Reklama

Reklama

Epizody(25)

Vypadá děsivě, ale je to dobrák od kosti. Ryūji se nečekaně spřátelí s Taigou, drobnou dívenkou s ostrým jazykem a drsnými způsoby. (Netflix)

Recenze (37)

T2 

všechny recenze uživatele

Romantika z toho srší ako hrom, je taká fajn uletená, obohatená o drzé odfrky, či zábavné vzájomné uťahovanie, založené na dvoch rozdielnych postavičkách, v škole obávaného Takasu a "Tigrice" Aisakou, ktorá mu dáva neskutočne zabrať. Drzá zábavná jazda. /70%/ (videl na festivale Comics Salon 2009) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem si několikrát postěžoval, žánr středoškolské rabukome mě až ne velmi vzácné výjimky příliš neoslovuje, ač právě ony výjimky jsou zodpovědny za to, že vytrvávám. Toradora však mou trpělivost neodměnila. Vztah dvou středoškoláků, tak trochu protikladů, které spojuje společný neúspěch v lásce tu zdaleka není poprvé a ani není zpracován nejlépe. Flipper správně poznamenal, že hlavní hrdinka Taiga se chová k protagonistovi Ryuujimu nehezky, což má být vtipné, ale není. Taiga si tak zjevně léčí komplex "samice na ocet". Ale to není podstatné. Podstatné je, že v daném žánru a tématu lze šáhnout po lepších kusech, např. Lovely Complex. A jelikož podobné seriály jsou sekány jak na běžícím pásu, podprůměrné hodnocení je zcela na místě. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vytěžení žánru na maximum. Romantická komedie, která umí být opravdově romantická (a tudíž i přemýšlivá, tuze dojímavá a plná velkých gest) a stejně tak moc i komediální (a tudíž i k zbláznění absurdní). Toradoru jsem po dlouhém odkládání absolvoval až čtrnáct let po jejím vzniku, kdy už byla ozvěnou minulosti, ale tím spíš jsem se do jejího bezhlavého světa okamžitě s nadšením propadl. Školní anime jsou krásným subžánrem a Ryûji s Taigou patří na jeho úplný vrchol. Nadšení, se kterým se tvůrci vrhali do všech kalendářních příležitostí v čele s Vánoci jen tak někdo nenapodobí. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Kdyby si to zachovalo formát prvních pár dílů... kdyby... tak by to bylo něco úžasného! Vtipného! Energického! Něco co vás nabije pozitivní energií! Ale ono nezachovalo. Po těch pár prvních skvělých dílech to zapadlo do břečky poprůměrných anime ze školního prostředí. Samozřejmě se tam v průběhu celého seriálu objevovaly světlé chvilky, ale to nestačilo k tomu, abych se po celou dobu ptala: "Proč? Co jste udělali té komedii? Proč jsem strkáte ten strašný milostný mnohoúhelník?" Chtěla jsem se smát, místo toho jsem řešila strašlivé problémy puberťáků, kteří se chtěli chovat a řešit své problémy jako vyrovnaní dospělí (což bylo k smíchu, ovšem ne tak, jak bych si přála). Takových seriálů tady bylo a bude. Přineslo to něco nového? Ne. I když to nepřineslo nic nového, bylo to v pohodě a dobře se na to dívalo, člověk se u toho spokojeně usmíval? Ne. Takže lepší hodnocení to ode mě nedostane. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

" Od dávných časů jsou drak a tygr jediná stvoření, která k sobě patří. " Toradora! (とらドラ!) další středoškolské anime s výborným openingem a bláznivými hlavními hrdiny, ukazuje již už nevšedně všední milostný čtyřúhelník ve kterém není vše jak se na první pohled může zdát. 70 % ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

První kapitola skončila, já si tu nastavil ** a měl jsem v úmyslu to smazat. Říkal jsem si WTF, 12 už mi dávno není, proč bych na to jako měl koukat? Pak jsem si ale říkal, že přeci jen ten opening, na který jsem byl navnaděn, je až od 2. dílu. Tak jsem koukal na 2. díl, během kterého se Rjůdži vysmál stereotypu Taigy, vysvětlil jí, že jsou si rovni, a začal jí říkat křestním (což je hodně intimní). A ona to vzala, i když pro statut quo, své křehké sebevědomí a pro okolí si své kecy nechala... A zrodilo se zajímavé pouto... Nezdá se mi, že tu jde o rabukome a o vztah dvou protiv a vyřešení kdo s kým skončí... Spíš je to hrozně moc úhlů pohledu, jaké rozmanité podoby může mít silné přátelství... vpodstatě ve všech aspektech... jak udělat něco nezištně bez ohledu na vlastní prospěch předvádí 7 lidí... na okraj, stále obdivuji přezdívku tenori taiga... přenosná, kapesní, doslova vezoucí se na ruce (dá se říct, že Rjůdžiho, že?). Nejsilnější melodramatické momenty... ve 4/5 19. epizody, a samozřejmě v anime nevídaná scéna (v ložnici). |•| Edit: ano, v jedné diskusi jsem četl větu, proč je toto anime výjimečné: because it´s pure. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl někdy sestavovat seznam anime, která mě po prvních pár dílech málem odradila od dalšího sledování, byla by na něm určitě i Toradora!. Na jejím začátku je totiž koncentrováno prakticky vše, co mě na středoškolských rabukome odpuzuje: uřvaná, impulzivní a nešikovná cundere hrdinka, která zcela bezdůvodně mlátí šikovného, hodného, dobráckého hrdinu, jenž si od ní nechává všechno líbit a ještě jí posluhuje, a do toho romantický mnohoúhelník, ve kterém zdánlivě nikdo nemůže získat toho, koho by chtěl. Jistěže se najde dost diváků, kteří tento podtyp středoškolské rabukome vyhledávají a arogance hlavní hrdinky jim naopak přijde vtipná, ale já prvních několik dílů jen trpěl a doufal ve změnu. A ta naštěstí přišla. Později se totiž ukáže, že síla tohoto anime vůbec nespočívá v třaskavé situační komedii o dvou hlavních aktérech, jak by se zpočátku mohlo zdát, ale v povedeném dramatu s širokým spektrem postav, které se musí poprat s osobními problémy jak vevnitř, tak navenek. V této rovině si vedou tvůrci až nečekaně dobře a všem postavám přidávají na rozměru, jenž jim v úvodu chyběl, takže se postupně dají najít sympatie i k těm, u kterých byste to dříve nečekali. Škoda jen mírně uspěchaného závěru, který mohl ještě vylepšit celkový dojem. Pokud tedy budete ze začátku trpět jako já, zkuste vydržet, protože pak to stojí za to. Lepší 3*. