Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (492)

castor 

všechny recenze uživatele

Takový potenciál. Taková látka, která tady nějakou dobu nebyla. Dobrodružné drama s životopisnými prvky, atraktivní prostředí, slušní filmaři (kupříkladu kameraman Sedm nebo Evity Darius Khondji) za kamerou. Hlavní hrdina se vrací do amazonské džungle, aby dokázal existenci uvědomělé civilizace. Prostě žádného podřadného druhu. Jenže vrací se tam opakovaně a tím nám lehce kazí možnost si to celé pořádně prožít. Do nástrah džungle se tak nikdy zcela neponoříme, zvlášť když se pořád vracíme do civilizace, která se tak nějak opakuje „neshodami“ s manželkou nebo sponzory. Náš hrdina je navrch necharismatický a nezajímavý, že by se o něj nebála ani vlastní žena. Překonává překážky, které vlastně ani nejsou moc obtížné nebo napínavé, celé je to pojaté starosvětsky, za což režiséra a scenáristu Jamese Graye můžeme pochválit, ale postavy nemají žádné zajímavé charaktery, vlastně ani jasně dané vlastnosti (náš badatel má doma vždy těhotnou manželku, ale stejně se vydává na několikaletou cestu: je obyčejný sobec nebo zapálený výzkumník?), což mrzí u jinak zajímavého Pattinsona. Charlie Hunnam zase lehce připomíná Heathe Ledgera, herecky je však o míle pozadu. Děsí i stopáž – mdlá akce či nezajímavé scény ji jednoduše nevyplní. Škoda, těšil jsem se dost. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vyprávění z časů ne zase tak vzdálených, přesto plných bílých míst na mapách. Vlastně mi přišlo, že podobně do dnešní doby nepatří ani tento film. Nestaví na akci, je spíš pomalý, přemýšlivý, atmosférický, dobrodružný spíš dějovým rámcem než stylem vyprávění. Charlie Hunnam vypadal, že je to role přesně pro něho. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka má veľmi vydarený nástup a tak vás drží napnutých od samého začiatku až do konca. Keď sa bavíme o začiatku a konci, musím sa pozastaviť u práce s časom a jeho plynutím. Dlho som nevidel tak dobre vyvážený film. Príbeh mapuje takmer tridsať rokov života anglického dobrodruha, ktorý je len tak mimochodom v podaní Charlie Hunnama úplne famózny. Tridsať rokov je ťažké vtesnať do filmu, aby vám ako divákovi nebolo zatajené množstvo faktov, ktoré môžu značne meniť vyznenie postavy a samotného príbehu. Ale Stratené mesto Z si s týmto problémom poradilo veľmi skúsene. Scény plynule prechádzajú z jedného roka do druhého, Londýn strieda Amazóniu, smokingy striedajú bedrové rúška, skrátka strih, réžia a scenár na jednotku. Vo filme si môžete nájsť veľmi veľa tém a tak ich postupne nachádzate a zase opúšťate rovnako tak, ako hlavný hrdina prechádza neprebádanou džungľou. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství v nejkrystaličtější formě. Mapování míst kam nevkročila civilizace a hledání bájného města ze zlata. Obdivuhodná je zde snaha držet se skutečností za každou cenu. Piraně, kanibalové, pozůstatky starých civilizací a džungle v roli nepřítele i velké lásky. Herecky zde není co vyčítat. Hunnam výborný, chytrý, vůdcovský a správně pohlcený, Patizón v perfektní roli zarostlého hláškaře. Typ filmu, který rezonuje a probouzí chuť objevovat. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Režisér James Gray jako by ani nepatřil do současného světa. Takhle se filmy vyprávěly v 50. a 60. letech, v době přemýšlivých velkofilmů Davida Leana, tj. pomalu, rozvážně, s důrazem na vykreslení postav, s výrazným hlavním představitelem (charismatický Hunnam byl ideálním volbou). Dnešní zpovykaná děcka, odkojená ´Rychle a zběsile´, marvelovkami a podobnými blbinami na steroidech, nechť popojdou o dům dále, ty tohle neocení. Tady se upřednostňuje silný příběh, a tak to mám rád. __ PS: Charlie Hunnam je borec. Není v současnosti mnoho charismatičtějších herců, než je on. Doufám, že komerční neúspěch jeho posledních dvou filmů mu u producentů nezlomí vaz. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se v Kolumbii a Severním Irsku. (M.B)
  • Původně zamýšlenou volbou pro roli Percyho Fawcetta byl Brad Pitt, kterého námět nadchl. Nakonec si ale kvůli zamýšlenému náročnému a až 6 měsíčnímu natáčení v džungli rozmyslel svoje rozhodnutí, nicméně u filmu zůstal a se svojí produkční společností Plan B Entertainment zajišťoval produkční záležitosti. Roli měl poté ztvárnit Benedict Cumberbatch, ale i ten nakonec musel odstoupit, a to kvůli natáčení filmu Doctor Strange (2016). Roli Fawceta nakonec ztvárnil Charlie Hunnam. (Tristan Rafael)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama