Reklama

Reklama

Starověké objevy

(seriál)
  • Česko Antické odkazy (více)
Ukázka z filmu
Velká Británie, (2003–2009), 29 h 24 min (Minutáž: 42 min)

Série(6) / Epizody(42)

Obsahy(1)

Dnes žijeme ve světě, jenž by pro naše praprarodiče byl těžko představitelný. Je to věk nejmodernějších technologií, proudových letadel, superpočítačů a inteligentních strojů. Od dob průmyslové revoluce se náš svět rozvíjí nebývalým tempem a všechny předchozí civilizace nechává daleko za sebou. Ale je tomu skutečně tak? Dokumentární seriál Starověké objevy zkoumá udivující vyspělé technologie antického světa a ptá se, proč se všemi těmito úžasnými vynálezy nezapočala průmyslová revoluce již o dva tisíce let dříve. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Úžasný seriál, který i přes svoje relativní stáří k dnešnímu datu roku 2010 přináší velmi podnětné informace o technologiích starověku, antika nebyla pouhou dobou otroků, levné pracovní síly, neustálého válčení a dost mnohdy prázdných filozofických ideálů. Seriál mapuje jak svět Helénů v helénistickém období(4-1 stol. př Kristem), tak poté následující hegemonii Říma, který taky přišel se zajímavými věcmi, byť je mi z dějinného hlediska krajně nesympatická jeho nadvláda ve Středomoří a úloha v dějinách vůbec. Tvůrci objeli různá pracoviště rekonstruční archeologie a místá nálezů. Uvidíte skutečné lahůdky zejména přímé testy rekonstruovaných artefaktů stojí za to. Česká verze má mizerný překlad, jelikož to dělal někdo silně neinformovaný o dané problematice nebo mu to bylo jedno, ale naštěstí je tu původní stopa a hlavně tato série shrnuje dosavadní stav poznání. Po shlédnutí všech dílů budete vědět velmi mnoho, jelikož literatura na dané téma moc není a v češtině už skoro vůbec. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Seriál mne dokonale dostal. O mnohých vynálezech jsem neměl ani tušení, a až mi někdo bude říkat, že naši předkové byli nevzdělaní primitivové, můžu ho odkázat na tento seriál. Přišlo mi škoda, že na Archimédovy vynálezy nebylo tolik času jako třeba díl celý věnovaný Herónovi, ale na každý pád seriál jednoduše a jasně, dokonce i pomocí rekonstrukcí, přináší zajímavé informace a pohledy. ---- EDIT: Nové díly série se soustředí na mrtvé a na válečnictví a zbraně, a přijdou mi neskutečně nudné a ukecané. ()

morena.jea 

všechny recenze uživatele

TV program väčšinou vyzerá takto nejako: Panelák, Ordinácia v ružovej záhrade, Modré z neba, Pošta pre teba, Sultán, Starověké objevy. Ďakujem všetkým komerčným staniciam že mi každý večer uľahčujú výber. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Díky této sérii dokumentů jsem s úžasem zjistil, že technické znalosti našich předků rozhodně nebyly na nějaké primitivní úrovni. A to se týká mnoha oborů. Již před mnoha staletími přišly na svět vynálezy, které jsme v současné době pouze vylepšili, avšak princip zůstává stále stejný. Císař Caligula stavěl obří lodě, Heron Alexandrijský vymyslel např. automatické dveře, chirurgové používali velice podobné nástroje a postupy jako dnes, římská armáda používala smrtící zbraně v podobě plamenometů a dávní předkové důmyslně využívali i sílu vody. Že už tenkrát fungovaly vodní pumpy na principu pístů, to jsem opravdu netušil. V této sérii je toho ale mnohem víc a tak nezbývá než žasnout. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsme zatím moc dílů, ale z toho mála co jsme viděl mohu jedině chválit a udělit 5*. Opět dokument napěchovaný informacemi s bonusem, kdy se dané objevy i otestují. ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Dost slušně zpracované. Sice počítačová grafika je tragická, ale dohání to zapálením při rekonstrukcích a dobře odsýpající popis. ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelné, co vše ti lidé uměli a dokázali! Vyléčit šedý zákal, zachránit mnoho vojáků, uzdravit zraněné atlety, že mohli zase sportovat... Úžasné bylo srovnání starověkých a současných nástrojů k operacím: byly prakticky stejné, až na to, že starověké byly ještě krásně zdobené, s úžasnou rukojetí, kterou vyráběli lidé na zakázky. A to je právě ono. Když tohle vidím, říkám si, že bych raději žila tam, ve starověku, v době krásy, rozkvětu vědění, nebála bych se, protože zvěrstva a hrůzy se dějí i dnes, možná někdy i horší... ()

Sandai 

všechny recenze uživatele

Parádně udělaný dokument. Kéž by tak vypadaly všechny. Myslel jsem si, že o tématu vím celkem dost, ale seriál mě rychle vyvedl z omylu :-). ()

Reklama

Reklama