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Vzhlížím k Toradoře jako jedné z těch známějších školních romantických komedií (Nemůžu si neodmyslet to nenazývat Toreadora. Kde to vůbec vzniklo?), a tak jsem považoval za obecnou otaku vědomost mít toto jako povinnost v kolonce shlédnutých. Upřímně, čekal jsem mnohem vetší dávku originality a vtipu v příběhu. Hádám, že to bude už jakousi "zajetostí" v kolejích tohoto žánru, že se neustále opakují prvky festivalů, otázka budoucího povolání, výlet k moři, valentýny a podobně. Respektuju to, co jiného bychom ve škole asi tak mohli dělat? Stále si nepřijdu nikterak přísný, když požaduji aspoň minimální dávku inovace, jiný tok osudu, hrstku nepředvídatelnosti..přičemž nic z toho se nedostavilo. Nespoutaný úvod byl zábavný, ale poté to už přesedlalo 100% na romantickou notu, frekvence vtipu opadla na úroveň deště na poušti a jen jsme byli v galerii Klišé & klišé. Záchraný kruh tomu obrazně řečeno háže ústřední dvojička, volatilní Taiga s kliďasem Ryuujim, kteří mají továrnu na šarm a charakter s intelektem jim není neznámý. I když každý ví, jak to nakonec dopadne a sem tam mě Taigino mlácení sympatické zdaleka nebylo, tak hlavně u Ryuujiho si nemůžu vzpomenout na jediný absurdní nebo neomalený prvek (narozdíl od Kushiedy nebo Kitamury). V tom je Toradora! jednoznačně nejúspěšnější, protože onen pocit, kdy to hlavnímu páru přejete, je Vám vykreslením onoho páru snadno vsugerováno, čímž jsou mnohé skřípance umně zamazány. Konec je taky jeden z těch lepších a u mě budou mít vždy povedené závěry velkou váhu. I přes mou osobní nevraživost vůči J.C. Staff studiu a s příhlédnutím, že grafická stránka má nějaký věk, tomu dám slabší 4*, jelikož mé časté nenadšení z bežných rabukome se nedostavilo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tygr a drak, dvě silná mystická stvoření, jsou k sobě neodolatelně přitahována. Kvůli čemu, soupeření nebo vzájemné podpoře? Ryuji charakterizovaný obličejem vrahouna, ale s velmi starostlivou a laskavou duší. A droboulinká Taiga, která si svoji výšku a fakt, že ji odmítla vlastní rodina, kompenzuje násilným chováním. Co ji taky jiného zbývá? Když tě nechtějí ani tvoji nejbližší a jsi tak malá, že tě každý přehlídne, je pár kopanců a drsnost jednou z možných záplat na duši. A taky, aby si tě pořádně všimli. _____ Zatímco první díly slibovaly víc akce a legrace, už záhy se seriál překlopil do romance a japonská střední se proměnila ve školu zlomených srdcí. _____ Finále je předvídatelné, ale je hezké, jak k němu seriál spěje. Výtržnice Taiga jenom skrývá svoji křehkost a Ryuji je prostě zvyklý se starat. Co mě štvalo, byla naspeedovaná zrzka, alias nejlepší kamarádka a líto mi bylo namachrované modelky, která svůj cit téměř ani nenaznačila, takže na ni nezbyla ani role zhrzené milenky. _____ Když se divák smíří s dětinskou kresbou, zjistí, že Japonci ji umí a dokážou dokonce i do těch širokých panenkovských očí dostat emoce. _____ Emoce byly vůbec zajímavé – buď sebezapření a skrývání, nebo hysterie, když už potlačovaný cit nejde udržet uvnitř. Japonští středoškoláci projevují velkou míru zodpovědnosti, cílevědomosti, schopnosti obětovat se pro kamarády a dodržování pravidel. _____ UPOZORNĚNÍ: Po titulcích posledního dílu následuje ještě několik scén. SHRNUTÍ: Skoro bych se vsadila, že seriál inspiroval můj jiný oblíbený – The End of the F***ing World ()

