Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh malého Ondry Tomala - budoucího krále - a jeho dědečka se odehrává během přípravy jízdy králů, která se koná ve Vlčnově každou poslední neděli v květnu. Děda vymýšlí historky o svých dobrodružstvích s americkými Indiány a když se Ondra dozví, že vlastně byl po celou dobu své nepřítomnosti ve vězení, neví, jak se s tímto faktem ve vztahu k milovanému dědečkovi vyrovnat. Tak se z něho, podobně jako při obřadu jídy králů stává mladý muž. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Jelikož pocházím kousek od Vlčnova tedy vesničky kde se tradice Jízdy králů dodržuje tak se mi film velice líbil a hlavně výkon p.Řehoře byl skvělý stejně tak i Pavla Manga jakožto sklvělého mladého herce.Povídat tady o tom jakou tradici tahle slavnost má si myslím že je naprosto zbytečné.Je to opravdový zážitek nejen pro lidí z Čech ale i pro Moraváky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jízda králů není film primárně o samotné tradiční jízdě, přestože bych čekal, že se divák o této události dozví víc. Ani záběry ze samotné události nejsou příliš bohaté. A tak se od dědy pouze dozvídáme proč a jak se jezdí. Neřekl bych úplně, že je příběh dramatický. Dospělému diváku docela snadno dojde, že děda logicky nemohl být v USA už jen proto, že zkrátka komunismus by ho tam nepustil. A i kdyby ano, indiáni už v té době žili v rezervacích jim určených a pochybuju, že mohli v omezeném prostoru zažívat taková dobrodružství. Tedy je od začátku jasné, že se jedná o smyšlenku. Teď jde jen o to proč. Zda za tím stojí čistě jeho fantazie nebo, jak se později ukáže druhá varianta je správná, zakrývá jinou událost. Trochu jsem však nepochopil vykreslení postav, kdy otec v jednom záběru odmítá s dědou mluvit, a jak matka připomíná nechce ho ani na večeře, hned v následujícím ale jde, aby si s ním vykouřil dýmku míru. A možná i díky tomu mění svůj názor na dědu král a vnuk v jedné osobě. Úvod a závěr poznamenala kladným způsobem hudba, ale v průběhu filmečku už tak dobrá nebyla. Čekal bych větší zapojení lidové hudby. Naopak mě překvapilo, jak přirozeně šla hercům od pusy lidová mluva. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Na pozadí příprav ke každoroční Jízdě Králů pořádající se ve Vlčnově se odehrává dramatický příběh dědy a jeho vnuka, jejichž pěkný vztah naruší jedna věc, kterou se vnuk náhodou dozvídá....Zdeněk Řehoř svou rolí dědy vnáší do postavy životní zkušenosti a tradice, které by měly zůstat zachovány. Hudbou doprovází Petr Ulrych a úvodní píseň nazpívala Hana Ulrychová. Pěkný film. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch sametových filmů. Kdy se nikomu moc něchtělo točit, protože nikdo nevěděl, jak to dopadne. Proto jsou tvůrci z tohoto roku hodně přízemní. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Příběh je velice prostý a tak se ve filmu vedou různé proslovy, které mají "přirozeně" vysvělit proč je důležité dodržovat tradice. Každý kdo s jihomorávaky nějakou dobu žil (já 5 let na kolejích v Olomouci) tak ví, že ty tradice jsou dnes prázdné a dodržují se ze setrvačnosti a hlavně jako důvod k napití. No filmově to úplně špatné není, ten hlavní motiv důvěry děda-vnuk je tam rozehrán docela dobře, ale je to málo a je to příliš nastavované. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v obci Vlčnov. (SONY_)

Reklama

Reklama