Reklama

Reklama

Jindřich IV. Navarrský

  • Německo Henri IV (více)

Obsahy(1)

Francie, 1563. Protestanti bojují proti katolíkům o půdu i o moc a odvolávají se při tom na náboženství. V čele protestantů stojí Jindřich Navarrský, jenž spolu se svými muži bojuje proti Paříži, proti katolíkům a proti mocné rivalce jeho matky, Kateřině Medicejské, královně Francie. Kateřina nabízí Jindřichovi na důkaz smíru ruku své dcery, Margot, ale svatba skončí prolitou krví. Jindřich masakr během Bartolomějské noci přežije, ale je uvězněn v Louvru, odkud se mu podaří uprchnout po dlouhých čtyřech letech. Během svého života pětkrát změní své vyznání a nevynechá jedinou příležitost, aby usiloval o místo na královském trůnu. Nakonec se stává monarchou, o kterém lze s upřímností prohlásit, že byl jedním z prvních opravdových humanistů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda, že namiesto reálnej histórie sa tu venuje pozornosť posteľným scénam, ktoré zabijú tak 15-20 minút filmu o osobnosti, ktorá bola tak významnou a panovala tak dlho. Avšak tvorovia iste vedeli, že pohľad na ženské poprsie určite nezaškodí. Henrich Navarrský by si skôr zaslúžil seriál, pretože ani tri hodiny tohto filmu nezmapovali jeho život ani z tretiny. Navyše herec, ktorý ho stvárňuje sa tu vôbec nemení, a hoci pred smrťou mal pred šesťdesiatkou, vyzerá tu stále ako pohľadný tridsiatnik. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Historický filmy mám rád,takže bylo jasný,že tohle chci vidět.Pravdou je,a už to tady v různej komentářích i zaznělo,že evropani maj ty filmy hodně neučesaný,narozdíl vod amíků,a i tohle je drsný,špínou a hnusem prolezlý,fakt hustá,a dobře ukázaná doba..Ale je to jen plný intrik,vždycky spíš prošpikovaný politikou,a to mě trochu sere.Naopak hollywood neklade žádnej důraz na fakta,nebojí se skutečnost vobejít,změnit,a hlavně ty jejich filmy maj švih,spousty zobrazenejch bojů,prostě to nenudí.Pravdou je ,že každý má něco do sebe,i tohle bylo celkem dobrý.60%. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Není léku proti tomu běsnění. Krvavé zlořečení. Krvavý absint doby. Temné povstání pod hvězdami. Mír a láska odpírány. Kéž rozdělí se zkřížené meče, ale jsou do sebe až příliš krutě zataveny. Zrada, bolest, vražda, rozkoš. Tím vším zaplatila panovníkova koruna. Proboden, mrtev král. Zchladlo horké, rozdychtěné tělo Faunovo. Skvrna vzácné tekutiny jako vztyčené memento zůstává, kutálí a vsakuje se do hroudy hrdinovy. Král, řečený Navarrský a jeho choť. Na lože vášně je hoď. Jejich těla nestydí se, od vrchu dolů líbají se, dlouze intimnostmi sytí se. Plně napuštěné rty sají, žádoucí je chtíč sexuální arogance mé paní. Erotika jako rozohněný plamen veršů, svůdná lačnost smyslnosti, obřad vytrvale dráždící, věru pornografickými črtami sálající. Ďábelský nástup "vonící" hříšníky a hříšnicemi. Zlé a drsné časy povyšujících se mocností ze světa nedostupnosti. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Scénáristický zmar, který se tvůrci snažili vyvážit neúměrně dlouhými a nudnými erotickými scénami. Oceňuju výpravu a celkovou atmosféru doby, jakožto i povedenou Bartolomějskou noc či představitele krále Karla a jedovou babu Kateřinu Medicejskou, ale i tak se jedná o promarněných 150 minut. A ještě by mě zajímalo, kde autoři přišli na homosexualitu Jindřicha III.. 30% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Takový život Jindřicha IV. v kostce. Komentář obsahuje spoiler! Věrně teda zachovává předlohu, což jest román Heinricha Manna Mládí Jindřicha IV. a Zrání Jindřicha IV. Už ani ta nestála za moc, má veškeré nešvary historického románu, ale alespoň nevypouštěla důležité události té doby... Proč třeba útěk Jindřich z Louvru, který se několikrát nepovedl a dokonce se za intriky kolem něj popravovalo, vyšel ve filmu hned na poprvé? Asi, aby mohl vyniknout de Rosny, pozdější vévoda ze Sully... A to, že si Marie Medicejská objednala vraha, se mi taky zdálo přitažený za vlasy, byla hloupá, byla žárlivá, byla ctižádostivá, což sice mohlo být dobrým důvodem, ale Jindřicha milovala, byť po svém, a nikdy by na něj ruku (ani cizí) nevztáhla. Vzhledem k tomu, že Ravaillac i na mučidlech prohlašoval, že jednal pouze z vlastní vůle, je otázka, kdo stál za vraždou, námětem mnoha spekulací, tohle je jedna z nich, podle mě ale dost blbá, mnohem spíše jím ale byl někdo z "pozůstalých" z Katolické ligy nebo jeho už dávno ne krásná, bývalá manželka Markéta z Valois (zvaná Margot). Snad jedním z mála kladů byl skutečně (nebo neskutečně) sympatický představitel Jindřicha v hlavní roli a to, že stěžejní události film popisuje věrně (za což ale vděčí spíše předloze, a také, co ale z toho, když vynechá spoustu jiných událostí a faktů a celý děj pak vyznívá zcela jinak, než to skutečně bylo). ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Německu, České republice a ve Francii, konkrétněji také na Bílinských výsypkách, které vznikly nahromaděním zeminy po skrývce v hnědouhelných dolech. (Yardak)
  • Během natáčení bitvy v Bílině se díky zapálení do role zranilo několik komparsistů. (gustaw)

Reklama

Reklama