KiritoSenpai 

všechny recenze uživatele

Mhm, kde začít... anime jsem poprvé rozkoukal někdy okolo roku 2014 ale vzhledem k mé tehdejší jazykové deformaci jsem nebyl schopný přelouskat anglické titulky. I tak se mi ale po těch letech vybavilo, že mě anime vlastně bavilo a rozhodl jsem se, že to teda dokoukám, a nutno říct že nelituji.  Pozor, recenze obsahuje spoilery a vyžaduje aby se čtenář orientoval alespoň v postavách! Tak jdem na to. Obecně vzato, anime je vlastně romantická highschool komedie, což je asi žánr, který bych nikdy neodmítl. A začátek je parádní. Postavy jsou charismatické, příběh vyvážený, no zkrátka tak, jak by to mělo být. Taiga by chtěla Kitamuru, který se kamarádí s Ryuujim, který zase chce Kushiedu, která se kamarádí s Taigou, prostě klasická zápletka. V 4. či 5. dílu se zjeví "kráska" Ami, která by taky chtěla Ryuujiho, ale vlastně mu to nikdy neřekne. Už se v tom ztrácíte? To je špatně, protože tady to vlastně nekončí, ale teprve začíná. Toradora! by se vlastně dala rozdělit na dvě série, byť jako taková má celkem 25 dílů a pouze jednu sérii. A proč si to myslím? Dejme tomu, že tady máme do 16. epizody opening, který tak nějak vystihuje ztřeštěnost příběhu. Všechno je krásné, ulítlé a "normální". A pak se v 17. díle změní opening a celá série najednou, z čirého nebe "zvážní". Ale to není všechno, prakticky můžete zapomenout na všechno, co jste do 17. dílu viděli, protože právě tento zlomový díl tak nějak všechno mění. Taiga už není udělaná do Kitamury (a nechová se jako spratek), Ryuuji se tak nějak furt chce potýkat s Kushiedou a Ami stále nic neřekla Ryuujimu. Ale to není všechno! Chování postav se během 1 dílu úplně nepochopitelně změní a celý děj jde tak nějak do kytek. Co se 16 epizod táhlo jako fusakle, najednou celé pojme taková "divná" atmosféra. Těžko to popsat někomu, kdo to neviděl. Snad jen, že vám může připadat, že se díváte úplně na jiné anime. A poslední epizoda, při které jsem málem zažil krátkodobou mentální dysfunkci, tomu dodává tu "WTF is going on here" korunku. Ono by to mohlo být samozřejmě lepší. Nemuselo se během posledních 5 epizod úplně poslat do háje tak krásných 20 předchozích dílů, na všechny hlavní postavy okrem Ryuujiho a Taigy (kterým to, jasně, přejete už od začátku) s prominutím vyserou. Metrosexuální Kitamura je uklizen do ústranní, krásná Ami-chan si furt mele to svoje jak Ryuuji nic nechápe a z Kushiedy vlastně vyleze nakonec, že by Ryuujiho sice chtěla, ale že ho ráda přenechá Taize. No a tak se dají ti dva konečně dohromady, je to trochu debilně podané, ale co, v tomto by to mohlo skončit.... jenže! Jenže nejvíc šťastná Taiga se v posledních 10 minutách rozhodne z mě nepochopitelných důvodů od jejího milujícího nastávajícího vzdálit na ROK! Ano, správně, to jste prostě happy jak dva grepy, a tak se rozhodnete, že nejlepší bude se zdeklovat na rok někam do prdele a nikomu nic neříct. Co na tom, že se nakonec opět shledají. Poslední díl je výstřelek absolutně nerealistického a iracionálního chování hlavních postav, které se do té doby chovají jakš takš racionálně. Poslední díl je opravdu odpad. Ale těch předchozích 24 epizod není. A proto 5*. A proto se na to podívejte. Nutno říct, že anime překvapilo svou aktuálností v roce 2021. A určitě ještě pár dalších let může překvapit. () (méně) (více)

Sokka_ 

všechny recenze uživatele

Skvělej opening, skvělej ending, nejskvělejší postavy, boží facky a super bitky:D Čekal jsem skvělej konec, ale moc se to nepovedlo . Přesto si myslim, že je Toradora nejlepší středoškolský drama anime vůbec. "My happiness can only be made with my own hands." -Kushieda Minori ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Toradora! nie je zlé anime, ale má niekoľko chýb. Podľa mňa zobraziť chlapa až natoľko zženštilého nie je dobré a mužov to skôr odrádza. Nechať sa toľko tĺcť od ženy asi nie je vtipné a muž má mať svoju hrdosť. Samozrejme je aj zlé, že hneď je jasné kto sa s kým dá v budúcnosti dohromady. Vtipnosť si dovolím povedať priemerná a romantická časť je lepšia ako humorná. Často sú tam schémy, ktoré sú viditeľné aj v iných podobných anime a dobrý nápad je vytvoriť vzťah medzi dvoma úplne odlišnými ľuďmi. Ďalšie plus a to výrazné je uvedenie postavy, ktorá sa správa dospelo (Kawashima). Ami Kawashima je postava, ktorá všetko vidí z dospelého pohľadu a to je pre mňa novinka v takýchto anime. Samozrejme je prítomné dievča čo sa správa úplne opačne a to Minori Kushieda. Lenže aj keď sa správa detsky v skutočnosti tak nemyslí. To je vážne plus keď, postavy sú takto vyvinuté. Napriek tomu by som potreboval toho ešte viac a to niečo zaujímavé v príbehu. Aby ten príbeh išiel niekam kam iné nie. ;;; Taiga aj Yuusaku sú na škole obaja obávaný a všetci sa ich boja nie oboch právom. Títo dvaja študenti sú opozitá. Yuusaku je poriadkumilovný a v podstate milý chalan čo dobre varí. A Taiga je neporiadna, číže si rada nechá upratať a navariť a správa s k mužom ako k odpadu a napriek tomu je vlastne tiež milá. Obidvaja hľadajú lásku vo svojej triede a sú zaľúbený do svojich spolužiakov, tak si v tom skúsia navzájom pomôcť. Asi ako sa to môže skončiť? ()

