouvisí. Atmosféra je na slušné úrovni, jen ten obsah mi chyběl, abych mohl tu atmosféru lépe nasávat. S přihlédnutím k množství děje mi přijde stopáž zbytečně dlouhá... 70% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Siahnuť si na život bez akejkoľvek odpovede na otázku prečo ... to by som ja osobne ťažko rozdýchavala. Mohlo to ísť ešte viac do hĺbky, ale atmosféra filmu bola slušná. A Karoline ma naozaj bavila .. Aldo už menej. 3,5* ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tak ako jedna mŕtva včela ešte leto nerobí, ani jeden dobrý opis osobnosti - bol tým, čím sme ho chceli mať a preto ho nikto vlastne nepoznal - ešte nezaručuje kvalitný psychologický film. Relatívne priemerná dráma so scenárom pretkaným klišé. Pasáže s maliarom boli síce zaujímavé, ale keď ho navštevovala hlavná hrdinka, ktorá bola drzá a rozmaznaná, že by si zaslúžila pár faciek, čo sa neskôr zmenilo pomaly na platonickú lásku medzi nimi, povzdychol som si nad stokrát videnou šablónou. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Psychologické rodinné drama, které ale v sobě těch dramat obsahuje tolik, že to celé působí strašně neútěšně. Film mi připadal hodně rozmělněný, chyběla tomu nosná dějová linka (smrt bratra a syna se mi nezdála dostatečně dominující). Stopáž přemrštěná, herecký výkon Karoline Herfurth výborný. Některé scény se mi určitě zapíšou do paměti (taneční scéna, poslední dvě minuty, tanec ve sněhu), ale jako celek jen nevýrazný průměr. ()

janisska 

všechny recenze uživatele

Což o to, nic proti psychologii, ale tady přece žádná psychologie není - když na začátku představíte figurky a poté se jich snažíte figurkovitosti zbavit pomocí ustálených schémátek, zažitých záběrů a průměrné tklivé hudby, zůstanou na konci zase jen figurky. Jestli se film dostal někdy až na dřeň, jednalo se nanejvýš o pár scén, a to ještě toliko u žen. Karoline Herfurth byla nicméně skvělá a její katarzní taneční vystoupení v závěru pro mě film zachránilo. Facit: dojemný a ne úplně blbý film na nedělní večer. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepsi film v brneske casti festivalu Der Film. Film je zalozen na dvojici Karoline Herfurth a Josef Bierbichler (malir). Malir dostane zakazku od matky (Corinna Harfouch), jejiz syn spachal sebevrazdu, aby nakreslil obraz, jak si syn a dcera (Karoline Herfurth) hraji u piana. Vetsina filmu je zalozena na dialogu malire a sestry. Reziserce se povedl natocit s vybornou atmosferou. Velmi slusna je i kamera. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Skvělá předloha sestávající z důmyslných dialogů, jaké nelze snadno opustit. Celý film to vytáhlo nahoru. ()

Puppy 

všechny recenze uživatele

Pro me osobne velmi prijemne prekvapeni festivalu Der Film. Film si celou dobu udrzuje vybornou atmosferu, ktera me dokazala zcela vtahnout do deje. Postava malire me nejakym zpusobem pripominala H.R.Gigera. Nejsilnejsim okamzikem je scena, kde je pouzita skladba Signal to Noise od Petera Gabriela. Poctivych 5* ()

Související novinky

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

20.09.2009

Letošní ročník festivalu německy mluvených filmů Der Film 4, který se koná v pražských kinech Světozor a Aero ve dnech 1. - 7. 10. 2009 a brněnském kině Art ve dnech 8. - 11. 10. 2009, představí svým… (více)

Reklama

Reklama