Reklama

Reklama

Kovbojové za mřížemi

  • Kanada Wild Horse Redemption, The

V americkém Wyomingu existuje zvláštní věznice: svobody zbavení tu žijí vedle sebe muži a koně. Muži tu jsou proto, že spáchali nějaký trestný čin, koně proto, že každoročně musí několik tisíc těchto nádherných zvířat nedobrovolně opustit krásné a širé veřejné pastviny, aby jejich celkový počet nepřekročil hranici 27 500 kusů. Odchycené mustangy je třeba vycvičit a pak se mohou nabízet k tzv. adopci - převezme je nový majitel. Wyomingští vězni jsou tvrdí chlapi, ale tvorové, kteří stojí před nimi, jsou ještě tvrdší a nebezpečnější. Vězni-trenéři mají devadesát dnů na to, aby koně připravili na život s jinými lidmi. Je to proces tak dramatický, že často není poznat, kdo koho vlastně krotí. Mezi muži a koni vzniká vztah, který může oběma z nich zachránit život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé... jen mě velmi mrzí, že to bylo tak krátké a sběrný materiál taky nedával prostor pro větší příběhy. Ale jinak velmi zajímavé.. balancuji mezi 3 a 4 ... musím si to ještě nechat projít hlavou. ()

Anchi

všechny recenze uživatele

No ne no, radši nebudu ani hodnotit hvězdičkově, protože takhle si nepředstavuju práci s koňmi, kteří přijdou syroví z plání, kteří jsou postaveni do situace, na kterou nebyli ani zdaleka připravováni a najednou musí čelit psychickému nátlaku podvolování se jinému živočichu, predátorovi, zvlášť takovýmhle stylem... A celkově prostě ne, už začátek mě dost znechutil, horse whisperer vypadá trochu dost jinak než zločinec... Ale chápu no, ne pro každýho je kůň cítící bytost, která si zaslouží trochu víc než jen 90 dní tréninku a pak tradááá, šup do světa, děj se vůle boží. Nedostatek vhodných lidí, tlačí je čas a business je business. A to mě dost sere. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Pokud tento snímek budu hodnotit jako kochání se střídmou krásou hor, planin a koní, pak mu můžu klidně dát čtyři hvězdičky. Já ho však hodnotím jako dokument o vězních jedné zvláštní věznice v americkém Wyomingu, jejichž charakter se napravuje tak, že je nechají krotit divoké mustangy. A z tohoto hlediska je film podle mne promarněná šance. Konflikt, střet, proměna? Veskrze žádná. Na skoro hodinové ploše se nenašlo místo ani pro prostředí a život samotné věznice, ani pro osudy koní po jejich zkrocení. Vše, co divák vidí a slyší, se odehrává v malé ohradě. Koně běhají v kruhu, vězni se jim snaží dostat na záda, trenéři dohlížejí na koně i vězně. Vězni jsou lidé, které vyloučila společnost, divocí mustangové jsou koně, pro které není místo v přírodě, protože větší část přírody zabral člověk pro své účely. Lidé i koně jsou kroceni civilizací. Vyžaduje se řád, trpělivost, účelová činnost, ovládání emocí, podřízenost. Kdo to nezvládne, podstoupí nápravu, krocení, přizpůsobení, v nejhorším případě trvalou separaci nebo dokonce likvidaci. Učit koně je snazší než lidi - výcvik mustangů trvá 90 dní, náprava lidí pokroucených civilizaci zpět k civilizaci trvá roky. Možná nejvíce na vězně působí uvědomění si paralely mezi nimi a koni. Když vidí, že vytrvalost, soustavnost a vlídný přístup přinášejí nejlepší výsledek, začnou možná uvažovat, že když to funguje u mustangů, mohlo by to fungovat i u nich. Hlavní je zkrotit, ochočit strach - strach z neznáma. Strach zvedá hladinu adrenalinu, který vede k bezhlavému, zbrklému chování nebo k hrdinství a silným prožitkům. Nadšení je nepoznaný nebo překonaný strach. Zvláštní agenti se liší od výbušných asociálů tím, že umí držet svůj strach na uzdě. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dle mého naprosto nevyužitý potenciál, protože bylo jedno, že trenéry byli odsouzení trestanci ve výkonu trestu. Dokument se tímto faktem vůbec nezabývá a krotit mohli třeba studenti práv nebo moskevští senioři nad 70 let. On ten "institut" pro krocení divokých koní je sice zajímavý, ale takhle je to pouze další pohled do zákulisí atraktivního povolání (a sem tam se pěkně kouká jak ti mustangové v extra zpomalených záběrech utíkají). 45 % ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Mám rád koně a velice respektuji lidi, jejichž touha po změně k lepšímu je motivuje k pozitivnímu konání. Chtěl jsem vidět deset minut tohoto dokumentu. Zajímalo mě o čem je. Jméno režiséra není v našich končinách také příliš známé. Při sledování mě velmi záhy uchopila emocionální vlna, a po dlouhé době jsem se cítil jako při čtení dobré knihy. Najednou byl konec a já zcela vážně přemýšlel, že se podívám znovu. Tento dokument částečně změnil můj pohled na svět. Zkuste to taky. Ukázka 1 www.youtube.com/watch?v=UL7QZ0WM34A# ukázka 2 www.youtube.com/watch?v=0WMlwzTIC3E . ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Mám s tím morální problém. Těch koní je mi strašně líto. Pro vězně je tahle práce sice přínosem, ale chudáci koně, není to podle mě správný, tohle s nimi dělat. ()

Reklama

Reklama