Darik 

všechny recenze uživatele

To bylo tak úžasný, že ani nevím co napsat. Řekl bych, že je to velmi nevšední anime s obrovsky hlubokým příběhem. Snad žádné anime, co sem zatím viděl, nebylo takhle napěchováno emocemi s doprovedem úžasné hudby a tak strašně moc sympatickými postavami, že už teď je mi bez nich smutno. Zkrátka a jednoduše - úžasné anime, které můžu jen doporučit všem fandům slice of life a vlastně i těm ostatním. Jen škoda, že to má tak málo dílů - určitě bych jich snesl mnohem víc ;) 100% bez nadsázky. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Prvotné epizódy mi prišli ako bláznivá komédia a pýtal som sa, čo už tu môže byť žáner dráma, romantický? Zo začiatku som to pozeral sporadicky. Postupne, doslova priamou úmerou, neustále ubúda komédii a nahradzuje ju - u mňa tak žiadaná - dráma a lákalo ma to stále viac. Táto štruktúra v anime či filmoch nie je nič nezvyčajné, ale Toradora ju náramne využíva, aby charaktery mali dostatok priestoru a možností pre vývin svojich vzťahov. Naozaj, spočiatku som nečakal, čoho sa mi nakoniec dostane. Silné 4*. ()

Five By Five 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný a aj zábavný seriál, veľmi zaujímavé, sympatické postavy a asi do polovice aj celkom fajn opening... Okolo stredu pár slabších častí - ta sa stáva často, keď postavy odídu na prázdniny a robia hlúposti (nie v tom zábavnom zmysle slova)... Koniec dosť teatrálny a záverečnou časťou som tiež nebol veľmi nadšený, ale aspoň, že to zachránila tá posledná scénka... Ako celok - určite nadpriemer romantického anime... ()

Secretus 

všechny recenze uživatele

Jako první by mělo padnout, že tohle rozhodně není komedie. Nečekejte natrženou bránici, i případné pousmání spíš bude smutný úsměv. Je to solidní a vkusná(!) romance okořeněná špetkou dramatu. Oproti obdobným středoškolským romantických x-úhelníkům má však Toradora! mnohá plus: perfektně vykreslené postavy - jejich povahové vlastnosti nejsou na efekt (Taiga je agresivní, protože ona JE agresivní, ne aby byla ze začátku zajímavá a pak tenhle rys vypustila), nejsou ploché, vyvíjí se, dokážete se snadno do nich vcítit, mají své pro děj nepodstatné rysy, nejsou černobílé, lžou a předstírají (divák lež okamžitě neprokoukne [!]); oblíbíte si úplně všechny; žádná z postav není idiot; dialogy nejsou tupé; nejsou tu zbytečná opakování a vysvětlování (flashbacky, opakování scén); nejsou tu hluchá místa - pořád se něco děje a je to zajímavé; neodhadnete konec (fandíte úplně všem); odsýpá to; precizní animace. Negativum mě žádné nenapadá. Anime ze střední školy je milion, ale tohle bylo asi úplně první, co mě navnadilo na nostalgické vzpomínání na má léta na střední. U většiny seriálů si, s přibývajícím počtem shlédnutých epizod, přeju, aby už skončily, tady tomu bylo naopak - nechtěl jsem se s postavami loučit. ()

