Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V San Quentinu má být o půlnoci popraven vězeň z cely smrti, černoch Frank Louis Beachum, odsouzený před šesti lety za vraždu těhotné ženy, která mu dlužila 96 dolarů. Mladá reportérka deníku Oakland Tribune Michelle Zieglerová byla pověřena úkolem udělat poslední rozhovor s odsouzeným mužem. Jenže krátce předtím Michelle zemře při tragické autonehodě a šéfredaktor přidělí její úkol stárnoucímu veteránovi Everettovi. Sukničkáři, mizernému otci i manželovi a také bývalému alkoholikovi. Kromě toho má ovšem Steve dokonalý novinářský čuch a ten mu napoví, že s odsouzením Franka Beachuma není všechno v pořádku. Když se mu podaří zjistit, že klíčový svědek lhal o tom, co viděl, získá téměř jistotu, že odsouzený muž je nevinný. Na to, aby jeho nevinu dokázal, má však pouhých dvanáct hodin. Steve začíná zběsilý závod s časem, ve kterém jde nejen o život Franka Beachuma, ale také o něj samotného. Jeho nadřízený Bob Findley už dlouho hledá záminku, aby ho mohl zničit. Steve kousek po kousku odhaluje pravdu o zločinu, za který má být potrestán nevinný člověk. To však nestačí. Musí najít dostatek důkazů, aby dokázal popravu zastavit. (TV Nova)

(více)

Recenze (115)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že PRAVDA ZABÍJÍ je vynikající film, protože jako detektivka (nezáměrně) selhává a Eastwood jako režisér ne zcela vhodně obsadil Eastwooda jako herce. Leč (a) charakterizace hrdinů nikoli prostřednictvím jejich činů v zápletce, nýbrž prostřednictvím jejich rolí v rodinách, a (b) množství významových vrstev rozehrávaných paralelně s detektivkou ze snímku dělají dílo, které rozhodně není tuctové. Detailněji jsem se tímto filmem zabýval ve své analýze k příležitosti Eastwoodových devedesátin tady - a teď se jdu konečně podívat na ABSOLUTNÍ MOC, další z jeho devadesátkových kriminálek, co jsem si nechával "na později". Ostatně za tři dny mu bude třiadevadesát... a samozřejmě připravuje nový film, byť už možná definitivně poslední. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se mi pár povedenými filmy jevil jako velice schopný režisér. Ale ne vždycky je tomu pravda a má v repertoáru plno kousků, které nejenom, že nudí, ale příběhově jsou absolutně nijaké a nezajímavé. Pravda zabíjí je jedním z nich. Těch 123 minut mi přišlo jako utrpení, o to hůř mě bylo, že jsem nemohl usnout a ten film pořád stejně otravně a nezajímavě plynul. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $16,649,768Tržby Celosvetovo $18,300,000║ Priamočiara dráma bez nejakých hlbších zamyslení, ktorá sa našťastie na nič viac než v konečnom výsledku je, nehrá, ide si pekne vo svojich stanovených koľajach a miestami ponúkne aj celkom dobre vyformované(vypäté) scénky, kde dobre ladí starík Clint Eastwood a rovnako tak aj Isaiah Washington pokiaľ je na pľace robí tiež svoje čaro pre film svojím veriacim postojom k tomu, že je aj pár hodín pred konečným odsúdeným na smrť nevinní. Slušný priemer, ktorý určite vo svojej nenútenej podobe poteší. /65%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