Lettanea 

všechny recenze uživatele

Nieje to na plné 4*, ale ak to porovnám s inými háremovkami tak z toho Toradora vychádza celkom dobre, + má Taigu (loli, pettanko, tsundere) Aj po dlhšom čase mám Toradoru stále v živej pamäti... Oba openingy a prvý ending stáli za prd, druhý sa celkom podaril. Začiatok podľa zaužívanej predlohy, ale milý. Druhú tretinu dochádza dych, dej sa skoro neposúva a rieši sa Taigina láska ku Kitamurovi ktorého som neznášal z hĺbky duše. Koniec to zachraňuje, a aj keď je to všetko veľmi predvídateľné, vážne ma potešil. Scéna na/pod mostom je najkrajšie vyznanie lásky ktoré som v anime zatiaľ videl. A jedna dobrá rada na záver, posledných 4-5 častí odporúčam pozerať sám, v noci a s balíkom vreckoviek, naposledy som takto reval pri Clannade ;) ()

loveless 

všechny recenze uživatele

"Na světě existuje něco, co ještě nikdo nikdy neviděl. Je to něco dobrého a milého. Možná, že pokud by to lidé mohli vidět, všichni by to chtěli. Právě proto to nikdo dodnes neviděl. Svět to ukryl, aby to nebylo snadné získat. Ale jednoho dne to někdo najde. Člověk, který si to nejvíc zaslouží to určitě najde. A co se má stát se stane." Ryuji nastupuje do druhého ročníku na vyšší střední, je to hodný chlapec, ale po otci vypadá jako mafián, který vás pravděpodobně zabije a proto nemá moc kamarádů. Do třídy s ním bude chodit i malá a roztomilá slečna Taiga, která má přezdívku Kapesní tygr a chová se jako delikvent. Jak se tihle dva spřátelí a společně se snaží podporovat v proměně své platonické lásky ke svým spolužákům v něco víc, vypráví tohle anime, které se nedá úplně zařadit do žánru komedie. Kresba je skvělá, stejně tak postavy, které prvoplánově nezůstávají ve své původní škatulce, ale vyvíjejí se. Poslední epizoda navíc obsahuje úžasnou romantickou scénu, i když trošku divné rozuzlení problémů. Moc se mi líbil i první opening a ending a ani ty druhé nebyly špatné. Tenhle příběh tygra a draka, kteří si na věčné časy stojí bok po boku, se mi líbil od první vteřiny až do té poslední a to nepřeháním, takže určitě doporučuji. ()

kojak89 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé anime s ještě zajímavějším koncem. Doporučuji to shlédnout celé, byl sem celkem překvapen =) ()

Koonix 

všechny recenze uživatele

[] Opening 1-Opening 2-Ending 1-Ending 2 [] Ako asi väčšina ľudí, aj ja som sa dostal k tomuto anime vďaka Taige, ktorá ma nesklamala a chvovala sa presne tak ako som čakal (a dúfal:). Práve ona je bezpochyby najväčším kladom celého seriálu, ale keby to končilo u nej, určite by sa toto anime nedočkalo tak kladných prijatí. Ostatné postavy sú tiež zaujímavé a príjemné (hlavne samotný Ryūji ale aj Ami), až na jedinú chybičku krásy, ktorou pre mňa bola Kushieda - iritovala ma od prvej scény až do konca. Čo sa príbehu týka, všetko ako má byť, niekedy som sa až strácal v tom ľúbostnom mnohouholníku, ohľadom konca, dalo sa to čakať, ale posledná epizóda ešte dokázala postrašiť a samotné rozuzlenie si nechala až na absolútny záver. Hudba pekná, dobre podčiarkovala horko-sladkú atmosféru seriálu. Aby som to zhrnul, jedinú výhradu mám už k spomínanej Kushiede (ktorá ma štvala fakt veľmi) takže 9/10 :) ()

Reklama

Reklama