S mírnou nadsázkou lze říci, že Drsný Harry zestárl a dal se na novinařinu. Pravda zabíjí je totiž typická ,,clinteastwoodovka" vracející se vývojově o nějakých dvacet až třicet roků zpátky do dob, v nichž Clint byl ještě ten typický ,,clinteastwoodovský" hrdina zůstanuvší tu coby poslední relikvie starých dobrých časů, kdy politická korektnost nebyla akceptovatelná, kouřit i požívat lihoviny bylo in a muži žili ve světě, v němž ženy představovaly pouhý sexuální objekt... Mezi tou vlnou nevěr, hromadami cigaretových špačků, záplavou prázdných lahví, uprostřed cigaretového dýmu jde tentokrát o případ k smrti odsouzeného člověka, jemuž se už pomalu natahuje smrtící injekce a jen jeden muž věří v jeho nevinu a je tedy jeho jedinou nadějí...nadějí ovšem tak nevyzpytatelnou, jak nevyzpytatelný je onen hrdina sám. Clint Eastwood se sedmdesátkou na krku evidentně začíná bilancovat a v jeho reflexi konzistence běhu jeho života i běhu celé americké společnosti nacházíme zajímavé postřehy - zbyl tu jako hrdina, který kašle na pravidla a konvence (to se nezměnilo) a stojí sám proti celému světu (to se nezměnilo též), ten svět ale již dávno hraje podle zcela nových norem a pravidel, přišel čas politicky korektní mluvy i uvažování, cigareta v sobě začala nést nový rozměr, totiž rozměr pasivního kouření, alkohol začal dělat z lidí ne drsné hrdiny, ale politováníhodné trosky, nevěra se stala problémem a žena na ni nově odpověděla po svém, tedy rozvodem...a uprostřed toho všeho stojí absolutně charismatický solitér Clint alias Steve Everett s cigaretou v ústech, s obrovskou chutí na panáka a s vůní milenky na těle a hlavně s čichem na velké novinářské případy. Civilizace se pohnula, jen Drsný Harry-Clint-Steve zůstal stát. Tahle zatrolená symbióza bude skřípat, ale zrodí něco podstatného...totiž vědomí, že je důležité stát si za svým... ,,Budeme hrát hru Rychlá ZOO..." :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Rutinou a stereotypom dýchajúca kriminálka, skombinovaná s väzenskou drámou a žurnalistickým trilerom. Eastwood sa predstavuje (vo vlastnej réžii) ako novinár, odhaľujúci, že na blížiaci trest smrti čakajúci zločinec je možno nevinný. Výsledkom je nezaujímavý dramatický film, ktorý od 40%-nej jamy v poslednej chvíli ako-tak odťahujú solídne herecké výkony (Woods, Hill, Washington), napínavý scenár a zopár sviežich nápadov (useknutie akčného vyvrcholenia v najlepšom, dozorcovia sa k väzňom správajú ako ľudia - k ľuďom). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je sice fakt, ze podobnej pribeh tu uz byl hodnekrat a absolutne nicim neprekvapi, navic tu je spousta zbytecnejch (nudnejch) jakoze dojemnejch scen, nejaky ty nelogicnosti a film by se dal klidne o pulhodiny zkratit. Jenze Clint ma proste charisma, takze mu clovek musi fandit a zaroven je film docela napinavej, i kdyz je vicemene jasny, jak se to bude vyvijet. Co je na filmu jednoznacne nejlepsi nema paradoxne s celym pribehem nic moc spolecnyho, jsou to super zabavny slovni prestrelky mezi Woodsem a Clintem, kterej tu je tak vostrej, ze zastini i Clinta a bohuzel ma jen minimum prostoru. Sice se nejedna o buhvico, ale me se to proste libilo, slabsi 4*. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Spíše průměrný Eastwoodův film, což je ale obecně u filmu vysoký nadstandard. Antihrdina novinář Everett svým čichem na pravdu odhalí pachatele vraždy, za kterou čeká za pár hodin na popravu nevinný černoch. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood si už chtěl asi odpočinout od rolí těch neohroženejch detektivů a tajnejch agentů, tak pro změnu natočil film, kde hraje investigativního novináře. Překvapivě tady na nikoho nestřílí, ale jenom se vyptává a pomalu rozmotává případ jedný vraždy. Nicméně dýlka 2 hodiny je až moc a chvílema se to trochu vleče. Filmu by prospělo tak o 20-30 minut zkrátit. 60% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Kde jinde dostane téměř-sedmsesátiletý chlap s tváří Clinta Eastwooda roli svůdníka dvacetiletých holek? Nikde. Kde jinde můžete vidět podobnou zápletku a rozuzlení? Všude. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chlapská variace Posledního tance s typicky "Eastwoodovským" Eastwoodem (rozuměj nudný, klišovitý, okoukaný hlavní hrdina), který svůj nadějný život reportéra utápí ve sklenicích s alkoholem a místo věnování se rodině strká ruce pod cizí sukně dnes a denně. Eastwood jako režisér, scénárista a herec v jedné osobě - však dopadlo to přesně jak se dalo čekat. Příběh o nevinném černochovi se srdcem na pravém místě a za hrob oddaného bohu proložil několik vtipnými vložkami, typicky drsňáckými gesty a trochou svižnějších záběrů (cca finální dvacetiminutovka). Přiznejme si ale na rovinu a bez ústupků, že takovéto filmy nás už nebaví. Ne proto, že by byly vyloženě špatné, ale proto, že jich je na každém rohu tisíc. A to nezmění ani výtečné herecké obsazení (Woods, Hill, Venora). Eastwood nedokáže dynamicky natočit nedynamický příběh, což považuji za tristní prohřešek. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nestalo se mockrát, že by mě Clint Eastwood svým filmem zklamal, ale výjimky přesto potvrzují pravidlo. Tohle je jedna z nich. Pravda zabíjí je film od Eastwooda, s Eastwoodem, ale až na pár scén (závěrečná honička v autě, scény s černým bezdomovcem, zákeřný reverend) bez "eastwoodovštiny". Jeho největší slabinou je scénář (občasnou naivitu bych mu možná i odpustil), kdy se příběh hrozně vleče (celou první hodinu se vlastně nic zásadního neděje) a občas si bohužel vypomáhá laciným ždímáním emocí (dětské obrázky). Jednoznačným kladem snímku je herecké obsazení. Clint odehrává svůj velmi slušný standart a z vedlejších rolí mě nejvíce zaujal James Woods v roli cynického šéfa novin. Jeho postava je natolik zábavná, že lze pouze litovat až nedůstojně malého prostoru, který mu byl vyhrazen. 50%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dôvod voľby distribučného názvu pre česko-slovenské teritórium "Pravda zabíja" ostane zrejme navždy zahalený rúškom tajomstva. Film samotný, odhliadnuc od tejto geograficko-gramaticko-prekladateľskej podivnosti, žiadnu veľkú záhadu ani tajomstvo našťastie neprináša. Nesie však v sebe jednoduchý, oldschoolový a skvele podaný príbeh reportéra potiažistu, s vnútorným nábojom večného rebela a záletníka, imponujúceho mladým dámam napriek šedivým vlasom a pribúdajúcim vráskam. Jeho nos na škandálne odhalenia je neomylný (pokiaľ je triezvy) a tak sa vo veľmi limitovanom čase pokúša oslobodiť odsúdeného na smrť spod obrátky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když jeho nos zavětří, často se nemýlí. A teď si zkusí závod s časem, protože v cele smrti čeká na injekci jeden nevinný černoch. Novinář Steve má zvláštní zálibu v ženách, alkoholu a řešení složitých kauz, a zrovna teď si je jistý, že klíčový svědek lhal. Já jsem si zase jistý, že trojice scénáristů si lhala vzájemně, když dávala do kupy tenhle kus. Každý měl asi o směřování snímku trochu jiné představy, protože jinak si ty některé schematické a logické lapsy nejde vysvětlit. Náhoda a instinkt tu dostávají nový rozměr. Otázku viny a trestu jako prostředku ke zvýšení napětí (boj s časem) tentokrát neukočíroval ani samotný Clint Eastwood. Poměrně úsměvný příběh (v den popravy se vše začne rozdmýchávat) i samotný osudový okamžik, při kterém přijde o život těhotná prodavačka (tenhle černoch byl holt zvyklý utíkat celý život) a hlavně úsměvné „jak to asi celé bylo“ a jakou roli hraje řetízek na krku staré černošky. Eastwood tentokrát výrazně selhává v dialozích mezi otcem a dcerou, manželem a manželkou, redaktorem a kolegou, redaktorem a nadřízeným… a v rámci podobně laděných snímků musím sáhnout jen ke dvěma hvězdám. Režijně jeden z nejslabších Eastwoodů!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mikuláš je jen osamělý jezdec... Strhující thriller. Novinář Steve Everett (Clint Eastwood) dostane za úkol udělat rozhovor s mužem čekajícím v cele smrti. Čím více se začne o případ zajímat, tím více si uvědomuje, že odsouzený muž je nevinný. Má však málo času a bude potřebovat i spoustu štěstí. Výborný Clintův počin, při jehož závěrečné dvacetiminutovce jsem skoro nedýchal a který má jako jeden z mála Eastwoodových filmů jakýsi happyend. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Clintovu pointu samozřejmě pozorný divák odhalí dříve než postrarší novinář Steve Everett. Přes jakýsi místy amatérismus se mi tato svým způsobem detektivka vcelku líbila. Po většinu času je sice děj neskutečně natáhlý, tomu nezabrání ani fakt že se celý příběh odehrává během jednoho dne. Nejvíce zdržují časté návštěvy věznice, divák mi místo raději sledoval Clintovo pátrání. Společně s Absolutní mocí druhý film v pořadí, kde si Clint hraje na mladšího než vypadá. 60% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Slušné krimidrama o záchraně člověka neprávem odsouzeného systémem. Boj reportéra s realitou několika málo hodin. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ostřílený žurnalista Steve Everett s buldočí zarputilostí hledá důkazy o nevině muže, který byl před lety obviněn z vraždy těhotné ženy a zanedlouho má být popraven. Veterán Eastwood se tentokrát moc nevytáhl a předložil tuctovou formou natočený příběh u kterého je předem jasné, jak celý dopadne. 40% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Standardní americká detektivka bez čehokoliv zapamatovatelného. I mistr tesař má právo na utnutí. Jen jsem doufala, že tím jediným propadákem v Eastwoodově režijní filmografii byl J.Edgar, mno alespoň šéf jedné písmenkové agentury nezůstane na tom smetišti sám. ()

Jordan odpad!

všechny recenze uživatele

ČO TOTO MALO ZNAMENAŤ? Tomuto filmu som dal hodnotenie "odpad!" len preto, že žiadne horšie tu už nie je k dispozícii. Toto je strop alebo skôr dno, bahnité dno filmu. Týmto filmom u mňa Clint Eastwood klesol niekde do hlbín Tartaru, nezachráni ho ani milión Oscarov, ani jeho začiatky vo westernoch, po tomto paskvile sa na neho budem pozerať ako na dementného dedka bez súdnosti a zdravého rozumu. Podobne si účasť ostatných hercov zvučnejších mien vysvetľujem chvíľkovým stavom straty IQ a asi momentálnym vplyvom drog, alkoholu a ktovie čoho ešte na ich celkový organizmus. Najväčší šok som prežíval pri záverčných titulkoch, keď som po zistení, že ten vyplznutý kretén Eastwood to režíroval (myslel som, že to je projekt, ktorého sa režijne chopil nejaký začínajúci skrachovaný nímand venujúci sa točeniu zvieracieho porna) a tiež to, že táto úbohá sračka mala až troch scenáristov, ktorí zrejme utiekli z psychiatrického ústavu a napísali ho tak, že jeden napísal na záchode úvod, druhý keď si umýval ruky napísal záver a tretí to pri raňajkách spojil dokopy. A všetci traja boli opití. Príšerné, kolosálna k*kotina!!! Sledovať túto zhovadilosť bola jedna nekonečná muka, utrpenie, nuda a túžba, kedy to skončí. Pevne verím, že Eastwoodov ksicht neuvidím najbližších trinásť rokov a že mu už nikdy nikto nedá Oscara, a ak aj náhodou o tom niekto bude uvažovať, mal by si pozrieť tento . . . OMYL!!! Bože daj, aby som zabudol na tento kus hovna fimového priemyslu ()

Reklama

Reklama